No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Alunitele la copii – cand este cazul sa mergem la dermatolog poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Alunitele la copii – cand este cazul sa mergem la dermatolog

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Cele mai multe dintre alunite nu sunt periculoase, insa o mare proportie dintre cazurile de melanom incep de la o alunita. Este, asadar, de inteles de ce aparitia alunitelor la copii reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti, tematori ca cel mic ar putea fi in pericol sa dezvolte o afectiune grava a pielii. 

Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, asigura parintii ca marea majoritate a alunitelor sunt inofensive, un consult de specialitate anual completat cu monitorizarea alunitelor la domiciliu fiind suficient pentru a depista din timp si trata eventuale probleme.

Alunitele, numite si „nevi", sunt pete sau excrescente, ovale sau rotunde, a caror culoare cauzata de celule pigmentare, numite melanocite, poate varia de la cafeniu deschis pana la roz, maro sau negru. Aproximativ 1 din 100 de copii se naste cu o alunita, numita in acest caz nev congenital. Cele mai multe alunite se dezvolta, insa, in primii 20 de ani de viata, desi este posibil ca ele sa apara la orice varsta.

Alunitele, la fel ca si melanomul, pot aparea oriunde, dar tind sa se dezvolte mai ales pe brate, fata, scalp, pe partea superioara a spatelui si piept, astfel incat este important ca acestea sa fie monitorizate cu atentie si de catre parinti la domiciliu, nu doar in cabinetul medicului dermatolog.

dr-laurentiu-vladau-hebra-dermatologie

 

O vizita anuala la dermatolog este suficienta in cazul in care copilul nu are mai mult de 25 de alunite pe corp si nici nu exista antecedente familiale de melanom sau alt tip de cancer. Este recomandat mai mult de un control pe an in cazul in care exista un istoric de alunite anormale sau un sindrom genetic sau de ordin imunologic. Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca mult temutul melanom isi face aparitia de obicei in anii adolescentei, aceasta afectiune fiind foarte rara la copiii mici", spune domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Medicul va verifica in timpul controalelor anuale leziunile cutanate suspecte care se pot transforma in melanom. In ceea ce priveste alte tipuri de cancer de piele, carcinomul cu celule bazale si carcinomul cu celule scuamoase, acestea sunt exceptionale la copii si de obicei apar numai la pacientii care prezinta boli genetice ce predispun la aparitia acestor leziuni.

Monitorizarea si ingrijirea alunitelor la copii

Este recomandat ca la fiecare trei luni copilul sa fie examinat din cap pana in picioare la domiciliu, cu scopul a identifica alunitele care ar putea reprezenta un periocol. „Ar putea fi utila realizarea de fotografii pentru a compara alunitele de la un control la altul si a observa eventuale schimbari in marime, forma sau culoare. Daca se observa o diferenta semnificativa, in cazul in care exista o alunita noua sau una care si-a schimbat forma sau culoarea este recomandata vizita imediata la dermatolog", spune domnul doctor dermatolog Laurentiu Vladau.

Nu in ultimul rand, este esential ca cel mic sa fie ferit de expunerea excesiva la soare, numeroase studii indicand faptul ca existenta a peste trei arsuri solare creste sansele copilului de a dezvolta melanom.

alunitele-la-copii-cand-este-cazul-sa-mergem-la-dermatolog

 

Pentru a preveni arsurile solare copiii sub 6 luni trebuie tinuti la umbra cat mai mult posibil. De la 6 luni la 2 ani, cel mic ar trebui sa stea departe de soare de la ora 10 pana la ora 15, interval in care razele sunt deosebit de puternice. Parintii trebuie sa se asigure ca aplica protectie solara cu spectru larg, cu dioxid de titan sau oxid de zinc si de preferat cu un SPF de cel putin 30. Pentru siguranta este recomandata reaplicarea la fiecare una pana la doua ore, sau chiar mai des in cazul in care micutul este activ sau transpira. Bineinteles ca aceste recomandari sunt valabile si in cazul copiilor mai mari. Palariile de soare pot feri copiii de toate varstele de eruptii cutanate, deoarece acestea acopera pielea si de obicei au un factor de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete (UPF) 50", spune specialistul dermatolog.

Specialistul enumera in continuare si alte semnale alarmante care ar trebui sa ne trimita la medic, printre care se numara alunitele care sangereaza si nu se vindeca, cele care isi modifica structura, fie ca sunt alunite plane, fie palpabile si alunitele care devin mai inchise la culoare sau care isi schimba culoarea in rosu, gri, alb, albastru.

