
Una din cauzele majore a aparitiei malformatiilor congenitale este infectia cu citomegalovirusul care poate aparea in timpul sarcinii la mama si se transmite la copil.
Ce este citomegalovirusul?
Acest virus putin cunoscut poate fi distrus prin pastrarea anunitor reguli de igiena. Citomegalovirusul (CMV) este o ruda indepartata a virusului herpes sau varicelei. Foarte fragil el poate supravietui in afara organismului uman si se transmite usor prin saliva, lacrimi, fecale, secretii vaginale, sperma, sange. El persista mult timp in organism si se reactiveaza uneori in cazul slabirii organismului.
Riscuri pentru copil in timpul sarcinii
La adulti la care sistemul imunitar functioneaza normal, infectia cu CMV nu provoaca in general nici un simptom si induce sinteza de anticorpi protectori.Dar o femeie gravida care este infectata poate transmite virusul la copil, care risca de a avea sechele mai mult sau mai putin grave. Daca femeia a contractat infectia inainte de a fi gravida copilul beneficiaza de anticorpi materni. Chiar daca in cazuri rare virusul se reactiveaza in timpul sarcinii , riscul ca viitorul copil sa fie contaminat este minim (0,2% pana la 2%).
![]() |
Daca o femeie neimunizata se infecteaza in timpul sarcinii, copilul este contaminat in 35% pana la 50% din cazuri.
Sechelele care pot aparea la copil pot fi foarte grave:
- surditate mono sau bilaterala
- retardare mintala
- incetinirea cresterii
- chiar pana la moartea fatului
Deoarece nu exista vaccin contra acestui virus , singura cale de lupta ramane preventia, mai ales la femeile care nu au fost imunizate pe cale naturala. Din acesta cauza este recomandata stabilirea statutului serologic al femeilor gravide inca de la inceputul sarcinii, si de a repeta testul ulterior pentru a pentru a decela o eventuala infectie. Este suficienta o proba de sange pentru a detecta anticorpii contra acestui virus , si de a repera femeile neprotejate.
Preventia infectiilor in sarcina
Riscul este major la mame si in general la femei care lucreaza cu copii: spitale de pediatrie, crese, gradinite. Copiii mici sunt principalul vector al maladiei. In absenta anticorpilor impotriva citomegalovirusului, medicul trebuie sa explice regulile de igiena si importanta mentinerii lor.
Spalatul pe maini dupa folosirea toaletei, folosirea lenjeriei intime individuale, a batistelor (deoarece se poate transmite prin lacrimi si secretii nazale).
Daca mama este infectata in timpul sarcinii, este indicata ecografia care poate depista malformatiile si aminocenteza pentru a sti daca fatul a fost sau nu infectat. Apoi este necesara supravegherea copilului pana la varsta de 6 ani, in scopul de a detecta o eventuala tulburare auditiva.
Pentru a proteja sanatatea ta si a copilului consulta medicul si trateaza acesta afectiune inainte de a afecta bebelusului.
Articol scris de Silviu
Articole recomandate:

Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B cu beneficii multiple asupra sistemului nervos, ...

Odihna si viata normala sunt foarte importante pentru sanatatea ta si a copilului tau, mai ales in ...