No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Termeni medicali in sarcina - litera R poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Termeni medicali in sarcina - litera R

In Dictionar de sarcina , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Dictionar medical cu rol de informare care cuprinde termeni medicali cu informatii detaliate in articolele de pe utilecopii.ro. Aceasta sectiune este in continua dezvoltare, iar in cazul in care nu gasiti termenul cautat, va rugam sa ne lasati un comentariu.

RRagait = a eructa, a ragai inseamna a scoate pe gat un zgomot caracteristic, provocat de eliminarea gazelor din stomac

Rahitism = afectiune care afecteaza procesul de dezvoltare al copiilor si este produsa de lipsa de calciu, fosfor si vitamina D. Ea se datoreaza tulburarii procesului de mineralizare a oaselor

Reactie alergica = apar ca urmare a agresiunii exercitate asupra organismului de diferite substante din mediul extern, grupate sub denumirea de alergeni, cum ar fi: praf, poluanti, polenuri, pulberi chimice, medicamente, substante alimentare. Manifestarile alergiilor sunt diverse, variind de la simpla aparitie a urticariei sau eczemelor (alergii de la nivelul pielii) sau obstructia si hipersecretia apoasa (la nivelul nasului), pana la obstructia laringo-traheala si asfixie (la nivelul arborelui respirator).

Refluxul gastroesofagian = afectiune datorata unei disfunctionalitati a sfincterului cardia si consta in inchiderea incompleta a sa, ceea ce va permite continutului gastric sa urce in esofag. Cardia este sfincterul situat la limita dintre esofag si stomac, este de forma unui inel muscular care se comporta asemenea unei valve permitand in mod normal trecerea alimentelor si a lichidelor doar intr-un sens: de la esofag la stomac.

Regurgitare = eliminarea spontana a continutului alimentar din stomac pe gura fara a fi vorba de un efort de a voma. regurgitarea este deosebita de refluxul zis gastroesofagian de lichide acide spre esofag, din cauza unei incontinente a sfincterului inferior al acestuia. este normala in primele luni de viata, in care ea este uneori insotita de emisia de aer care urmeaza mesei, regurgitarea traduce la adult prezenta unui obstacol la inaintarea alimentelor la nivelul esofagului sau al stomacului. este cauzata cel mai frecvent de o ingustare a conductului digestiv, de o tulburare motorie a esofagului sau de o tumora a stomacului. regurgitarea dispare dupa tratarea cauzei.

Retentia de apa = apare atunci cand are loc retinerea patologica de lichid in tesuturile organismului. Retinerea de fluid (edemul) apare adesea sarcina. Umflarea mainilor si a picioarelor sunt caracterizate ca simptome normale ale sarcinii, insa unele femei care trec pentru prima oara prin experienta graviditatii, au multe dileme legate de transformarile propriului corp.

Reumatism = boala cronica, infectioasa sau alergica, insotita de dureri la nivelul aparatului locomotor (articulatiilor) sau de tulburari ale aparatului cardiovascular

Rh (factorul Rhesus) = o proteina. In functie de prezenta sau lipsa acestui factor, indivizii se impart in cei care prezinta aceasta proteina in organism (au RH pozitiv) si cei care nu au aceasta proteina (au RH negativ). Doar 15% din populatie prezinta RH negativ.

Riboflavina (Vitamina B2) = vitamina din grupa B. Este solubila in apa si in etanol. Aceasta participa activ in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii, precum si a celulelor rosii ale sangelui.

Rinita alergica (febra fanului) = reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer

Roseola = boala virala a primei copilarii, cel mai adesea afectandu-i pe copiii intre 6 luni si 2 ani. Este de obicei marcata de cateva zile de febra ridicata, urmate de o eruptie distinctiva dupa disparitia febrei.

Rotavirus = virus care cauzeaza o infectie a intestinelor. Acesta provoaca cel mai des diareea severa in randul sugarilor si copiilor. Simptomele apar dupa doua zile: febra, varsaturi, diaree si durere abdominala.

Rubeola (pojarel, pojarul mic) = boala contagioasa care apare de obicei in copilarie; o boala infectioasa eruptiva acuta provocata de virusul rubeolic

Rujeola = extrem de contagioasa, este o infectie virala acuta, caracterizata prin febra, tuse, rinoree, conjunctivita, enantem (semnul Koplik) pe mucoasele bucale sau labiale si o eruptie cutanata

Ruperea apei (Anmiotomia) = ruperea apei, ruperea membranelor amniotice in mod artificial pentru a induce travaliul

Ruptura de perineu = afectiune a perineului, a zonei care are ca rol mentinerea organelor interne in cavitatea abdomenului. Aceasta consta intr-o fisura spontana a tesuturilor perineale situate intre comisura posterioara vulvei si anus, ca urmare a slabirii aparatului musculo-aponevrotic al perineului.

Cuvinte cheie: Termeni medicali


Articole recomandate:

Termeni medicali in sarcina - litera T

Dictionar medical cu rol de informare care cuprinde termeni medicali cu informatii detaliate in a ...

Termeni medicali in sarcina - litera S

Dictionar medical cu rol de informare care cuprinde termeni medicali cu informatii detaliate in a ...

Termeni medicali in sarcina - litera Q

Dictionar medical cu rol de informare care cuprinde termeni medicali cu informatii detaliate in a ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?