No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum interpretezi desenul copilului tau? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum interpretezi desenul copilului tau?

In Psihologie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Desenele copiilor reprezinta un mijloc de a-i cunoaste mai bine, de a intelege ce se intampla in mintea lor. Chiar daca tu, in calitate de parinte, nu poti interpreta desenele copilului tau asa cum ar face-o un specialist, tot vei reusi sa-ti faci o idee despre cum vede el lumea si, astfel, sa comunici mai bine cu micutul tau.

La ce sa fii atenta cand analizezi desenului copilului?


1. Incearca sa stabilesti contextul in care copilul a facut desenul respectiv: a vazut un desen animat care l-a speriat sau care, dimpotriva, l-a amuzat? Primul lucru pe care il ai de facut este sa gasesti tema desenului.


2. Cand se deseneaza pe sine, copilul va incerca intodeauna sa se protejeze. Asadar, vezi de ce anume se teme sau ce ii creeaza retineri.


3. Sa ai in vedere faptul ca un desen este un „instantaneu”, o modalitate de exprimare a trairilor din acel moment, nu o viziune de viata. Un desen ofera indicii cu privire la starea copilului din momentul respectiv.

 

activitati-pentru-copii

4. Analizeaza desenul in ansamblu: este dinamic, foarte colorat, cu culori contrastante, facut cu multa migala, are multe detalii sau contine unul sau doua obiecte? Prima impresia la vederea desenului este, de multe ori, cea care te ajuta sa-ti dai seama de dispozitia copilului din momentul respectiv.


5. Fii atenta la culori: un desen colorat este un semn bun, iar rosul si negrul din desen nu sunt de natura sa te nelinisteasca: multi copii folosesc negrul cand incep un desen, iar rosul este, de multe ori, culoarea lor preferata.

6. Fii atenta la felul in care sunt pozitionate obiectele desenate si vei observa cum se situeaza micutul tau, cum arata universul lui.


7. Animalele desenate sunt un mijloc de reprezentare a copilului si a familiei sale si exprima sentimente (agresivitatea, nevoia de tandrete, apropierea de parinti etc.).


8. Felul in care sunt desenate personajele (marimea lor, cat de apropiate sau departate sunt unele de altele, felul in care sunt asezate in pagina) iti ofera indicii cu privire la felul in care micutul tau se raporteaza la familie.


9. Nu-i face observatii cu privire la ce a desenat. Pastreaza-i desenele si observa-i evolutia, incurajandu-l tot timpul si dandu-i incredere in el.


10. In cazul in care observi repetarea unui desen sau un stereotip (de exemplu, aceiasi monstri care apar pretutindeni in desene), este bine sa intrebi un specialist.





Cuvinte cheie: Desenele copiilor


Articole recomandate:

Ce transmit copiii prin desenele lor?

Desenul, indiferent de instrumentul care ii sta la baza, este una dintre formele prin care copiii p ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?