Semne de ingrijorare ar trebui sa ridice si alunitele care au margine neregulata si sunt asimetrice. Pentru a vedea daca o alunita este asimetrica se poate acoperi cu o rigla opaca jumatate din ea, urmand ca ulterior sa fie comparata cu cealalta jumatate. Daca exista diferente, inseamna ca alunita este asimetrica si ar trebui sa cerem o parere de specialitate", recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau.

Asadar, in cele mai multe dintre cazuri alunitele la copii nu reprezinta un motiv de ingrijorare, fiind absolut normal ca acestea sa apara in copilarie si adolescenta. O monitorizare periodica la domiciliu a alunitelor de catre parinti, vizitele anuale la medicul dermatolog, precum si adoptarea unor masuri de preventie, cum ar fi limitarea expunerii la soare a copiilor, se vor dovedi eficiente in a evita aparitia unor viitoare probleme de ordin dermatologic ale micutului.

Cuvinte cheie: Alunite la copii , Ingrijirea copilului , Pielea copilului


Articole recomandate:

Alunitele sau semnele din nastere – motive de ingrijorare?

Cancerul de piele este rar intalnit la copilasi, dar este mai bine daca stii din timp cum poti deose ...

Cum identificam si tratam dermatita atopica

„Atopie” este termenul medical folosit pentru afectiuni alergice, cum ar fi febra fanului , astm ...

Eczema: clasificare si simptome

Eczema - fie in forma acuta sau cronica - este o conditie comuna. Eczema atopica afecteaza un procen ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Excellent website! I adore how it is easy on my eyes it is. I am questioning how I might be notified whenever a new post has been made. Looking for more new updates. Have a great day! ??????

2021-09-03 la 22:59
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wonderful blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? Because I’m going to start my website soon, but I’m a little lost on everything. Many thanks! ?????

2021-09-03 la 22:54
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I went to this website, and I believe that you have a plenty of excellent information, I have saved your site to my bookmarks. ?????

2021-09-03 la 22:49
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Without fail, your writing style is top professional; even your website also looks amazing thank you for posting. ?????

2021-09-03 la 22:44
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Remarkable article, it is particularly useful! I quietly began in this, and I'm becoming more acquainted with it better! Delights, keep doing more and extra impressive! ????

2021-09-03 la 22:39
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Someone Sometimes with visits your blog regularly and recommended it in my experience to read as well. The way of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that insight you provide the readers! Crawley Accountants

2021-08-29 la 22:50
rich_gang85
rich_gang85

I love this article painting company

2021-06-10 la 11:14
rich_gang85
rich_gang85

Everybody should read this local skip hire

2021-06-10 la 11:13
rich_gang85
rich_gang85

I learnt a lot stucco wall repair

2021-06-10 la 11:12
rich_gang85
rich_gang85

Great information for everyone arborist

2021-06-10 la 11:11
rich_gang85
rich_gang85

If you have children this is a must read double glazing repairs

2021-03-28 la 12:39
rich_gang85
rich_gang85

This is something everybody should read especially if you have children rubbish removal double glazing repairs

2021-03-28 la 12:38
rich_gang85
rich_gang85

I'm glad I came across this, I will be definitely sharing with friends tree surgeon

2021-03-28 la 12:24
rich_gang85
rich_gang85

Such great information, such a great website that gives valuable insight driveway paving

2021-03-28 la 12:22
RJNM
RJNM

Interesting topic. I've always wanted to know about this. Thanks for sharing this information. Please check out my visit if you are looking for Carpet Extractor

2021-01-17 la 04:50
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing East Grinstead Accountants

2020-12-20 la 15:50
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow! This could be one of the most useful blogs we have ever come across on thesubject. Actually excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort. Crawley Accountants

2020-12-20 la 15:05
idasanka
idasanka

love how detailed this article is, great job! laser hair removal prices

2020-12-11 la 16:11
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

Impressive web site, Distinguished feedback that I can tackle. Im moving forward and may apply to my current job as a pet sitter, which is very enjoyable, but I need to further expand Thank you

2020-12-10 la 11:32
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

I found this to be an informative and interesting post so i think so it is very useful and knowledgeable Thank you

2020-12-10 la 11:31
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? Thank you

2020-12-10 la 11:30
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you

2020-12-10 la 11:29
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. i want this article to finish my assignment within the facult our blog

.

