No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Spune-mi ce aptitudini are copilul tau, ca sa-ti spun ce meserie va avea poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Spune-mi ce aptitudini are copilul tau, ca sa-ti spun ce meserie va avea

In Psihologie , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Ce iti doresti sa te faci cand vei fi mare? Iata o intrebare pe care toti am primit-o atunci cand eram mici si la care am raspuns ghidati de lucrurile care ne-au starnit interesul la acel moment. 

Dezvoltarea vocationala la copii reprezinta insa suma tuturor elementelor la care suntem expusi in copilarie: modele parentale si sociale, activitati si jocuri. Psihologul Yolanda Cretescu ne invata cum sa descoperim potentialul copiilor nostri si cum sa il stimulam, astfel incat sa dezvoltam din copilul creativ un adult responsabil, aflat in consonanta cu cele trei elemente importante din viata sa: sinele, familia si viata profesionala.

"Modelele pe care le avem in copilarie si la care suntem expusi dicteaza, de fiecare data, abc-ul vocational, structura de personalitate si tiparul comportamental. Odata ce suntem expusi de mici unor profesii din perspectiva actiunilor adultilor, ne vom canaliza sau vom alege sa retinem in viata acele aptitudini si atitudini fata de munca. Daca avem un parinte care este obosit, preocupat, stresat, chinuit de munca lui, atunci copilul nu-si va lua nici meseria ca model, nici abilitatile sau aptitudinile pe care acel parinte le exerseaza in exces. Si asta deoarece copii isi culeg modele din experiente pozitive. In schimb, daca isi va percepe parintii echilibrati, relaxati si linistiti in raport cu locul de munca, atunci copiii isi vor dori sa fie ca mama si ca tata", afirma Yolanda Cretescu, psiholog si coordonator al Centrului Vocational de Dezvoltare Armonioasa Happy Minds, un concept unic in Romania, care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor inca din mica copilarie in vederea conturarii vocationale.

dezvoltarea-vocationala-la-copii

 

Pe langa aceste modele, exista si anumiti stimuli care ii vor incuraja pe copii sa isi descopere potentialul si sa il fructifice, sub coordonarea si supravegherea parintilor si a unui personal specializat in acest sens. Yolanda Cretescu afirma ca orientarea vocationala, care presupune conturarea unor abilitati, poate incepe de la varsta de 2 ani, odata cu constientizarea propriei indentitati, si pana la varsta de 10 ani. Iata ce ii sfatuieste pe parinti!

Ce sa faci si ce sa NU faci pentru a contribui la dezvoltarea vocationala armonioasa a copilului tau

1. Expune-ti copilul la cat mai multe activitati.

Este foarte important sa ii dam ocazia celui mic sa experimenteze cat mai multe activitati, astfel incat sa isi dezvolte propriile abilitati. Cu cat se va implica intr-o gama mai larga de activitati, cu atat va avea sanse mai mari de a descoperi ce ii place cel mai mult, la ce este cel mai bun si ce ii aduce satisfactiile cele mai mari. Acest lucru ii va asigura dezvoltarea personala si constientizarea propriilor valori si aptitudini.

2. Stimuleaza-i potentialul, oferindu-i contextul potrivit pentru a se desfasura.

Cresa, gradinita si centrele de zi care pun accent pe dezvoltarea vocationala sunt locurile ideale pentru ca cei mici sa isi exerseze aptitudinile dobandite. Role-play este o metoda neconventionala, practicata de cele mai multe ori de cei mici din instinct, prin care se joaca de-a medicul, de-a pompierul sau de-a constructiile si prin care, isi constientizeaza de asemenea, propriile aptitudini.

3. Incurajeaza-l si acorda-i credit.

Atunci cand vine acasa de la gradinita sau de la scoala cu o realizare care ii confirma orientarea vocationala dobandita pana in acel moment, ofera-i atentia cuvenita si incurajezeaza-l astfel incat, pe viitor, sa persevereze si sa obtina rezultate bune in continuare.

4. NU il obliga sa faca ceea ce nu ai putut tu sa faci!

Intalnim de multe ori in familie o nereusita parentala satisfacuta prin expunerea copilului la ceea ce si-ar fi dorit adultul neimplinit profesional sa faca. Daca eu, ca parinte, nu am putut sa fac balet, atunci imi voi duce copilul la balet, daca eu nu am avut abilitatea limbilor straine, imi voi duce copilul sa invete limbi straine. Nu il obliga sa faca ceea ce nu ai putut tu sa faci daca aceasta nu este dorinta lui. Tine cont de aptitudinile sale si orienteaza-l catre ce i se potriveste.

