No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Ce se intampla cu corpul tau dupa nastere? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Ce se intampla cu corpul tau dupa nastere?

In Nastere , adaugat in
(5/ 4)
Printeaza Articol

Nasterea nu este o masina magica a timpului care te determina sa revii instantaneu la viata de dinaintea sarcinii! Pentru a te ajuta sa te pregatesti, iata 15 lucruri pe care nimeni nu ti le-a spus vreodata despre ce se intampla cu corpul tau dupa nastere. Deci, trage aer in piept si sa incepem!

Multe femei spera ca dupa nastere corpul lor va redeveni ceea ce era inainte de sarcina. Iti prezentam in continuare 15 detalii pe care ar fi bine sa le iei in considerare daca te pregatesti sa fii mamica sau daca tocmai ai nascut.

 

1. Sangerarea

Femeile sunt adesea surprinse sa afle ca pot sangera dupa nastere. Uneori aceasta sangerare evolueaza de la rosu la brun, ulterior roz si crem galben. Alteori se prezinta intr-o forma mai abundenta, cunoscuta sub numele de "lohii" (scurgere vaginala dupa nastere, care contine sange si resturi de tesut), descrisa de unele femei ca fiind mai dificila decat sarcina. Chiar si femeile care nasc prin cezariana au uneori lohia, dar poate fi o forma ceva mai usoara. Daca sangerarea este mult prea abundenta sau in cazul in care are un miros urat, trebuie sa te adresezi medicului!

2. Greutatea

Pentru majoritatea femeilor, medicii recomanda sa nu se ingrase mai mult de 10 pana la 15 kg. Daca ai luat mai mult in greutate, kilogramele in plus nu se vor topi fara efort. Concentreaza-te pe o dieta sanatoasa, echilibrata si cere permisiunea medicului inainte de a incepe un program de exercitii fizice dupa nastere.

3. Burta

Uterul revine la normal in sase saptamani, dar abdomenul nu poate fi la fel de plat precum a fost inainte de sarcina. Burta se micsoreaza atat in functie de micsorarea uterului, cat si in functie de pierderea in greutate. Este nevoie de mai mult timp in cazul nasterii prin cezariana, deoarece incizia si muschii trebuie sa se vindece. Ca si in cazul pierderii in greutate, dieta si exercitiul sunt cheia, dar pentru aceastea trebuie sa ceri mai intai permisiunea medicului.

4. Incontinenta

Incontinenta este un efect secundar destul de frecvent dupa nastere. Dincolo de incontinenta, un bazin pelvian sanatos este esential pentru a sprijini organele pelviene si a creste satisfactia sexuala. Daca incontinenta persista sau daca pur si simplu simti ca ceva nu este bine "acolo jos", trebuie sa mergi la medic, deoarece acest lucru poate necesita interventii ulterioare.

5. Pieptul

Pe masura ce vine laptele, ii vei simti umflati, stransi si inflamati. Poarta un sutien confortabil de sustinere, chiar si pe timp de noapte si scapa de durere cu ibuprofen sau pachete de gheata. Productia de lapte atinge maximul dupa trei-patru zile. Daca durerea persista sau daca ai febra sau zone rosii care se simt fierbinti la atingere, suna medicul. Daca alaptezi, sanii vor fi mai mari in primele sase pana la opt luni, si apoi, daca nu vei intarca bebelusul mai devreme, vor incepe sa revina la dimensiunea normala, fara ca laptele matern sa se reduca.

6. Parul

Rarirea parului este una dintre cele mai frecvente nemultumiri ale femeilor care au nascut. Dupa ce a fost intr-o faza de crestere activa, parul pare sa intre intr-o faza de repaus si isi va relua cresterea peste cateva luni. Aceasta problema este rareori atat de severa incat sa provoace portiuni de chelie.

7. Acneea

Acneea este o problema obisnuita la scurt timp dupa nastere si este cauzata de hormonii fluctuanti. Aceasta se manifesta deseori dupa nastere, chiar si in cazul femeilor care nu au, de obicei, probleme ale pielii. Cel mai bun tratament este evitarea - pe cat posibil - a machiajului, mentinand fata curata.

8. Vergeturile

Nu, nu exista nicio crema magica, gel, echipament sau masina care te scapa de vergeturi , dar "vindecarea" vergeturilor continua sa fie o afacere de succes. Vestea buna este ca vergeturile se vor estompa in cele din urma, urmand sa fie foarte slab vizibile.

