No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum sa-l determini pe copil sa fie cooperant? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum sa-l determini pe copil sa fie cooperant?

In Psihologie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Toti parintii isi doresc un copil cuminte si ascultator, insa in realitate de multe ori lucrurile stau altfel. Ce ai de facut ca sa inteleaga ca exista reguli care trebuie respectate? Iti prezentam 3 metode simple pentru a-l detremina pe micutul tau sa fie cooperant!

Uneori ne complicam singure viata, incercand sa impunem celor mici disciplina prin tot felul de metode care, de multe ori, dau gres. Tipam, ne agitam, intram in panica, iar in final nu ne alegem cu mare lucru – in afara de o caruta de nervi. Iata ca specialistii vin cu vesti bune: exista trei reguli de baza care trebuie aplicate atunci cand vine vorba de micutii nostri. Adopta-le si tu, cu siguranta nu vei regreta!

 

1. Fii calma

Spune-i copilului tau ce are de facut pe un ton linistit, dar ferm. Ai grija ca si limbajul corpului tau sa exprime acelasi lucru. Copiii mici, in special cei sub 6 ani, inca sunt la stadiul in care invata sa interpreteze ceea ce vrei sa transmiti si ceea ce se ascunde in spatele cuvintelor tale. Este momentul sa fii ferma si sa fii sigura ca mesajul transmis este cel corect: stai la nivelul celui mic si priveste-l in ochi, foloseste propozitii scurte si usor de urmarit.

Explica-i ceea ce vrei sa faca, va intelege mult mai usor decat daca ii spui ce nu astepti de la el. De exemplu, daca rupe o carte si vrei sa ii atragi atentia ca data viitoare sa nu mai repete actiunea, ai putea sa ii spui: "Cand pui mana pe carti, trebuie sa le tratezi cu grija." Evita expresii de genul: "Nu ai voie sa rupi cartea!"

Daca simti ca esti nervoasa si mai ai putin si explodezi, incearca sa numeri pana la 10 in gand sau respira de cateva ori. Gandeste-te ca intentia celui mic nu e sa iti demonstreze lipsa de respect, ci sa experimenteze cat mai multe lucruri. Probabil ca iti va testa limitele de multe ori, asa ca incearca sa nu izbucnesti de fiecare data cand ceva nu merge bine. Nu te gandi ca micutul tau face prostii ca sa te enerveze – pana si adultii invata din greseli, cu atat mai mult un copil.

Bineinteles, nu te sfatuim sa fii falsa, sa zambesti larg si sa pari extrem de senina, in timp ce ii explici copilului ca nu a facut ce trebuia. Vei transmite semnale contradictorii si cel mic nu va intelege corect mesajul. Important e sa nu tipi si sa nu folosesti un ton prea dur, pentru ca acest lucru il va determina sa fie speriat de modul cum te exprimi, in loc sa inteleaga ce a facut gresit. De asemenea, tipatul poate deveni, cu timpul, ceva obisnuit pentru copil, iar in momentul in care chiar trebuie sa il atentionezi – daca traverseaza strada gresit sau e pe cale sa verse ceva – nu va mai fi atent.

 

2. Impune limite

E necesar sa stabilesti cateva reguli si sa il inveti pe cel mic ca acestea trebuie mereu respectate, in caz contrar existand consecinte. In acest fel copilul va intelege ca in viata exista responsabilitati si ca nu intotdeauna poti face lucrurile asa cum vrei. Poate micutul tau nu va fi foarte entuziasmat atunci cand ii impui ceva, dar atata timp cat ii motivezi deciziile tale, se va simti iubit si va coopera.

Regulile trebuie impuse in functie de varsta copilului, cu flexibilitate si corectitudine. In primul rand trebuie sa te gandesti la limite care sa asigure sanatatea si siguranta micutului tau, precum si respectul sau fata de cei din jur. De exemplu, impune-i ca de fiecare data cand calatoriti cu masina – oricat de scurt ar fi drumul – sa foloseasca centura de siguranta. Nu il lasa sa faca galagie atunci cand fratiorul sau surioara mai mica doarme. Exista, bineinteles, reguli de baza si reguli la care poti fi ceva mai flexibila. Impune-i ca regula de baza doar ceea ce este extrem de important, ca sa fii sigura ca va retine ceea ce l-ai invatat.

Atunci cand incalca regulile impuse, nu inchide ochii. Copilul trebuie sa invete din greselile sale, iar corectiile trebuie aplicate imediat, nu dupa cateva ore sau cateva zile. De exemplu, faptul ca ii spui ca nu mai are voie sa mearga in parc peste trei zile nu il va ajuta sa isi invete lectia. Incearca sa legi actiunile de consecinte: daca da drumul la televizor prea tare atunci cand alti membri ai familiei dorm, ii poti interzice sa se mai uite in ziua resectiva la desene. Daca nu se spala pe maini, trimite-l imediat la baie, indiferent cat ii e de foame.

Nu impune foarte multe reguli noi in acelasi timp; da-i celui mic ocazia sa se obisnuiasca cu ele si asigura-te ca le urmeaza!

 

copil cooperant

 

3. Ajuta-l sa fie cooperant

Incearca sa ii prezinti copilului optiuni, obisnuieste-l cu un mediu deschis. Bineinteles, optiunile se vor indrepta spre acelasi rezultat final, dar asta trebuie sa stii doar tu. Atunci cand ii pregatesti pachetelul pentru scoala, lasa-l sa aleaga intre doua lucruri sanatoase: "Vrei mar sau banana?". Atunci cand ii alegi hainutele pentru a doua zi, prezinta-i doua optiuni din care sa opteze pentru cea preferata. Daca face scandal inainte de culcare, il poti intreba: "Vrei sa ne potolim si sa ne culcam acum sau vrei sa ne mai jucam doua-trei minute, dupa care sa adormim?".

Daca ii prezinti cateva variante si ii dai de ales, cel mic va considera ca si opinia lui conteaza si va fi mult mai cooperant. Copiii mici sunt intr-o continua lupta intre a fi dependenti si a dori libertate, autonomie. Incearca sa ii faci sa se simta mai puternici, ofetindu-le o modalitate de a controla ceea ce li se intampla.

Rasplateste intotdeauna cooperarea si atitudinea pozitiva! Acorda-i celui mic atentia ta, imbratiseaza-l si multumeste-i atunci cand face lucrurile asa cum l-ai invatat. Copilul trebuie obisnuit de la o varsta frageda sa isi doreasca succesul, dar trebuie si invatat cum sa il obtina!





Cuvinte cheie: Educatia copilului , Comportamentul copilului


Articole recomandate:

Fii un model pentru copilul tau

Copilul tau se uita la tine pentru a afla cum sa se comporte in societate, tu esti modelul lui, asa ...

Opozitionismul provocator al copilului

Neascultarea, negativismul si nerespectarea regulilor pot uneori reprezenta simptome ale unori tulbu ...

Impactul laudelor si increderea in sine la copii

Toata lumea apreciaza laudele, care in cazul copiilor nu sunt numai o motivatie puternica si un stim ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?