Cum iti ajuti copilul sa scape de angoasa cosmarurilor?

Copilul se trezeste plangand in toiul noptii din cauza unui monstru sau al unei vrajitoare care l-a urmarit in vis. Este speriat si are nevoie de tine. Cum sa abordezi problema cosmarurilor copilului tau? Iata ce te sfatuiesc psihologii:
Cosmarurile, o faza constructiva
Toata lumea s-a confruntat sau se confrunta, la un moment dat, cu acesta problema. Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani descopera atat lumea inconjuratoare, cat si cea interioara, aceasta din urma prin intermediul visurilor, dar si al cosmarurilor. Cosmarurile se produc in timpul somnului paradoxal, adica in timpul somnului profund, spre finalul noptii.
|
Psihologii afirma ca un cosmar aduce in prim-plan cea mai mare temere a copilului: separarea, distrugerea confortului. Cosmarul ii permite copilului sa-si exprima temerile care apar pe parcursul dezvoltarii sale.
Totodata, psihologii sunt de parere ca un cosmar nu poate fi asociat, de cele mai multe ori, cu o problema emotionala. Experientele stresante, precum prima zi de gradinita sau de scoala pot declansa aparitia cosmarurilor, dupa cum teama si angoasa pot fi, la randul lor, factori declansatori.
Ce faci cand copilul tau are un cosmar?
Odata ajunsa in camera celui mic, aprinde lumina, ia-l in brate si linisteste-l. In cazul in care copilul a visat ca e ceva sub pat sau intr-un colt intunecat al camerei, poti sa-i arati, tinandu-l in brate, ca nu e nimic in acel loc, explicand ca e doar un vis urat. Intreaba-l ce a visat, pentru a descoperi temerile copilului si a-l ajuta sa treaca peste ele.
Daca ai observat ca micutul tau are cosmaruri care se repeta sau care au aceeasi tematica, este foarte posibil ca acestea sa exprime o ingrijorare, o frica accentuata a copilului, care trebuie depasita. Psihologii afirma ca micutii nu-si exteriorizeaza temerile, nu le comunica in timpul zilei, iar acestea ii marcheaza noaptea, sub forma cosmarurilor.
Terorile nocturne
Acestea apar la una-trei ore de la momentul culcarii si se caracterizeaza prin agitatie sporita, cateodata accentuata de crize in timpul somnului. Apar cu precadere la copiii care obisnuiesc sa se culce tarziu si la cei care nu dorm suficient noaptea.
Totodata, terorile nocturne pot aparea atunci cand copilul este bolnav, sub efectul medicamentelor si al somnului intr-un mediu zgomotos. Cand se trezeste, copilul nu-si aminteste ce s-a intamplat in timpul somnului sau ce a visat.
In cazul in care cosmarurile copilului tau se repeta sau se accentueaza si devine din ce in ce mai greu sa-l linistesti, consulta medicul.
Articole recomandate:

Cand este ora de culcare speram ca cel mic sa se odihneasca si se viseze frumos. Dar in clipele cand ...

Atunci cand copilul se trezeste noaptea plangand si ii este frica, este posibil sa fi avut un cosmar ...