2020-12-10 la 11:27
ahmedsayeed1982
ahmedsayeed1982

Thats is really nice to learn about this kind of articles. As we also update our blog everyday, we will keep adding this treatments to our blog

. Also you can find out hidden blogs on our second page with high TF.

2020-12-10 la 11:23
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. Tax Accountants Crawley

2020-11-15 la 12:08
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, What a Excellent post. I really found this to much informatics. It is what i was searching for.I would like to suggest you that please keep sharing such type of info.Thanks Reiki ontspanningsmassage

2020-11-05 la 11:58
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I am constantly surprised by the amount of information accessible on this subject. What you presented was well researched and well written to get your stand on this over to all your readers. Thanks a lot my dear. Erotische massage

2020-11-05 la 11:54
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day! Webdesign bureau

2020-11-05 la 11:44
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I am always looking for some free kinds of stuff over the internet. There are also some companies which give free samples. But after visiting your blog, I do not visit too many blogs. Thanks. Warmtepomp installatie

2020-11-05 la 11:41
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks! Webdesign bureau

2020-11-05 la 11:36
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for picking out the time to discuss this, I feel great about it and love studying more on this topic. It is extremely helpful for me. Thanks for such a valuable help again. Warmtepomp verwarming

2020-11-05 la 11:32
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Your content is nothing short of brilliant in many ways. I think this is engaging and eye-opening material. Thank you so much for caring about your content and your readers. Airco installatie

2020-11-05 la 10:06
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Impressive web site, Distinguished feedback that I can tackle. Im moving forward and may apply to my current job as a pet sitter, which is very enjoyable, but I need to additional expand. Regards. Warmtepompen

2020-11-05 la 10:03
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Nice to be visiting your blog once more, it has been months for me. Well this article that ive been waited for therefore long. i want this article to finish my assignment within the faculty, and it has same topic together with your article. Thanks, nice share. Airconditioning

2020-11-05 la 09:58
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much. Warmtepomp

2020-11-05 la 09:55
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually realize what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We could have a hyperlink change contract between us! Webdesign

2020-11-05 la 09:51
Digiital_Zone
Digiital_Zone

You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers. Webdesign

2020-11-05 la 09:47
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Installateurs zonnepanelen

2020-11-05 la 09:43
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Installateurs zonnepanelen

2020-11-05 la 09:43
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Only strive to mention one's content can be as incredible. This clarity with your post is superb! Thanks a lot, hundreds of along with you should go on the pleasurable get the job done. Zonnepanelen kopen

2020-11-05 la 09:36
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I found this is an informative and interesting post so i think so it is very useful and knowledgeable. I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. Airco installateur

2020-11-05 la 09:32
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Nice to be visiting your blog again, it has been months for me. Well this article that i've been waited for so long. I need this article to complete my assignment in the college, and it has same topic with your article. Thanks, great share. Chape

2020-11-05 la 09:28
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hello I am so delighted I located your blog, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work. Airco

2020-11-05 la 09:24
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with extra information? It is extremely helpful for me. Webdesign bureau

2020-11-05 la 09:20
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow! Such an amazing and helpful post this is. I really really love it. It's so good and so awesome. I am just amazed. I hope that you continue to do your work like this in the future also Zonnepanelen

2020-11-05 la 09:16
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Superior post, keep up with this exceptional work. It's nice to know that this topic is being also covered on this web site so cheers for taking the time to discuss this! Thanks again and again! Zonnepanelen installateur

2020-11-05 la 09:11
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, cool post. I'd like to write like this too - taking time and real hard work to make a great article... but I put things off too much and never seem to get started. Thanks though. Zonnepanelen installateur

2020-11-05 la 09:07
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hello I am so delighted I located your blog, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work. Zonnepanelen

2020-11-05 la 09:04
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thank you because you have been willing to share information with us. we will always appreciate all you have done here because I know you are very concerned with our. Zonnepanelen kopen

2020-11-05 la 09:00
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I visit your blog regularly and recommend it to all of those who wanted to enhance their knowledge with ease. The style of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that shrewdness you provide the readers! Installateur zonnepanelen

2020-11-05 la 08:52
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, excellent post. I'd like to draft like this too - taking time and real hard work to make a great article. This post has encouraged me to write some posts that I am going to write soon. Zonnepanelen

2020-11-03 la 16:06
sasha99
sasha99

je vous remercie énormément pour les conseils importants par rapport à la peau chez les enfants. promotion maroc

2020-09-04 la 16:46

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?