No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Intarirea sistemului imunitar al copilului poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Intarirea sistemului imunitar al copilului

In Sanatate , adaugat in
(5/ 4)
Printeaza Articol

Racelile sunt boli frecvente in cazul majoritatii copiilor, in special in anotimpul rece. Exista, insa, metode prin care te poti asigura ca micutul tau nu se mai imbolnaveste atat de des. Cum sa intaresti sistemul imunitar al copilului?

Copilul tau este zilnic expus unui numar considerabil de microbi, iar sa il tii departe de tot ce este periculos se poate dovedi de-a dreptul imposibil. Sistemul imunitar al bebelusilor este foarte slab dezvoltat, asa ca nu e de mirare ca puiul tau se imbolnaveste destul de usor si raceste mai des decat un adult.

Imunitatea incepe sa se formeze incetul cu incetul, iar pana atunci copilul are de infruntat raceli, infectii ale urechilor sau chiar gripe rebele.

Vrei sa stii cum poti influenta pozitiv sanatatea celui mic, ajutandu-l sa isi intareasca imunitatea? Iata cateva metode pe care le poti folosi cu succes.

 

Cum intaresti sistemul imunitar al copilului?

Adauga in alimentatie cat mai multe fructe si legume

Morcovii, fasolea verde, portocalele si capsunile contin fitonutrienti, acestia fiind elemente ce ajuta la intarirea imunitatii. Fitonutrientii contribuie la cresterea interferonului si a numarului de celule albe, ceea ce inseamna ca determina organismul copilului tau sa lupte mai eficient impotriva microbilor si infectiilor.

O alimentatie bogata in fitonutrienti poate avea un efect pozitiv pe termen lung asupra sanatatii, protejand corpul de afectiuni precum cancerul si bolile inimii. Asigura-te ca puiul tau consuma cinci portii de fructe si legume pe zi!

Ai grija ca micutul tau sa doarma destul

Lipsa somnului este extrem de daunatoare, determinand organismul sa fie mai putin rezistent in fata bolilor. Oboseala reduce numarul celulelor responsabile cu distrugerea microbilor, marind astfel riscurile de imbolnavire. De cat somn are nevoie copilul tau pentru a-si proteja sanatatea?

Bebelusilor li se recomanda sa doarma pana la 18 ore pe zi, copiilor mici le sunt necesare 12-13 ore, iar prescolarii trebuie sa se odihneasca 10 ore. Daca micutul tau nu vrea sa doarma in timpul zilei, culca-l mai devreme seara.

Alapteaza-ti copilul

Laptele matern determina dezvoltarea celulelor albe si a anticorpilor, protejand copilul de infectii ale urechii, alergii, diaree, meningita, pneumonie si probleme ale tractului urinar. Studiile arata ca alaptarea are un efect benefic asupra dezvoltarii creierului si poate preveni diabetul, cancerul si colita. Cea mai mare concentratie de compusi benefici se afla in lichidul galbui ce e secretat de sani in primele zile de dupa nastere. Pediatrii spun ca ideal ar fi sa iti alaptezi bebelusul timp de un an – daca nu ai posibilitatea de a face acest lucru, incearca sa ii oferi laptele matern macar in primele doua-trei luni de viata.

Fa miscare impreuna cu cel mic

Miscarea este deosebit de folositoare, ajutand organismul sa produca toate acele celule care vor lupta impotriva microbilor. Asa ca, daca vrei sa ai un copil sanatos, obisnuieste-l inca de mic sa faca sport. Ofera-i un exemplu pozitiv, facand miscare impreuna cu el. Nu este de ajuns sa iti trimiti copilul afara, indemnandu-l sa alerge sau sa se plimbe. Daca vrei ca micutul tau sa te ia in serios, fa si tu ceea ce ii recomanzi lui. Mergeti cu bicicleta, patinati, plimbati-va, jucati tenis, fotbal sau baschet.

Impiedica raspandirea microbilor

Combaterea microbilor nu duce neaparat la intarirea imunitatii, dar iti micsoreaza simtitor nivelul de stres legat de bolile copilului tau. Asigura-te ca micutul se spala pe maini cat mai des, folosind apa si sapun. Fii atenta la igiena lui, in special in momentele cheie: inainte si dupa masa, atunci cand vine de-afara, imediat dupa ce s-a jucat cu un animal, si-a suflat nasul sau a fost la baie.

Atunci cand nu sunteti acasa, ia la tine o cutie cu servetele umede, foarte utile atunci cand trebuie sa ii stergi mainile copilului. Pentru a-l determina pe cel mic sa se spele cat mai des, lasa-l sa isi aleaga singur un prosop colorat si un sapun care sa i se para cat mai simpatic – exista sapunuri in forma de animalute, cu diverse mirosuri si culori. In cazul in care copilul tau s-a imbolnavit, arunca-i periuta de dinti. Virusul va ajunge usor pe alte obiecte – de exemplu pe periutele altor membri ai familiei, care risca sa se imbolnaveasca la randul lor. Daca nu este vorba doar de o simpla raceala - ce nu se manifesta de doua ori la aceeasi persoana - este posibil ca micutul tau sa ia microbi de pe propria periuta si sa ajunga din nou sa fie bolnav.

 

sanatatea copilului
Cum sa intaresti sistemul imunitar al copilului?

 

Evita fumatul pasiv

Daca tu sau sotul tau fumati, indicat ar fi sa va lasati de acest obicei. Fumul tigarii contine peste 4000 de toxine, majoritatea putand sa afecteze sau chiar sa distruga diverse celule din organism. Copiii sunt mai afectati decat adultii de efectele fumatului pasiv, deoarece respira intr-un ritm mai alert, iar sistemul lor natural de detoxifiere nu este foarte bine dezvoltat. Daca nu vrei sa iti expui copilul la infectii ale urechii, bronsite, astm sau tulburari ale inteligentei si sistemului nervos, incearca sa renunti la fumat sau sa fumezi afara.

Nu ii cere pediatrului sa iti prescrie medicamente in exces

Este bine sa fii prevazatoare si sa tratezi orice problema din timp, dar nu e indicat sa exagerezi. Nu cere o lista intreaga de medicamente pentru orice raceala sau inceput de gat rosu. Antibioticele trateaza bolile cauzate de bacterii, pe cand majoritatea racelilor la care sunt expusi cei mici sunt cauzate de virusi. Daca ii dai copilului tau prea multe antibiotice atunci cand nu este cazul, exista riscul ca acestea sa nu isi mai faca efectul cand va fi vorba de o problema reala. Asigura-te ca pediatrul nu iti prescrie medicatie doar pentru ca tu ai insistat.





Cuvinte cheie: Sanatatea copilului , Intarirea sistemului imunitar


Articole recomandate:

15 alimente care intaresc sistemul imunitar

Odata cu schimbarea anotimpului, printre cerintele noului sezon se afla si stimularea sistemului imu ...

Top 10 metode naturale pentru intarirea sistemului imunitar

In perioada toamna-iarna, schimbarile bruste de temperatura ne predispun la tot felul de afectiun ...

Cum sa intaresti sistemul imunitar al bebelusului

Stim ca pe pentru orice mamica cel mai important lucru este sa ii ofere copilasului toata atentia, a ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?