No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Siguranta copiilor in masina - tot ce trebuie sa stii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Siguranta copiilor in masina - tot ce trebuie sa stii

In Copii , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Constientizarea sigurantei in calatoriile cu masina este primordiala atata pentru sofer, cat si pentru pasageri. In cazul in care pornesti intr-o calatorie impreuna cu copilul tau, asigura-te ca ai tot ceea ce trebuie pentru un drum lipsit de incidente: scoica, scaun / fotoliu auto sau inaltator - adaptat greutatii, varstei si inaltimii celui mic.

Ia in serios siguranta in masina

In momentul de fata, legea din tara noastra este destul de permisiva in ceea ce priveste siguranta copiilor in masina, dar parintii constienti de responsabilitatea lor, sunt interesati sa acorde copiilor masuri suplimentare de siguranta.

Accidentele sunt cea mai frecventa cauza de deces in randul copiilor. Dintre acestea, accidentele rutiere sunt cauza principala (40% mor in accidente de masina, iar 15% prin inec). Copiii dintr-o masina in care nu sunt scaune speciale asigurate cu o centura de siguranta sau care nu sunt plasati intr-un scaun adecvat pentru copii montat corect, pot fi grav raniti sau pot chiar muri intr-un accident de masina.

 

Cine trebuie sa fie asigurat in masina?

Copiii de toate varstele trebuie sa fie transportati in conditii de siguranta, asigurati intr-un scaun de masina. Acest lucru este valabil atat pentru un nou-nascut, precum si pentru un adolescent.

Conducatorul auto al autoturismului este responsabil ca toata lumea sa poarte centurile de siguranta. In cazul in care masina nu are suficiente centuri pentru toata lumea, copiii care sunt mai mici de trei ani trebuie sa fie asigurati primii.

Daca pentru un copil a devenit ceva obisnuit sa fie asigurat pe un scaun, el nu va protesta cu privire la aceasta. Daca totusi scoate centura, opreste de fiecare data masina si pune-o la loc!

 

An si inaltime

Masurile pe care le poti lua

0 la 3 ani

Trebuie sa utilizeze scaun pentru copii corespunzator ca marime.

3 la 12 ani sau pana la 150 cm inaltime

Trebuie sa utilizeze scaun pentru copii sau inaltator scaun, corespunzator ca marime.

Peste 12 ani sau peste 150 cm inaltime

Trebuie sa poarte centura de siguranta pentru adulti.

 

Masurile de siguranta recomandate pentru bebelusi (grupa 0+)

Copilul tau poate fi securizat in masina in urmatoarul mod: intr-un scaun de copil special conceput pentru sugari (portbebe omologat de tip scoica sau cosulet). Acesta poate fi plasat in spate (recomandabil), sau pe scaunul pasagerului din fata. Indreptat cu spatele la sensul de mers, acesta ofera cea mai buna protectie, cu conditia ca masina sa nu aiba airbag pe partea pasagerului sau, in cazul in care exista un asemenea airbag, sistemul sau de declansare sa fie oprit, atunci cand copilul este plasat in acest scaun. Scaunul din fata trebuie sa fie mutat inapoi in masura in care acest lucru este posibil. O distanta de cel putin 20 cm trebuie sa fie lasata intre bord si scaunul pentru copil, astfel incat sa nu fie ranit copilul la cap intr-o coliziune.

Daca masina ta are un airbag pe partea pasagerului, care nu poate fi oprit, copilul trebuie sa fie plasat intr-un scaun pentru copii in partea din spate a masinii. Scaunul copilului trebuie sa fie asigurat cu centura masinii, in trei puncte, cu atentie, urmand instructiunile producatorului.

Aminteste-ti ca un bebelus nu ar trebui sa stea intr-un scaun de copil pentru mai mult de 20 pana la 30 de minute pe zi, deoarece muschii spatelui sau nu sunt pe deplin dezvoltati. In cazul in care copilul nu este transportat cu masina in fiecare zi, acesta poate fi capabil de a gestiona o excursie mai lunga ocazional, cu pauze regulate.

In cazul in care capul copilului iese pe partea de sus a scaunului pentru copii, scaunul pentru copii este prea mic.

 

Masurile de siguranta recomandate pentru copii cu varsta intre 9 luni la 4 ani (grupa 1)

Copiii cu greutatea intre 9 si 18 kg pot fi pusi intr-un scaun auto convertibil pentru copii, realizat conform normelor, pe bancheta din spate, indreptat cu fata la sensul de mers. Scaunul pentru copii trebuie sa fie asigurat cu centura masinii scaunului in trei puncte, urmand instructiunile de fixare cu precizie.

 

Masurile de siguranta recomandate pentru copiii cu varste peste 3 ani (grupa 2/3)

Copiii din aceasta grupa de varsta, cu greutatea de la 15 la 25 kg ar trebui sa fie transportati pe bancheta din spate in scaun auto /fotoliu auto pentru copii omologat, care trebuie sa fie asigurate cu centura masinii scaunului in trei puncte.

Un inaltator scaun poate fi confortabila pentru copiii din aceasta grupa de varsta, desi acest dispozitiv nu va oferi la fel de multa siguranta pentru copil, neprotejandu-i spatele, gatul si capul la fel de bine precum scaunul de masina pentru copii. Pernele auto sunt, de asemenea, asigurate cu centura scaunului masinii in trei puncte.

