No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca 3 probleme frecvente de sanatate orala la copii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

3 probleme frecvente de sanatate orala la copii

In Sanatate , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Igiena dentara este esentiala pentru copii, iar sanatatea orala a unui adult incepe intotdeauna in copilarie. Desi cariile sunt cel mai frecent motiv pentru care parintii duc copiii la stomatolog, Dr. Andra Custura prezinta alte 3 probleme comune, care nu ar trebui ignorate: bruxismul, respiratia urat mirositoare si sigilarea dintilor de lapte, acestia avand un rol bine stabilit in masticatie si vorbire corecta, cat si in eruptia dentitiei permanente.

De ce isi scrasnesc copiii dintii?

Bruxismul reprezinta inclestarea sau macinarea dintilor, o afectiune de care majoritatea adultilor nu sunt constienti si care nu se limiteaza doar la acestia. Intre 15% la 33% din copiii isi macina dinti, de obicei in doua momente cheie – cand apar dintii primari si atunci cand ies dintii permanenti. Cei mai multi copii pierd acest obicei dupa ce setul nou de dinti este complet.

Cel mai frecvent, copiii isi macina dintii in timpul somnului, mai degraba decat in timpul zilei. Nimeni nu stie exact de se intampla acest lucru, dar sunt teorii care includ dintii aliniati in mod necorespunzator sau contactul neregulat intre dintii superioare si inferiori, boli si alte afectiuni medicale (cum ar fi deficiente nutritionale, alergii, tulburari endocrine), si factorii psihologici, inclusiv anxietate si de stres.

Macinarea dintilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap si uzura dintilor. Consultati medicul stomatolog in cazul in care dintii copilului incep sa arate uzati sau in cazul in care copilul se plange de sensibilitate a dintilor sau durere”, explica dr. Andra Custra, clinica Andra Smile.

Sfaturi pentru a ajuta un copil sa se opreasca din macinarea dintilor:

  • Scaderea stresului copilului, mai ales chiar inainte de culcare.

  • Masaj si exercitii de intindere pentru a relaxa muschii.

  • Asigurati-va ca dieta copilului include multa apa. Deshidratarea poate fi legata de macinarea dintilor.

  • Adresati-va medicului stomatolog sa monitorizeze dintii copilului dvs daca el sau ea are tendinta de macinare.

  • Pentru copiii prescolari nu sunt necesare interventii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.

Cand ar trebui sa ne ingrijoram daca copilului ii miroase urat gura?

Atunci cand apare in cazul copiilor, cauzele respiratiei urat mirositoare trebuie cautate de urgenta. Mirosul neplacut al gurii poate fi, in cazul lor, un semn al unei infectii sau al unei probleme medicale mai grave, deci tratamentul trebuie inceput cat mai repede”, explica dr. Andra Custura.

Cel mai adesea cauza hialutozei este pur si simplu o igiena dentara deficitara, prin bacteriile care se hranesc din saliva stagnanta, cariile dentare care nu au afectat inca pulpa si deci nu provoaca durere, ci doar respiratia urat mirositoare. Atat sinuzita acuta cat si cea cronica, faringita sau alergiile au fost asociate cu respiratia urat mirositoare.

prevenirea-problemelor-cu-dintii-la-copii

Respiratia urat mirositoare se rezolva de cele mai multe ori prin invatarea copilului sa se spele pe dinti bine si frecvent. Puteti lasa copilul sa isi aleaga o periuta de dinti si pasta. Asigurati-va ca periuta de dinti are perii moi sau medii si este suficient de mica pentru gurita copilului. Spalatul pe dinti impreuna cu copilul este cea mai buna cale de a-l invata cum sa se spele corect. Odata ce dintii copilului se ating, trebuie sa incepeti folosirea atei dentare. Acest lucru inseamna gingii mai sanatoase si indepartarea particulelor alimentare in descompunere. Daca observati mancare ramasa pe amigdalele copilului puneti-l sa faca gargara cu apa calduta ca sa indeparteze mancarea. Asigurati-i copilului control stomatologic in mod regulat, cel putin o data pe an”, adauga dr. Custura.

Sigilarea la copii – o metoda de preventie a cariilor

Pana la varsta de 19 ani, cariile dentare afecteaza aproape 70% din copiii din Romania, precizeaza Colegiul Medicilor Dentisti din Romania (CMDR). Cariile netratate, pot provoca dureri si infectie.

O optiune extrem de eficienta pentru prevenirea cariilor dentare sunt materialele de sigilare. Acestea sunt un strat subtire, din material plastic, aplicat pe suprafetele de mestecat ale dintilor - de obicei dintii din spate (premolarii si molarii) - pentru a preveni aparitia cariilor dentare. Materialul de sigilare se leaga rapid in adanciturile naturale ale dintilor si formeaza un scut de protectie pe smaltul fiecarui dinte. Acesta simpla manopera nedureroasa, dar foarte eficienta se numeste sigilare!”, explica dr. Andra Custura.

Desi periajul minutios si folosirea atei dentare pot elimina particulele alimentare si placa de pe suprafetele netede ale dintilor, acestea nu pot ajunge intotdeauna in toate colturile dintilor din spate pentru a inlatura tot ce este nedorit. Materialele de sigilare protejeaza aceste zone vulnerabile impotriva cariilor prin sigilarea dintilor contra placii si a produselor alimentare.

dr._andra_custura

De obicei, molarii si premolarii permanenti ai copiilor ar trebui sigilati de indata ce acesti dinti apar. In acest fel, sigilarea poate proteja dintii de-a lungul anilor in care acestia sunt predispusi la carii, si anume intre varsta de 6 si 14 ani. In unele cazuri, materialele de sigilare dentara pot fi, de asemenea, adecvate pentru dintii de lapte, cum ar fi atunci cand dintii unui c

opil au adancituri mari. Datorita faptului ca dintii de lapte joaca un rol important in tinerea locului si a distantei corecte pentru cei permanenti, este important ca acestia sa fie mentinuti sanatosi.

Sigilantii  pot proteja dintii de carii timp de pana la 10 de ani, dar ei trebuie sa fie verificati regulat ca sa nu fie ciobiti sau uzati. Medicul dentist poate inlocui sigilantii dupa cum este necesar.

Un tratament de sigilare pentru copii are pretul de 80 lei/ dinte in cadrul clinicii Andra Smile.

Aflati mai multe despre sanatatea orala a copiilor pe siteul clinici Andra Smile www.andrasmile.ro si pe pagina de Facebook.





Cuvinte cheie: Spalatul pe dinti la copii , Dentitie bebelusi , Sanatatea orala a copiilor


Articole recomandate:

Ingrijirea dintilor la copii pe etape de varsta

Îngrijirea dinților la copii trebuie să înceapă înainte de apariția primului dinte. O igien ...

Prima vizita a copilului la dentist

Ideal este ca prima vizita la dentist sa se faca in jurul varstei de 3-4 ani. Astfel, copilul va ave ...

Remedii impotriva durerii aparitiei primilor dinti

Iata cateva remedii pentru a ajuta copilul sa depaseasca perioada aparitiei primilor dinti. Iti prez ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?