5. NU il nisa pe anumite activitati.

Chiar daca observi ca cel mic este foarte bun la matematica spre exemplu, este important sa il lasi sa descopere si celelalte domenii. S-ar putea sa fiti amandoi surprinsi sa descoperiti ca profilul umanist, artele sau sportul pot fi si mai interesante.

6. NU il tine acasa, ci in mijlocul copiilor.

Lasa copilul printre copii pentru a se bucura de noi jocuri, prietenii si divertisment. Interactiunea cu semeni de varsta sa, inca de mic, ii asigura o dezvoltare armonioasa catre o persoana sociabila, integrata in grup, cu sanse de reusita pe termen lung.

Spune-mi ce aptitudini are copilul tau, ca sa-ti spun ce meserie va avea

Astfel, daca ai tinut cont de sfaturile psihologului si ai incurajat orientarea si dezvoltarea vocationala a copilului, poti sa estimezi, in functie de aptitudinile dobandite ale celui mic, ce meserie ar fi potrivita in viata de adult. Iata cateva tipare sugerate de psihologul Yolanda Cretescu:

1. Copilul justitiar, adultul mediator. Daca trei copii se cearta si unul ia initiativa de a-i impaca, manifestand in acelasi timp un spirit justitiar, este posibil sa ii fie potrivita meseria de mediator.

2. Copilul dominator, adultul leader. Daca un copil are tendinta de a fi dominant in relatiile de joaca, atunci acela are potentialul de a deveni un leader, fiindu-i potrivite meserii de conducere sau coordonare.

3. Copilul empatic, adultul medic. Daca un copil este empatic cu partenerii de joaca privind starea de sanatate a acestora, se preocupa de ei atunci cand s-au accidentat, atunci poate fi usor orientat catre meserii socio-medicale.

Happy Minds, din dragoste pentru copii, din grija pentru parinti

psiholog-yolanda-cretescu

Asadar, alege sa iti incurajezi copilul sa fie el, sa se bucure de ceea ce este pentru ca apoi sa iti multumeasca pentru ca l-ai ajutat sa se descopere. De asemenea, poti contribui la orientarea sa vocationala prin inscrierea la cursurile Centrului Vocational de Dezvoltarea Armonioasa Happy Minds, coordonat de psihologul Yolanda Cretescu. "Proiectul Happy Minds s-a nascut din dragoste pentru copii, din grija pentru parinti, fiind un concept integrat, aflat la confluenta mai multor discipline. Activitatile artistice, umaniste, realiste si sportive isi dau intalnire la Happy Minds, cu scopul de a oferi posibilitatea copiilor sa ia parte la experiente diverse, sa isi descopere aptitudinile, pe care apoi sa le fixeze sub indrumarea psihologilor si a pedagogilor centrului", povesteste Yolanda Cretescu.

HAPPY MINDS este un centru vocational de dezvoltare armonioasa, ce functioneaza prin aplicarea principiilor de educatie si dezvoltare terapeutica adleriana, sub indrumarea psihologului Yolanda Cretescu. Programul educational HAPPY MINDS cuprinde programe de after school & summer school, ateliere de art terapie, seminarii specializate dedicate parintilor si copiilor, precum si seminarii vocationale.





Cuvinte cheie: Dezvoltarea copilului , Psihologia copilului , Hobby pentru copii


Articole recomandate:

De ce activitati are nevoie copilul tau pentru un IQ ridicat

Vacanta de vara este momentul mult asteptat de majoritatea copiilor, simbolizand simbolizand termin ...

Copiii si hobby-urile.12 Sfaturi pentru a le incuraja

Primul pas pentru a incuraja copiii sa aibe pasiuni proprii este sa ii observi si sa ii incurajezi s ...

Meseria copilului tau – mister pentru el sau pentru tine?Meseria copilului tau – mister pentru el sau pentru tine?

Unii copii raspund prompt la intrebarea "ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?". Altii ezita, pend ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
GrantC
GrantC

Another learning upshot, Thanks for sharing! Grant for kitchenremodellakewood.com

2022-03-01 la 07:45

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?