Care este diferenta ideala de varsta intre doi frati?

Este indicat sa astepti ca primul copil sa fie mai marisor, lasandu-l, astfel, sa se bucure de intreaga ta atentie? Sau e mai bine sa ii daruiesti un fratior sau o surioara cat mai repede, ca sa aiba un partener de joaca, alaturi de care sa se dezvolte armonios, iar cei doi sa fie foarte apropiati?
Diferenta ideala nu exista
Alegerea momentului venirii pe lume celui de-al doilea copil este o decizie foarte subiectiva si tine de preferintele parintilor, atunci cand, bineinteles, nu sunt probleme de ordin medical. Unul dintre criteriile obiective tine de "disponibilitatea" mamei: cum se simte ea? este pregatita pentru o noua sarcina?
Medicii le sfatuiesc pe mamici sa astepte cel putin un an de la nasterea primului copil si pana la conceperea celui de-al doilea. De asemenea, parintii trebuie sa analizeze toate aspectele situatiei si sa se asigure ca amandoi isi doresc, in acel moment, inca un copil si ca pot face fata la doi copii: au timpul, disponibilitatea emotionala, dar si financiara pentru a creste doi copii.
Indiferent cati ani sunt intre frati, legatura lor va fi unica, iar parintii nu pot prevedea cum se vor intelege. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca sociabilitatea copilului evolueaza odata cu trecerea timpului.
Pana la varsta de 3 ani, copilul nu va sti sa imparta cu fratele / sora lui, dar incepand cu varsta de 4 ani, se va juca si va imparti jucariile, considerandu-si fratele / sora partener de joaca. La 7 ani, copilul este mai calm, mai rational si va resimti mai putin sentimentul de rivalitate pentru fratele / sora sa. Daca diferenta intre frati este de 7 ani, exista riscul ca cel mare sa nu-l prea bage in seama pe copilul mic sau, din contra, sa fie foarte protector, incercand sa joace rolul mamei / al tatalui.
![]() |
![]() |
Fara indoiala ca fratii de varste apropiate au o legatura mai sudata, intrucat trec prin schimbari/ situatii impreuna, dezvoltandu-se asemanator. Cu toate acestea, copilul mai mare va incerca sa impuna respect celui mic, diferenta de varsta neputand fi complet ignorata.
Daca ai doi copii de varste apropiate, este foarte important sa nu cazi in capacana de a-i trata la fel. Nu uita: fiecare copil are personalitatea lui care trebuie respectata. Daca intre cei doi copii sunt mai multi ani, ai grija sa nu-l responsabilizezi prea mult pe cel mare. Replica "Ai grija de fratele tau mai mic" nu trebuie rostita in fiecare zi, intrucat, indiferent de anii care-i despart pe copii, cel mare nu trebuie sa preia rolul parintelui.
Articole recomandate:

Majoritatea fratilor se confrunta cu sentimente precum gelozia si spiritul de competitie, ceea ce p ...

Acest sindrom se refera la comportamentul caracteristic celui de-al doilea nascut, ca rezultat al a ...

Ai deja un copil si esti din nou insarcinata. Te bucuri mult, copilul tau va avea un frate sau o sor ...