No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Fricile copiilor cu varste intre 2-6 ani poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Fricile copiilor cu varste intre 2-6 ani

In Psihologie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Imaginatia bogata a copiilor contribuie la dezvoltarea acestor frici si copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani experimenteaza frica de monstri, frica de intuneric etc, iar pe masura ce copiii cresc, (la scolari) alte frici le iau locul, fiind mai “elaborate“ (adesea ei se tem sa nu fie batuti de colegi, sau apare frica de a nu fi respins de catre ceilalti)

"In mod normal, copilul intre 18 - 36 de luni isi depaseste anxietatile varstei cu ajutorul parintilor", scrie Selma H. Fraiberg in cartea Anii magici.

 

Cum sa intelegem si sa rezolvam problemele copiilor?

"Simpla incurajare din partea acestora linisteste unele dintre fricile mai simple de la aceasta varsta. Asta se intampla deoarece, in acest interval de varsta, copiii atribuie parintilor puteri magice, iar acestia pot indeparta pericolele folosind doar cateva cuvinte, sau le pot oferi protectie, doar luandu-i in brate".

 

Frica de monstri

E important sa respectam fricile copiilor nostri, sa-i tratam cu respect, seriozitate, fara sa glumim pe seama lor si sa minimalizam frica. Sunt parinti care-i iau in ras pe copii: "Ei, ti-e frica de monstri! De care monstri? Monstrii nu exista!".

Pentru copii, monstrii chiar exista!

Ca si parinte, putem sa-i cerem copilului sa ne deseneze acest monstru, sa-l rugam sa ne vorbeasca despre acesta, ce-l face sa-i fie frica de el (ajuta foarte mult sa-l deseneze).

In terapie, acest lucru se poate face cu ajutorul terapeutului, acesta putandu-i cere copilului sa-l desenze, si chiar sa-si imagineze cum ar arata el, copilul, daca ar fi un monstru. Deasemenea, in cadrul terapeutic, copiii pot crea monstri, sau se pot juca cu marionete/papusi care infatiseaza monstri.

 

frica5

 

Frica de intuneric

Majoritatea copiilor prefera sa doarma cu parintii (cu mama, in mod special) si atunci cand se intampla sa doarma singuri, ce cele mai multe ori, cer sa doarma cu lumina aprinsa (cu o lumina de veghe).

Aceasta frica poate persista si la varste mai mari, 10-11 ani, dar e important sa intelegem copilul si sa-l acceptam cu frica sa, sa avem incredere in el, ca va reusi sa doarma singur, cu lumina stinsa, atunci cand va fi pregatit.

Putem lasa lumina aprinsa langa el, si sa-i spunem ca atunci cand va simti el ca poate sa doarma cu lumina stinsa, va putea face asta singur (ii transmitem ca avem incredere in el ca va putea face asta si in acelasi timp, ii dam controlul asupra situatiei – poate sa faca asta atunci cand simte el ca e pregatit).

 

 


Laura-Simona Ciocoiu

psiholog - psihoterapeut

Centrul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala

str. Ion Ghica nr. 1, Bucuresti, sector 3

tel. 0723366515

Facebook

Cuvinte cheie: Comportamentul copilului , Frica la copii


Articole recomandate:

Cum isi pot ajuta parintii in depasirea fricilor

Daca fricile nu sunt luate in serios si parintele neaga prezenta acestora, ele se pot transforma in ...

Fricile copiilor de varsta scolara

Situatiile reale care se intampla si felul in care ele sunt prezentate la TV, pot sa influenteze ...

Fricile copiilor foarte mici (pana la varsta de 2 ani)

Frica de monstri, de intuneric, vampiri, animale, insecte, frica de separare (de abandon) sunt fri ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?