No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Notiuni de baza despre celulele stem poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Notiuni de baza despre celulele stem

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol


Ce sunt celulele stem si de ce sunt ele importante:


Celulele stem au remarcabilul potential de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule din organism in timpul primei perioade a vietii si in timpul cresterii. in plus, in multe tesuturi ele servesc ca un fel de sistem de reparatii interne, divizandu-se, in esenta, fara limita, pentru a aproviziona celelalte celule, atata timp cat persoana sau animalul este inca in viata.

Cand o celula stem se divide, fiecare noua celula are potentialul fie de a ramane o celula stem, fie de a deveni un alt tip de celula cu o functie mai specializata, cum ar fi o celula musculara, o celula rosie din sange, sau o celula a creierului.

Celulele stem se deosebesc de celelalte tipuri de celule prin doua caracteristici importante. in primul rand, acestea sunt celule nespecializate, capabile de a se reinnoi ele insele prin diviziunea celulara, uneori dupa perioade lungi de inactivitate. In al doilea rand, in anumite conditii fiziologice sau experimentale, acestea pot fi dirijate sa devina tesuturi sau celule specifice unui anumit organ, cu functii specifice.

In unele organe, cum ar fi intestinul sau maduva osoasa, celulele stem se divid in mod regulat pentru a repara si a inlocui tesuturile uzate sau deteriorate. Cu toate acestea, in alte organe, cum ar fi pancreasul si inima, celulele stem se divid numai in conditii speciale.

Pana de curand, oamenii de stiinta au lucrat mai ales cu doua tipuri de celule stem provenite de la animale si de la om: celule stem embrionare si non-embrionare, celule stem "somatice" sau "adulte". Functiile si caracteristicile acestor celule vor fi explicate in acest articol. Oamenii de stiinta au descoperit modalitati de a obtine celule stem embrionare de la embrioni tineri de soarece cu aproape 30 de ani in urma, in 1981.

Studiul detaliat al biologiei celulelor stem de soarece a dus la descoperirea, in 1998, a unei metode pentru a obtine celule stem din embrioni umani si de a creste celulele in laborator. Aceste celule sunt numite celule stem embrionare umane. Embrionii utilizati in aceste studii au fost creati in scopuri reproductive, prin proceduri de fertilizare in vitro.

Atunci cand acestia nu mai erau necesari pentru acest scop, au fost donati pentru cercetarea cu consimtamantul informat al donatorului. In 2006, cercetatorii au facut o alta descoperire prin identificarea conditiilor care ar permite unor celule specializate adulte sa fie "reprogramate" genetic pentru a-si asuma o stare asemanatoare celulelor stem. Acest nou tip de celule stem sunt numite celule stem pluripotente induse (iPSCs).

Celulele stem sunt importante pentru organismele vii din mai multe motive. In embrionul cu varsta cuprinsa intre a 3-a si a 5-a zi, numit blastocist, celulele interioare duc la formarea intregului corp, inclusiv a numeroaselor tipuri de celule specializate si a organelor, cum ar fi inima, plamanii, pielea, sperma, ovulele si alte tesuturi. In unele tesuturi adulte, cum ar fi maduva osoasa, muschii si creierul, populatii discrete de celule stem adulte genereaza inlocuitori pentru celulele care se pierd prin uzura normala, vatamare corporala sau boala.

Avand in vedere abilitatile lor unice de regenerare, celulele stem ofera noi sanse pentru tratarea unor boli precum diabetul si bolile de inima. Cu toate acestea, inca eeste necesara multa munca in laborator si in clinica pentru a intelege modul de utilizare al acestor celule pentru terapii bazate pe celule pentru tratarea bolii, care este, de asemenea, mentionata ca medicina regenerativa sau reparatorie.

Studiile de laborator ale celulelor stem permit oamenilor de stiinta sa afle despre proprietatile esentiale ale celulelor si despre ceea ce le diferentiaza de tipurile de celule specializate. Oamenii de stiinta folosesc deja celulele stem in laborator pentru a cerceta noi medicamente si pentru a dezvolta sisteme model pentru a studia cresterea normala si a identifica cauzele malformatiilor congenitale.

Cercetarea privind celulele stem continua sa aduca mai multe cunostinte despre modul in care un organism se dezvolta pornind de la o singura celula si cum celulele sanatoase inlocuiesc celulele deteriorate in organismele adulte. Cercetarea celulelor stem este una dintre cele mai fascinante zone ale biologiei contemporane, dar, ca multe alte domenii de extinderea a investigatiei stiintifice, cercetarea celulelelor stem ridica probleme stiintifice cu aceeasi viteza cu care se genereaza si noile descoperiri.

 





Cuvinte cheie: Celule stem , Perioada de sarcina


Articole recomandate:

Pastrarea sangelui placentar pentru utilizari viitoare

Cercetatorii lucreaza neincetat cu celulele stem recoltate din sangele placentar in efortul de a des ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?