No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Udatul patului - o problema? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Udatul patului - o problema?

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Copilul tau a trecut de varsta scutecelor, numai ca patul lui ramane ud de fiecare data. Care este cauza si cum il poti ajuta sa treaca peste acest obicei?

Udatul patului este una dintre probleme frecvente ale copiilor. Pe masura ce devin constienti de propriul corp, cei mici incep sa controleze eliminarea urinei in timpul zilei, astfel incat nu mai au nevoie de scutece, pentru ca se pot controla si reusesc sa ajunga la toaleta atunci cand e cazul.

Acest lucru se produce, in general, in jurul varstei de patru ani. Controlul vezicii pe timpul noptii este ceva mai dificil, astfel incat multi copii reusesc sa scape de obiceiul "facutului in pat" de-abia in jurul varstei de 5-7 ani.

Procentul copiilor care uda patul variaza in functie de varsta. 16% dintre copiii de 5 ani inca manifesta acest obicei, in timp ce aproape 2% au aceasta problema pana la varsta de 15 ani. Numarul baietilor care nu-si pot controla vezica in timpul noptii este dublu fata de cel al fetelor.

Pentru majoritatea celor mici, acest obicei trece de la sine, fara a fi nevoie de tratament. Singurul inconvenient este faptul ca incidentele de acest gen sunt destul de jenante, atat pentru parinti, cat si pentru copii.

 

De ce uda copiii patul?

Principalele cauze ale acestui obicei sunt:

fetita_dormind

- vezica copilului nu este inca destul de dezvoltata;

- vezica nu poate retine decat o cantitate redusa de urina;

- genetica – parintii care au avut aceasta problema in copilarie tind sa aiba copii cu acelasi obicei;

- nivelul scazut de vasopresina (un hormon care reduce producţia de urina);

- somnul adanc, care il impiedica pe cel mic sa simta faptul ca vezica este plina;

- constipatia – daca observi ca micutul tau are frecvent probleme cu digestia, e cazul sa consulti un medic.

 

Udarea patului este rar cauzata de probleme emotionale sau fizice, precum diabetul zaharat, infectiile tractului urinar, viermii intestinali, insuficienta renala, convulsiile sau probleme ale somnului. Majoritatea acestor situatii sunt diagnosticate cu usurinta in urma unui consult medical.

 

Cand poti considera udatul patului ca fiind o problema?

 

Asa cum spuneam mai sus, fiecare copil se dezvolta in felul sau. Daca atunci cand tu sau sotul tau erati mici sufereati de aceasta problema, nu trebuie sa va faceti griji daca si micutul vostru face acelasi lucru, mai ales daca are sub 6 ani. E posibil ca de-abia dupa 6-7 ani sa reuseasca sa isi controleze vezica urinara.

Totusi, daca mai ai un copil care de la 3 ani nu a mai facut pe el, faptul ca cel de-al doilea are 4-5 ani si inca uda patul noaptea poate ridica semne de intrebare.

Atunci cand mergi la pediatru cu cel mic, specifica-i orice incident care ar putea sta la baza acestei situatii si da-i toate detaliile solicitate. De obicei, doctorul te va intreba daca micutul se scapa pe el in timpul zilei, daca in familie sunt probleme de comunicare, va dori sa stie cat de des apar aceste incidente si va intreba daca tu sau sotul tau ati trecut prin aceeasi situatie in copilarie.

Incearca ca inainte sa mergi la doctor sa iti notezi pe hartie ce cantitate de lichide consuma copilul tau in 24 de ore si cata urina rezulta din ceea ce bea.

 

Cum iti poti scapa micutul de acest obicei?

 

udatul_patului

Poti incepe prin discutii, pentru ca primul pas presupune educarea copilului si motivarea sa, astfel incat sa scape cat mai repede de aceasta mica problema. Daca observi ca situatia nu se amelioreaza, e cazul sa consulti un medic si sa afli daca este necesar sa recurgi la consiliere sau tratament.

Tratamentul poate dura o perioada indelungata, iar copilul trebuie sa fie destul de matur si de motivat inainte de a-l incepe. Important este sa intelegi ca micutul tau nu face pe el intentionat, asa ca nu are sens sa recurgi la pedepse, sa il bati sau sa il certi – nu vei rezolva nimic.

Apeleaza neaparat la un specialist in cazul in care copilul tau urineaza foarte des si simte arsuri atunci cand merge la toaleta, are gleznele si picioarele umflate sau simte nevoia de a bea foarte multa apa. De asemenea, mergi la doctor daca micutul tau a trecut de mult timp peste obiceiul de a face pe el, iar acum problema a reaparut brusc.

Tine minte ca udatul patului trece de obicei de la sine, e frecvent la copiii mici si este involuntar. Nu este cazul sa te alarmezi, mai ales daca stii ca micutul nu prezinta simptome iesite din comun. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada:

- incurajeaza copilul sa mearga cat de des are nevoie la baie in timpul zilei (intre 4 si 7 ori, in medie). Roaga-l ca inainte de culcare sa faca o vizita la toaleta, pentru a nu adormi cu vezica plina. Daca noaptea simte nevoia sa urineze, du-l chiar tu la baie;

- evita sa ii dai bauturi care contin cofeina sau mult zahar, incearca sa nu il lasi sa bea seara astfel de produse;

- noteaza-ti pe ceva cantitatea aproximativa de lichide pe care cel mic o consuma in fiecare zi si fa astfel incat sa bea mai putin seara – 40% din lichide pot fi baute dimineata, 40% dupa-amiaza si doar 20% seara;

- aminteste-i in fiecare seara copilului ca trebuie sa mearga la baie inainte culcare si ca atunci cand noaptea vrea sa urineze, toaleta ii sta la dispozitie;

- daca toaleta e departe de camera copilului, poti pune o olita langa pat. In cazul in care baia e aproape, ai grija ca holul sa fie luminat – exista mici becuri care pot fi montate deasupra usilor;

- nu mai folosi scutece dupa o anumita varsta, altfel nu il vei motiva pe cel mic sa se dea jos din pat pentru a merge la baie;

- pune un cearsaf impermeabil sub salteaua copilului, astfel incat aceasta sa nu capete un miros neplacut;

- lasa-i micutului la indemana o pijama de rezerva si roaga-l ca inainte sa o puna sa mearga la baie;

- roaga-ti copilul sa te ajute cu schimbatul cearsafului murdar. Impune-i sa se spele zilnic, astfel incat sa nu miroasa urat;

- nu iti tachina micutul din cauza acestui obicei si nu ii lasa nici pe alti membri ai familiei sa rada de el.





Cuvinte cheie: Enurezis nocturn , Psihologia copilului , Somnul copilului , Comunicare cu copilul


Articole recomandate:

Somnul copilului tau

Somnul joaca un rol important in dezvoltarea bebelusului tau. Poti alege sa culci bebelusul impreuna ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?