
Copiii sunt mai expusi decat adultii efectelor nefaste ale caniculei, intrucat organismul lor nu isi regleaza temperatura la fel de bine ca si organismul adultului. Metabolismul copiilor este mai lent, favorizand cresterea temperaturii corpului. Transpiratia, sensibilitatea cauzata de sete si rezistenta la efortul fizic ale copiilor sunt diminuate, comparativ cu adultii.
Problemele de sanatate sporesc vulnerabilitatea copiilor la canicula:
- Afectiunile acute sporesc riscul de deshidratare (de exemplu, febra, infectia, diareea);
- Bolile cronice, precum diabetul, astmul, probleme cardiace congenitale, hipertiroidismul sau problemele cu greutatea (obezitatea, anorexia), dar si anemia fac ca cei mici sa fie si mai predispusi sa sufere din cauza caniculei;
- Deficientele intelectuale si problemele asociate sanatatii mintale pot influenta negativ toleranta fizica a caldurii excesive si pot afecta judecata copiilor;
- Luarea unor medicamente, precum antibioticele, medicamentele prescrise copiilor care sufera de epilepsie, dar si antihistaminicele determina organismul celor mici sa suporte greu canicula.
Efectele caniculei asupra sanatatii copiilor
1. Crampele
|
Spasmul muscular insotit de durere, in principal la nivelul bratelor, al picioarelor si al abdomenului survine in timpul unei activitati fizice sau la putin timp dupa incheierea acesteia.
2. Senzatia de epuizare
Aceasta se caracterizeaza prin senzatia de slabiciune sau de ameteala care survin dupa cateva zile de caldura excesiva sau ca urmare a unui efort fizic intens. Senzatia de epuizare este insotita, de regula, de deshidratare.
3. Sincopa
Aceasta se manifesta prin pierderea subita de cunostinta, cauzata de scedrea tensiunii arteriale, cel mai adesea ca urmare a efortului fizic. Aceasta poate fi precedata de stari de greata, de ameteala sau de tulburari de vedere.
4. Insolatia
Cauzeaza copilului febra mare (care poate depasi 40 grade C) asociata cu delirul sau cu straea de coma. Este o urgenta medicala.
Cum poti proteja copilul de efectele caniculei?
- da-i sa bea apa la fiecare 20 de minute, chiar daca cel mic nu se plange de sete;
- evita sa iesi afara cu copilul in timpul zilei. Daca ai de mers undeva, fa-o dimineata devreme, iar plimbarile sa fie facute seara;
- daca este neaparata nevoie sa scoti copilul afara in timpul zilei, privilegiaza umbra si nu-l scoate din casa pe cel mic fara o sepcuta/ palarioara care sa-l protejeze de soare;
- limiteaza cat poti de mult statul la soare si incearca sa-l eviti, pe cat posibil;
- in cazul in care observi la cel mic simptomele specifice insolatiei, evita sa-i dai medicamente si adreseaza-te de urgenta pediatrului sau medicului de familie.
Articole recomandate:

Cu toate ca vara este anotimpul preferat al multora dintre noi pentru pielea sensibila a bebelusilo ...

Afla mai multe despre cum sa iti protejezi copilul de efectele nocive ale razelor UVA si UVB. ...