No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Frica de intuneric poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Frica de intuneric

In Psihologie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Tulburarea somnului de noapte din cauza fricii apare, de obicei la copii cu varsta intre 3-12 ani, cu o aparitie mai accentuata la copii cu varsta de 3 ani si jumatate.


Somnul este impartit in 2 categorii: somn cu miscare rapida a ochilor (REM) si fara miscare rapida (non-REM). Somnul non-REM este in continuare impartit in 4 etape, progresand de la etapa 1 la etapa 4.

Frica din timpul noptii apare in timpul tranzitiei de la faza 3 de somn non-REM la etapa a 4-a a somnului non-REM, incepand la aproximativ 90 de minute dupa ce adoarme copilul.

Frica de intuneric este diferita de cosmarurile mult mai frecvente, care apar in timpul somnului REM. Teroarea de intuneric este caracterizata prin episoade recurente frecvente, de plans si teama intensa in timpul somnului, o dificultate ce suscita copilul.

Frica de intuneric se manifesta prin episoade infricosatoare care perturba viata de familie.

Se estimeaza ca un procent de 1-6% din copii experimenteaza frica pe timp de noapte. Baietii si fetele sunt la fel de afectati. Copii de toate natiile, de asemenea, par sa fie afectati in mod egal. Tulburarea se rezolva de obicei in timpul adolescentei.


Cauzele fricii de intuneric


Frica de intuneric poate fi cauzata de urmatoarele:

• Evenimente stresante

• Febra

• Privarea de somn

• Medicamente care afecteaza sistemul nervos central (creier)

Simptomele fricii de intuneric


In plus fata de episoadele frecvente de plans si teama intensa in timpul somnului, cu dificultate crescuta pentru copii, frica de intuneric poate fi depistata, de asemenea, prin urmatoarele:

• tahicardie (cresterea batailor inimii).

• Tahipnee (intensificarea respiratie).

• Transpiratie in perioada dintre episoade.

Spre deosebire de cosmaruri, majoritatea copiilor nu-si amintesc de vis, dupa un astfel de episod de manifestare a fricii de intuneric si de obicei nu-si amintesc deloc episodul in dimineata urmatoare.

 

 

 


Episodul tipic de manifestare a fricii de intuneric incepe, de obicei la aproximativ 90 de minute dupa ce copilul adoarme. Copilul sta in pat si tipa ca si cum ar fi treaz dar este confuz, dezorientat si nu raspunde la stimuli.

Desi copilul pare a fi treaz, nu pare sa fie constient de prezenta parintilor si, de obicei nu vorbeste. Copilul se poate tavali in pat si nu raspunde incercarilor de linistire a parintilor.

Majoritatea episoadelor dureaza intre 1-2 minute, dar pot dura si pana la 30 de minute pana cand copilul se linisteste si revine la somn.

Daca copilul se trezeste in timpul manifestarii fricii de noapte isi va aminti doar franturi din ceea ce s-a intamplat. De obicei, copilul nu-si mai aminteste episodul dimineata.

Cand trebuie sa soliciti asistenta medicala


Perturbarea somnului este preocuparea cea mai frecventa a parintilor in primii ani de viata ai unui copil. Jumatate din numarul total de copii prezinta perturbari ale somnului suficient de grave pentru a fi necesara asistenta medicala.

• La copiii mai mici de 3 ani si jumatate, frecventa episoadelor cauzate de frica de intuneric este de cel putin o data pe saptamana.

• La copiii mai mari, frecventa inregistrata este de 1-2 episoade pe luna.






Cuvinte cheie: Frica de intuneric


Articole recomandate:

Copilului tau ii e frica de intuneric?

Foarte multi copii se tem de intuneric, considerand ca noaptea este momentul in care Omul Negru sau ...

Pabobo- Nu am frica de intuneric

În toate poveştile, ca şi în realitate, copiii sunt speriaţi de întuneric… Cum ar putea ei s ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?