
Imaginatia bogata a copiilor contribuie la dezvoltarea acestor frici si copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani experimenteaza frica de monstri, frica de intuneric etc, iar pe masura ce copiii cresc, (la scolari) alte frici le iau locul, fiind mai “elaborate“ (adesea ei se tem sa nu fie batuti de colegi, sau apare frica de a nu fi respins de catre ceilalti)
"In mod normal, copilul intre 18 - 36 de luni isi depaseste anxietatile varstei cu ajutorul parintilor", scrie Selma H. Fraiberg in cartea Anii magici.
Cum sa intelegem si sa rezolvam problemele copiilor?
"Simpla incurajare din partea acestora linisteste unele dintre fricile mai simple de la aceasta varsta. Asta se intampla deoarece, in acest interval de varsta, copiii atribuie parintilor puteri magice, iar acestia pot indeparta pericolele folosind doar cateva cuvinte, sau le pot oferi protectie, doar luandu-i in brate".
Frica de monstri
E important sa respectam fricile copiilor nostri, sa-i tratam cu respect, seriozitate, fara sa glumim pe seama lor si sa minimalizam frica. Sunt parinti care-i iau in ras pe copii: "Ei, ti-e frica de monstri! De care monstri? Monstrii nu exista!".
Pentru copii, monstrii chiar exista!
Ca si parinte, putem sa-i cerem copilului sa ne deseneze acest monstru, sa-l rugam sa ne vorbeasca despre acesta, ce-l face sa-i fie frica de el (ajuta foarte mult sa-l deseneze).
In terapie, acest lucru se poate face cu ajutorul terapeutului, acesta putandu-i cere copilului sa-l desenze, si chiar sa-si imagineze cum ar arata el, copilul, daca ar fi un monstru. Deasemenea, in cadrul terapeutic, copiii pot crea monstri, sau se pot juca cu marionete/papusi care infatiseaza monstri.
![]() |
Frica de intuneric
Majoritatea copiilor prefera sa doarma cu parintii (cu mama, in mod special) si atunci cand se intampla sa doarma singuri, ce cele mai multe ori, cer sa doarma cu lumina aprinsa (cu o lumina de veghe).
Aceasta frica poate persista si la varste mai mari, 10-11 ani, dar e important sa intelegem copilul si sa-l acceptam cu frica sa, sa avem incredere in el, ca va reusi sa doarma singur, cu lumina stinsa, atunci cand va fi pregatit.
Putem lasa lumina aprinsa langa el, si sa-i spunem ca atunci cand va simti el ca poate sa doarma cu lumina stinsa, va putea face asta singur (ii transmitem ca avem incredere in el ca va putea face asta si in acelasi timp, ii dam controlul asupra situatiei – poate sa faca asta atunci cand simte el ca e pregatit).
Laura-Simona Ciocoiu
psiholog - psihoterapeut
Centrul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala
str. Ion Ghica nr. 1, Bucuresti, sector 3
tel. 0723366515
Articole recomandate:

Daca fricile nu sunt luate in serios si parintele neaga prezenta acestora, ele se pot transforma in ...

Situatiile reale care se intampla si felul in care ele sunt prezentate la TV, pot sa influenteze ...

Frica de monstri, de intuneric, vampiri, animale, insecte, frica de separare (de abandon) sunt fri ...