9. Hemoroizii

Hemoroizii sunt obisnuiti in timpul sarcinii, mai ales in cazul sarcinii tarzii si pot fi exacerbati sau chiar cauzati de actul de a "impinge" copilul in momentul nasterii. Acestia se vor diminua de la sine, pe masura ce zona rectala se recupereaza dupa sarcina si dupa nastere. In acelasi timp, poti usura disconfortul si evita problemele suplimentare astfel:

  • fa bai de sezut intr-o cada cu apa calduta.
  • aplica pungi cu gheata la anus pentru a diminua umflaturile.
  • incerca sa eviti sa stai mult timp in sezut. Stai in picioare sau odihneste-te stand pe o parte.
  • aplica tampoane de vata imbibate in infuzie de musetel in zona anala. Schimba-le frecvent.
  • utilizeaza hartie de toaleta simpla, alba, evitandu-o pe cea cu parfumuri sau coloranti.
  • utilizeaza tampoane pre-umezite, fara parfum, mai degraba decat hartie igienica uscata.
  • utilizeaza o cale de atac impotriva hemoroizilor, cum ar fi medicamente si unguenti pentru uz local.
  • evita constipatia prin consumul de fibre, de apa potabila sau de alte fluide.
  • ramai activa.

 

10. Cezariana

Femeile care nasc prin cezariana au adaugat - la aceasta lista de probleme - necesitatea de recuperare, atat dupa nastere, cat si dupa interventia chirurgicala abdominala. De obicei, mama si copilul raman in spital timp de trei zile. Asigura-te ca vei primi suficient ajutor atunci cand ajungi acasa. Cum nu vei avea voie sa ridici greutati, asigura-te ca ai totul la indemana. Pe masura ce incizia va incepe sa se vindece, ea va provoca o oarecare mancarime dupa prima saptamana. Incearca sa nu te scarpini, pentru a evita inflamarea inciziei.

11. Garderoba

Hainele din timpul sarcinii sunt prea mari (plus ca, probabil, te-ai saturat de ele) si hainele tale obisnuite sunt prea stramte. Este bine sa-ti asiguri o garderoba ieftina, din bumbac, pentru perioada de dupa nastere, punand accent pe confort.

12. Emotiile

Modificari ale dispozitiei sunt deseori intalnite dupa nasterea copilului. Ele incep, in general, in a treia zi si dureaza pana in ziua 14, tinzand sa fie destul de usoare. Daca sunt mai grave sau dureaza mai mult de 14 zile, ar trebui sa fie tratate ca o problema grava, care necesita ajutor medical. Ai putea suferi de depresie postnatala.

13. Sexul

O perioada de asteptare pana la consultul de sase saptamani - pentru a relua actul sexual - este foarte indicata. Trebuie asteptat pana se opreste sangerarea pentru a preveni infectia. Si din punct de vedere emotional, se impune o perioada de asteptare dupa nastere. Dupa ce actul sexual se reia, preludiul si lubrifierea pot facilita tranzitia.

14. Menstruatia

Multe femei sunt ingrijorate din cauza sangerarilor - care se amplifica - si cred ca ceva e in neregula. De fapt, in cele mai multe cazuri inseamna ca menstruatia a fost reluata. Daca nu alaptezi, aceasta poate incepe dupa patru pana la sase saptamani si se suprapune adesea sangerarii de dupa nastere. Din acest motiv, este important sa discuti despre contraceptie cu medicul inainte de a pleca din spital (cu exceptia cazului in care doresti sa ai inca un copil peste noua luni, desigur)

15. O viata noua

Nu exista nicio indoiala ca a avea un copil te schimba din punct de vedere fizic si maternitatea presupune si modificari in plan emotional. Bucura-te de noua viata si descopera noul tau corp!






Articole recomandate:

Lauzia

Lauzia - cu o durata de aproximativ 6-8 saptamani - este perioada fiziologica prin care trece fiecar ...

Mama, startul unui inceput perfect

Mama este cea mai importanta persoana din viata unui copil, ea fiind cea care i-a dat viata si il in ...

Cum sa slabesti dupa nastere

Daca doresti sa iti recapeti rapid silueta dupa nastere, exista multe metode prin care poti slabi. U ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?