No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum il ajuti pe copil sa-si accepte fratiorul/ surioara? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum il ajuti pe copil sa-si accepte fratiorul/ surioara?

In Copii , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil emotioneaza intreaga familie. De indata ce vii de la maternitate, copilul mai mare descopera o mamica schimbata: obosita, mai putin disponibila, o mamica care-si imparte timpul intre el si fratiorul/ surioara lui. Copilul are nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatia si, pana in acel moment, trece prin stari diverse: neintelegere, suparare, gelozie etc.

Gelozia copilului mai mare fata de cel mic


Copilul mai mare simte ca nu mai ai atat de mult timp pentru el cum aveai inainte, iar situatia i se pare nedreapta. Incearca sa-i captezi atentia cum poti.


Face prostii


In timp ce toti il privesc extaziati pe bebelus, copilul mai mare se teme ca va fi uitat. Nebagat in seama la fel ca altadata, va cauta sa-ti atraga atentia prin orice mijloace. Ce functioneaza imediat? Incalcarea regulilor. Face prostii si, astfel, iti comunica dezaprobarea lui fata de noua stare de lucruri.


Ce e de facut?


Acorda-i si lui timp in fiecare zi, fara sa-l constrangi sa stea cu bebelusul. Cand cel mic doarme, ocupa-te de copilul mai mare si arata-i ca il iubesti la fel de mult si ca ii acorzi toata atentia ta.



Are tendinta sa fie agresiv in preajma bebelusului

 

copilul_face_prostii

I-ai vorbit de un tovaras de joaca si el nu vede altceva decat un pui de om care nu face altceva decat sa doarma, sa manance si sa planga, acaparand tot timpul mamei lui. Copilul cel mare cauta sa-si exprime un sentiment confuz si vinovat: mania.


Ce e de facut?


Ajuta-l sa inteleaga starile prin care trece, numindu-le. Poti sa-i vorbsti astfel: Este dreptul tau sa fii suparat, iar eu inteleg ca te deranjeaza faptul ca acum mama trebuie sa-si imparta timpul la doi copii, insa, in niciun caz, nu trebuie sa-i faci rau bebelusului. Ma supara foarte tare acest lucru.


Pare absent, fara reactie


Se simte profund ranit si nu indrazneste sa-si exprime supararea.


Ce e de facut?


Ajuta-l sa se descarce si antreneaza-l intr-o mica bataie cu perne. La aceasta varsta, bataia cu perne este o exprimare fizica, ludica si sanatatoasa a agresivitatii. Vei vedea ca, dupa cateva minute, pe fata lui va reaparea zambetul.


Nu mananca


Te vede preocupata de mancarea bebelusului, prin urmare va dori sa-i dai si lui acelasi lucru. Daca inainte aprecia mancarea solida, in prezent vrea si el sa bea lapte si sa manance piure de cartofi si de legume.


Ce e de facut?


Pune in valoarea „mancarea adultilor”, gatind felurile lui preferate. Pofta il va face sa manance alimentele specifice varstei lui.


Somn agitat


Inainte de culcare, copilul se simte singur. Sporeste angoasa de abandon si apare cosmarul.


Ce e de facut?


Ajuta-l sa se relaxeze in momentele premergatoare adormirii, asigura-te ca doarme in pozitia preferata si fii dispusa mereu sa discuti cu el cand viseaza urat sau cand se simte nelinistit.

Cand va creste cel mic, cei doi frati se vor juca impreuna, iar gelozia celui mare se va estompa pana la a disparea complet.






Articole recomandate:

Sindromul celui de-al doilea copil

Acest sindrom se refera la comportamentul caracteristic celui de-al doilea nascut, ca rezultat al a ...

Rivalitatea intre frati

Desi multi copii sunt suficient de norocosi sa devina cei mai buni prieteni cu fratii lor, certurile ...

Metode de a aborda rivalitatea intre frati

Un nou membru al familiei i-ar putea face gelosi pe ceilalti. Indreapta-ti atentia si catre ceilalti ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?