Cand se foloseste inaltator, este intotdeauna important sa se verifice ca centura de siguranta este corect fixata. Centura in diagonala trebuie sa traverseze pieptul copilului si umerii. In cazul in care traverseaza gatul copilului, acesta este prea mica.

 

Masurile de siguranta recomandate pentru copiii care au mai mult de 150 cm inaltime

Copiii care sunt cel putin 150 cm inaltime pot utiliza centurile scaunelor obisnuite ale masinii.

 

De ce sunt airbag-urile periculoase pentru copii?

Airbag-urile au fost facute pentru a proteja adultii cu o greutate de aproximativ 75 kg. Ele sunt foarte puternice atunci cand sunt umflate, incat un copil plasat in fata unui airbag se poate sufoca sau poate fi grav ranit de impactul cu un airbag care se umfla rapid. Daca copilul este mai mic de 12 ani, el nu trebuie sa stea in fata, cu un airbag activ in fata lui. Cand copilul dvs. este de peste 12 ani si vrea sa se aseze pe scaunul din fata, mutati scaunul cat mai in spate, in masura in care acest lucru este posibil.

Scaunul pentru copii nu trebuie sa fie montat pe scaunul pasagerului din fata. Totusi exista tari in care legea permite acest lucru, insa trebuie sa tineti cont de cazul in care masina are un airbag pentru pasager. Unele masini permit conducatorului auto sa opreasca airbag-ul. Dar acesta va trebui sa fi pornit din nou, atunci cand un adult se foloseste scaunul.

 

Normele de siguranta

Un scaun de masina pentru copii  trebuie sa respecte standardele de siguranta. Exista mai multe standarde. Cu toate acestea, scaunul pentru copii nu trebuie sa fie produs mai devreme de 1981, deoarece produsele fabricate pana la acest moment, nu indeplinesc cerintele de siguranta actuale.

Pe eticheta trebuie sa apare grupa de greutate pentru care este omologat scaunul si standardul european (marcata cu litera E, numarul de omologare cu versiuni ECE R44.03 sau R44.04 de exemplu).

 

Poate fi un scaun de mana a doua sa fie suficient de sigur pentru copil?

  • Asigura-te ca scaunul pentru copii nu a fost implicat intr-un accident de masina. Examineaza-l bine pentru a vedea daca prezinta crapaturi si semne si verifica daca centura este completa.
  • Cumpara doar un scaun de copil care a fost aprobat de catre  standardul pentru scaune copil.
  • Scaunele de masina pentru copii nu sunt exagerat de scumpe. Nu-ti asuma riscuri privind siguranta copilului folosind un scaun deteriorat!

 

siguranta-copilului-in-masina

 

Care sunt masurile de siguranta ce trebuie urmate in masina?

Conducerea unui automobil este unul dintre lucrurile cele mai periculoase pe care oamenii le fac. Asa ca sunt necesare unele masuri de siguranta suplimentare atunci cand exista si copii in masina.

  • Asigura-te, inainte de orice calatorie, ca scaunul copilului este dotat cu o curea.
  • Nu pune niciodata nimic sub copil, pe scaunul pentru copil: in caz contrar, copilul nu va fi protejat de centura intr-un accident.
  • In cazul in care centura este prea mare, acesta trebuie sa fie stransa pentru a se potrivi copilului . Daca pe langa copil a ramas loc pe scaun, este posibil sa se rostogoleasca: fa doua suluri de prosoape si pune-le de fiecare parte a copilului in scaun. Sau poti sa cumperi perne special concepute pentru acest scop.
  • Toti copiii mici din masina trebuie sa fie asigurati de cate un scaun de copil. Toti copiii mai mari si adultii trebuie sa fie poarte centura de siguranta.
  • Conducatorul auto nu ar trebui sa porneasca pana cand toata lumea este bine asigurata.
  • Toata lumea din masina trebuie sa-si pastreze calmul. Strigand, ocupantii celorlalte locuri pot perturba conducatorul auto si pot crea pericole inutile.
  • Numai un parinte, sau un alt adult, ar trebui sa aseze copilul pe scaun si sa-i prinda acestuia centura de siguranta. Parintii nu ar trebui sa invete un alt copil al lor cum sa faca acest lucru, deoarece ei nu pot fi altfel siguri ca copilul este bine asigurat.
  • In cazul in care copilul isi deschide centura, trage pe dreapta intr-un loc sigur si ramai acolo pana cand copilul este asigurat din nou.
  • In cazul in care copilul desface continuu centura scaunului sau, cumpara o catarama noua pe care sa nu o poata desface.
  • Nu aseza obiecte mari si grele in masina, de exemplu, pe bancheta din spate, deoarece acestea pot fi aruncate in fata intr-o coliziune si pot rani pasagerii. Aceste obiecte trebuie sa fie depozitate in portbagajul auto.
  • Un copil nu trebuie niciodata lasat nesupravegheat intr-un scaun de copil. El poate sa se raneasca sau sa-si puna accidental centura de siguranta in jurul gatului si sa se sufoce.

 

content channel






Articole recomandate:

Bebe on board. Ce trebuie sa facem si sa nu facem la volan

Atunci cand mergi cu masina impreuna cu copilul tau, trebuie sa respecti cateva reguli de siguranta. ...

Siguranta copiilor in masina

Siguranta copiilor in masina este extrem de importanta si necesita o atentie deosebita din partea p ...

Siguranta pe bicicleta pentru copii

Cunoasterea regulilor de siguranta si protectie la mersul cu bicicleta este foarte importanta, in ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?