
Ablatia amigdalelor este o interventie chirurgicala destul de frecventa, cu toate ca nu mai este practicata atat de des ca in trecut. Cand se impune scoaterea amigdalelor celui mic?
Amigdalele sunt organe de mici dimensiuni situate la baza limbii si de cele doua parti ale valului palatin (in partea de sus a gatului). Ele ne apara de infectii: cand un microb ajunge in organism, ele produc anticorpii care lupta cu infectia. Acesta este si motivul pentru care volumul amigdalelor se mareste atunci cand copilul este bolnav, chiar daca nu sunt afectate in mod direct.
Amigdalele pot lupta cu microbii impiedicand aparitia infectiei. Asadar, ele constituie un aliat important al sistemului imunitar.
De ce se impune uneori scoaterea amigdalelor?
|
Scoaterea amigdalelor este recomandata atunci cand acestea reprezinta o sursa a problemelor. Amigdalitele care recidiveaza il pot determina pe medic sa recomande ablatia amigdalelor.
Urmarile operatiei de scoatere a amigdalelor
Ablatia amigdalelor este cunoscuta ca generand dureri serioase si impiedicand o alimentatie normala pe parcursul a mai multe zile.
Cel putin o saptamana dupa aceasta interventie chirurgicala, mancarea si bauturile calde, precum si alimentele tari sunt de evitat, intrucat gatul este foarte sensibil. Inghetata, supele la temperatura camerei si piureul de cartofi sunt, in aceste zile, singurele solutii.
In cazul adultilor, situatia sta un pic mai rau decat in cazul copiilor: socoteste doua saptamani de convalescenta, in care hrana obisnuita trebuie abandonata in favoarea celor enumerate mai sus. In toate cazurile, gatul necesita o atenta supraveghere, pana la vindecarea completa.
Odata cu caderea crustei (dupa aproximativ 15 zile de la interventie), este posibil sa se declanseze o hemoragie. De aceea, imdeiat ce observi sangerari sau dureri in aceasta zona, adreseaza-te medicului.
Care sunt consecintele pe termen lung?
Este adevarat ca amigdalele sunt utile, insa nu sunt indispensabile sistemului nostru imunitar. In sfera ORL exista si alte mijloace de aparare – de exemplu ganglionii. Nu trebuie sa te temi ca micutul caruia i-au fost scoase amigdalele se va confrunta frecvent cu infectii. Medicul te va lamuri in detaliu daca-l intrebi.
Articole recomandate:

Copii au un sistem imunitar sensibil, de aceea ei racesc des in perioada toamna-iarna. Afla ce trebu ...

De indata ce sezonul racelii si a gripei se arata la orizont, e destul de probabil ca tu sau cineva ...

Una din afectiunile care provoaca discomfort este durerea in gat. Ele pot fi provocate de faringita, ...