No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Efectele zgomotelor asupra copiilor poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Efectele zgomotelor asupra copiilor

In Familie , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Efectul pe care zgomotele prea puternice l-ar putea avea asupra copiilor este de multe ori ignorat. Atat auzul bebelusilor, cat si al copiilor poate fi serios afectat.

Jucariile zgomotoase, aparatele, zgomote ocupationale completeaza lumea din jurul nostru.

Pentru a-i ajuta pe  parinti, oamenii de stiinta au cercetat cum percep bebelusii sunetele si care sunt efectele zgomotelor asupra copiilor si a sanatatii lor.

copiiZgomote sau "zgomote albe"?


"Zgomotele albe" sunt urmatoarele: briza care adie langa un copac, apa ce loveste usor in valuri de tarmul marii sau vuietele valurilor pe un rau.

Ele un efect calmant asupra oamenilor de toate varstele.

Asta explica de ce atat de multe melodii de meditatie simuleaza sunetul bland si continuu al "zgomotelor albe". Bebelusii, mai ales cei care plang din cauza colicilor, realizeaza ca muzica ce contine "zgomote albe" este linistitoare si relaxanta.

Cercetarile au aratat ca un curent puternic al aceluiasi sunet linistitor poate filtra si masca zgomotele care iti distrag atentia.

Un studiul a concluzionat ca folosirea semnalului audio ca terapie poate fi folositor in reducerea durerii si a stresului la bebelusi si imbunatateste sansele de vindecare, reducand nevoia de interventie cu medicamente de durere traditionale.

Cuvantul zgomot, pe de alta parte, este derivat din cuvantul latin - noxia, care inseamna „lezare” sau „durere.”

Este definit ca fiind orice sunet, de sine statator, care poate produce un efect nedorit din punct de vedere fiziologic si psihologic la un om si care poate interveni in scopurile sociale ale unui individ sau grup.


Efectele zgomotelor asupra sanatatii copiilor


Numindu-le zgomote neplacute este ca si cum le-ai numi doar un inconvenient. Zgomotele trebuie sa fie considerate un hazard pentru sanatatea oamenilor de pretutindeni.

Studiile si cercetarile realizate au specificat efectele daunatoare ale zgomotelor ca fiind multiple, de mare rasunet si in unele cazuri, ireversibile.

Acestea pot include pierderea auzului sau afectiuni  perturbatoare asupra vorbirii, tulburari de odihna si somn, tulburari ale sanatatii mentale, efecte asupra randamentului zilnic, efecte asupra comportamentului in societate si calamitati, reducerea performantei, precum si piedici in activitatile intreprinse.

Studiile sunt de asemenea proiectate sa confirme o potentiala teorie care creeaza o legatura cu alte stari grave, boli care cauzeaza pierderi fluctuante de auz, acufena (tiuit in urechi), accese de ameteli si dureri de cap.

Zgomotele cauzeaza stres, provoaca un crescut soc de adrenalina, afecteaza sistemul cardiovascular, schimba ritmul inimii si cauzeaza cresterea tensiunii arteriale.

Efectele zgomotelor asupra abilitatilor de citire la copiii prescolari se afla mai presus de studierea efectelor evidente ale zgomotelor asupra afectiunilor de auz a copiilor, impartind prezentarea rezultatelor in trei categorii:

- Efecte fiziologice

- Efecte motivationale

- Efecte cognitive

Cel mai important efect fiziologic, cauzat de expunerea la zgomote cronice este nivelul ridicat al tensiunii arteriale, care poate creste riscul bolilor cardiovasculare.

Efectele motivationale rasplatesc copiii facandu-i mai vulnerabili pentru a invata fara ajutor, in timp ce efectele cognitive afecteaza memoria, pot cauza un deficit de atentie la copiii expusi la un nivel prea mare de zgomote si pot afecta in mod negativ rezultatele scolare, in special cititul.

Merita mentionat ca cercetarile au descoperit ca zgomotul are de-a face cu discriminarea de vorbire a copiilor. Toti copiii au fost testati in conditii linistite. In acest studiu se confirma ca zgomotul cronic si nu cel acut este legat de rezultatele scolare.

Bebelusii si zgomotele


Studiile au aratat ca din adapostul sigur din burtica mamei, auzul bebelusilor poate prezenta un grad de risc.

Un raport autorizat a concluzionat ca expunerea excesiva la zgomote in timpul sarcinii, poate cauza in mare masura pierderea auzului la bebelusi si poate fi asociata cu nedezvoltarea si cresterea riscului de probleme neurologice.

Studii suplimentare au aratat ca expunerea la zgomote in sectia de Terapie Intensiva Neonatala poate cauza afectarea auzului pentru copilul tau.




Cuvinte cheie: Sanatatea copilului



Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?