No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Igiena dentara in timpul sarcinii (P) poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Igiena dentara in timpul sarcinii (P)

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Pe parcursul sarcinii este firesc ca toate viitoarele mămici să îşi concentreze întreaga atenţie asupra felului în care evoluează sarcina, lăsând pe plan secund efectele transformărilor la care este supus organismul.

În această perioadă va trebui să îţi protejezi sănătatea. Una dintre consecinţele creşterii nivelului de hormoni estrogeni şi progesteron o reprezintă sensibilitatea crescută la infecţii, inclusiv cele dentare şi gingivale. Pentru a nu ajunge în situaţia de a adăuga un stres suplimentar corpului tău sau de a supune riscului însăşi sarcina din cauza unor probleme dentare, starea dentiţiei necesită o supraveghere specială.

Din nefericire, există situaţii în care frumoasa perioadă a maternităţii este umbrită de inflamaţii gingivale, dureri dentare, carii etc. Iată de ce este bine ca toate acestea să fie tratate din timp şi ţinute sub control imediat ce te hotărăşti să devii mămică. În orice caz, riscul de a avea probleme dentare în perioada sarcinii este mult mai mic dacă ai deja obiceiuri sănătoase de igienă orală.

 

Problemele cel mai des întâlnite sunt inflamaţiile la nivelul gingiei: gingivitele şi boala parodontală

Statisticile arată faptul că gingivita apare la aproximativ 50% dintre viitoarele mămici – este vorba de gingivita sarcină, o formă temporară de gingivita, care se remediază după naştere. Această predispoziţie este determinată de accelerarea fluxului sangvin sub influenţa estrogenilor şi progesteronului.

În urma descompunerii resturilor alimentare rămase între gingii şi dinţi se produc bacterii ce inflamează gingia. Local vei observa zone roşii, umflate, sensibile ce sângerează la periaj şi pot durea. Gingivita apare de regulă din luna a 2-a sarcină şi se manifestă frecvent mai ales în luna a 8-a, când se înregistrează un nivel maxim al nivelului hormonal.

În lipsa tratamentului şi igienei adecvate, gingivita evoluează către o formă mai severă denumită boala parodontală (a gingiilor) în care pot fi afectate mecanismele de susţinere ale dinţilor. Aceasta înseamnă că este posibil ca pe lângă sângerări mai frecvente să apară şi semne clare de infecţie (puroi) ce pun în pericol însuşi dintele. Specialiștii au constatat faptul că mai mult de 10% dintre naşterile premature sau cazurile de copilaşi cu greutate mică la naştere se asociază cu boala parodontală a mamei.

Destul de rar poate apărea la nivelul gingiei o mică formaţiune, de forma unui nodul, de culoare roz, roşie sau violet. Aceasta este o formaţiune apărută în "gingivita sarcină". De regulă nu este dureros şi dispare după naştere. Numai în situaţia în care sângerează, deranjează în timpul masticaţiei, înghiţirii sau creează disconfort în timpul vorbirii, medicul stomatolog îţi va recomanda extirparea acestuia.

Nu este obligatoriu ca în aşteptarea unui bebeluş să te confrunţi cu probleme ale dentiţiei. Mitul potrivit căruia o sarcină atrage pierderea unui dinte este eronat. În situaţia unui aport redus de calciu, cantitatea necesară celui mic va fi preluată din oase, nu de la nivelul dinţilor.

Nu te îngrijora. Toate aceste neplăceri pot fi prevenite cu succes înainte de a rămâne însărcinată, prin controale regulate la medicul dentist, o îngrijire adecvată prin care se evită formarea tartrului şi apariţia gingivitelor sau a bolii parodontale. Bineînţeles, problemele pot fi prevenite şi printr-o informare adecvată despre cum se îngrijesc dinţii în timpul sarcinii şi despre lucrurile ce trebuie făcute în plus faţă de igiena normală.

Pe parcursul lunilor sarcină, chiar dacă totul ţi se pare în regulă, este bine să mergi la cel puţin două controale la medicul dentist.

Dacă la periaj apare sângerare, durere sau observi puroi la nivelul gingiei, trebuie să mergi imediat la medic. Infecţia nu trebuie lăsată să se răspândească în organism deoarece poate pune în pericol sarcina.

În trimestrul II riscul ca tratamentul propus de stomatolog să-ţi afecteze bebeluşul este mult mai mic. Iată de ce medicul care te va asista la naştere trebuie să hotărască asupra momentului oportun pentru o intervenţie.

Evită să stai timp îndelungat pe scaunul stomatologic. Creşterea presiunii venoase în partea inferioară a corpului îţi poate provoca stări de leşin.

Ca şi restul organismului tău, dinţii, în timpul sarcinii, sunt afectaţi de modificările hormonale şi toate celelalte schimbări care au loc. De regulă, se recomandă ca toate problemele dentare ce nu reprezintă o urgenţă să fie amânate pe perioada sarcinii. Nici tratamentele de albire, cosmetizare a dinţilor sau înlocuirea plombelor nu sunt indicate când ești gravidă.

Atenţie la radiografiile dentare! Chiar dacă radiaţia este minimă şi teoretic nu există risc pentru cel mic, evit-o mai ales în primele 6 luni sarcină, când se formează organele interne ale bebeluşului tău.

 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-ţi păstrezi pe parcursul sarcinii o dantură sănătoasă

Periajul dinţilor se recomandă să fie făcut după fiecare masă (nu mai puţin de două ori pe zi) cu pastă fluorurată. Dacă ai stări frecvente de greaţă, specifice primului trimestru sau regurgitaţii cauzate de slăbirea temporară a sfincterului esofagian (o parte a alimentelor revine din stomac), aciditatea din cavitatea bucală creşte. De aceea evită să te speli pe dinți imediat după masă, pentru a nu favoriza accelerarea contactului dintre smalţ şi acid. Poţi folosi apă de gură cu fluor sau antibacteriană, recomandată de doctor pentru clătire.

Aţa dentară trebuie folosită cel puţin o dată pe zi. Dacă îţi provoacă sângerări, alege una mai subţire. La fel, dacă este cazul, schimbă periuţa de dinţi cu una cu peri mai moi. Nu ezita să continui periajul şi la nivelul limbii. Astfel cantitatea de bacterii va scădea semnificativ.

Alimentele sau băuturile dulci pot fi printre preferatele tale acum mai mult decât oricând, însă zahărul conţinut favorizează creşterea acidităţii din interiorul gurii şi dezvoltarea cariilor.

Iaurtul, laptele, brânzeturile sunt benefice deoarece contribuie atât la combaterea acidităţii, cât şi la creşterea aportului de calciu.

Pe lângă extraordinara perioadă pe care o vei trăi aproximativ nouă luni de zile, igiena dentară pare o chestiune minoră. Nu o neglija. Pentru ca micuţul să crească sănătos are nevoie la rândul său ca tu să fii sănătoasă, liniștită şi să te bucuri din plin de statutul de viitoare mămică.

 

Pentru informații legate de dezvoltarea și îngrijirea micuțului tău, intră pewww.pampers.ro sau pe pagina de facebook Lumea mamicilor, la secțiunea "Întreabă experții". Medicul pediatru Roxana Rusu Pușcă și psihologul Cristiana Haica te așteaptă oricând cu sfaturi pentru tine și îngerașul tău.





Cuvinte cheie: Campania Pampers



btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?