
Te-ai saturat sa-ti strigi de 5 ori copilul sa vina la masa, iar el sa intarzie sa apara, prins fiind de joaca? Cu toate acestea, comportamentul lui este specific acestei varste (1-3 ani), cand mancatul nu constituie principala sa activitate.
La 3 ani, copilasul incearca o oarecare desprindere de tine, cautand sa exploreze singur cat mai multe lucruri. Intra intr-o faza de opunere indispensabila dezvoltarii sale. Aceasta nu trebuie privita ca fiind un refuz, ci o modalitate de exprimare. Nu este cazul sa te simti dezarmata!
Este momentul ca micutul tau sa descopere placerea jocului. Joaca trece pe primul plan si, nu o data, uita ca ii este foame atat de „prins” este de jucariile sale.
Fa reguli
Da-i repere. Copilul are nevoie de un adult ferm, care sa-l indrume, sigur de convingerile sale, dar fara sa fie sever. Fa-i un program de masa si de somn si incearca sa-l faci pe cel mic sa-l respecte, insa fara sa fortezi lucrurile. Luarea mesei este un ritual care ar trebui sa implice intreaga familia, de aceea este indicat sa-i explici copilului ca nu se poate sa lipseasca de la masa, mai ales ca toata lumea il asteapta.
Negociaza cu el. Discuta cu el cat mai calm cu putinta despre momentul in care veti cina. Baia de seara si joaca care urmeaza dupa ce a mancat sunt repere care il vor ajuta sa accepte ora mesei, diminuandu-i opozitia.
Atentioneaza-l. Daca se pregateste de joaca in timp ce tu pregatesti masa, comunica-i ca in curand veti manca, astfel incat sa fie pregatit sa intrerupa joaca. Eventual, poti sa-i arati ecranul ceasului si sa-i spui ca, atunci cand acul cel mare va ajunge in dreptul cifrei x, veti manca.
Masa, un moment de destindere in familie
|
Masa nu trebuie privita de cel mic ca fiind o pedeapsa sau un moment in care joaca nu mai este permisa.
Joaca-te cu copilul tau!
Ii place foarte mult sa se joace. De ce sa nu profiti de varietatea alimentelor de diverse culori si sa transformi pregatirea mesei intr-un joc? Implica-l in pregatirea salatelor, lasa-l sa amestece cu lingura ingredientele si apoi cere-i sa guste ce a facut. Se va simti mandru de realizarea lui!
Propune-i sa guste legumele si fructele
Aranjeaza pe o farfurie, in diverse forme, legume cat mai colorate sau fructe si invita-l sa guste din fiecare si sa-ti spuna care sunt preferatele lui. Eventual, poti aseza alimentele astfel incat sa formeze un animal, pe care cel mic nu va avea dificulta-ti in a-l recunoaste.
Lasa-l sa manance singur
Incearca sa nu-l tratezi ca pe un copil mic si permite-i sa manance singur, chiar daca va imprastia mancarea in jurul lui, pe masa, pe haine si pe jos. Povesteste cu el si, in cazul in care vezi ca momentul mesei se prelungeste, fii convinsa ca e un semn bun, iar copilasul tau descopera placerea de a manca in familie.
Articole recomandate:

Copii sunt pretentiosi cand e vorba de ceea ce mananca, Iata cum poti evita certurile legate de manc ...

Alimentele de culoare rosie contin flavonoide care sunt importante pentru sanatatea copilului.Ofera- ...