No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Lipsa somnului in adolescenta poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Lipsa somnului in adolescenta

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Problemele de somn afecteaza nu doar adultii, ci si adolescentii. Cei din urma sunt extrem de vulnerabili, avand in vedere ca lipsa odihnei le poate influenta negativ dezvoltarea.

Studiile arata faptul ca majoritatea adolescentilor nu dorm destul, lipsa de somn fiind asociata in multe cazuri cu o serie de probleme precum fumatul, excesul de bautura, bulimia sau activitatea sexuala precoce. Cu o medie de somn de sub 8 ore pe noapte, tinerii tind sa nu ia in serios odihna si se confrunta zilnic cu efectele neplacute ale oboselii.

 

Insomnia la adolescenti

 

lipsa_de_somn

Doctorii declara ca exista o stransa legatura intre odihna insuficienta si diversele probleme ale adolescentilor. Printre acestea se numara:

- depresiile;

- contactele sexuale la varste fragede;

- fumatul;

- consumul de bautura;

- consumul de marijuana;

- dependenta de sucuri si energizante;

- ganduri suicidale;

- tendinte de violenta;

- dependenta de calculator.

 

Bineinteles, lipsa somnului nu cauzeaza in mod direct problemele comportamentale de mai sus, insa le poate influenta decisiv. Studiile reflecta faptul ca majoritatea adolescentilor care nu reusesc sa doarma opt ore pe noapte prezinta dificultati de concentrare si de autocontrol, dispozitia si nivelul de energie fiind puternic influentate de oboseala prezenta la nivelul creierului.

 

Riscurile lipsei de somn sunt prezente si in cazul adultilor, dar adolescentii le resimt la un nivel mai ridicat, organismul lor fiind inca in stadiul de dezvoltare, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.

 

Ce ii determina pe adolescenti sa nu se odihneasca destul?

 

Tinerii trec prin foarte multe schimbari, iar ritmul in care isi traiesc viata poate fi uneori destul de riscant pentru sanatatea lor. Iata care sunt principalele obstacole care apar in adolescenta in calea unui program de somn echilibrat:

parinti_si_adolescenti

- in timpul adolescentei, ritmul circadian se modifica. Ce inseamna asta? Tinerii simt nevoia sa adoarma mai tarziu si sa se scoale aproape de ora pranzului. Aceasta tendinta intra in conflict cu rutina impusa de societate: programul zilnic de scoala se afla in contradictie cu ritmul biologic al tanarului;

- adolescentii au nevoie de mai mult somn decat adultii. Ideal ar fi sa doarma intre 8 ore jumatate si noua ore jumatate pe noapte – din pacate doar 15% din tineri reusesc sa isi respecte aceasta "norma";

- programul tinerilor include foarte multe activitati si nu este intotdeauna fix. Ziua trebuie impartita intre scoala, prieteni, iesiri, sporturi practicate si cate si mai cate... In aceste conditii este destul de greu pentru un adolescent sa isi formeze si sa respecte o rutina in ceea ce priveste odihna;

- tehnologia tot mai dezvoltata ii impiedica pe adolescenti sa se odihneasca, facandu-i sa butoneze laptopurile sau telefoanele inainte de culcare si sa ramana ore in sir conectati online cu prietenii.

 

Ce faci atunci cand copilul tau doarme putin?

 

1. Vorbeste cu copilul despre... odihna. Bineinteles, vei purta si discutii despre sex, fumat, bautura... dar avem o presimtire ca subiectul tau preferat si cel mai usor de abordat va fi somnul!

2. Lasa-l sa doarma mai mult, dar nu exagera. Este normal ca in weekend un adolescent sa recupereze timpul de odihna pierdut in timpul saptamanii. Totusi, asigura-te ca somnul de la sfarsit de saptamana nu il depaseste cu mai mult de doua ore pe cel zilnic. In caz contrar, organismul se va adapta foarte greu la diferentele de timp acordat odihnei.

3. Incurajeaza-l sa faca sport. Activitatea fizica influenteaza pozitiv somnul, iar daca sportul este facut in aer liber, este cu atat mai sanatos pentru organismul copilului tau!

4. Limiteaza-i expunerea la calculator, televizor si mobil, cel putin pe timpul noptii. Aparatura nu pleaca nicaieri si poate fi folosita a doua zi fara probleme, asa ca nu are de ce sa fie utilizata si in dormitor.

5. Daca observi ca exista probleme serioase de somn, discuta despre asta atunci cand iti insotesti copilul la medicul de familie.





Cuvinte cheie: Copii adolescenti , Tulburari de somn


Articole recomandate:

Cat trebuie sa doarma copilul tau

Problemele cu somnul sunt intalnite la copii. Descopera ce poate face un parinte pentru a combate li ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?