No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca 10 lectii importante despre bani pentru copii mici poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

10 lectii importante despre bani pentru copii mici

In Copii , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Chiar si in momentele in care societatea nu trece printr-o criza financiara, copiii trebuie sa invete importanta banilor. Cum sa ii explici acest aspect micutului tau? Ti-am pregatit cateva sfaturi!

Poate ti s-a intamplat ca, atunci cand te plangeai ca nu mai ai bani, micutul tau sa iti sugereze: "Du-te la banca si cere!". Cei mai multi copii nu realizeaza valoarea banilor si nu inteleg de ce refuzi sa le cumperi jucaria mare si scumpa din vitrina. Iata cateva lucruri pe care cel mic ar trebui sa le afle cat mai curand, chiar inainte de a implini 10 ani.

1. Banii nu cresc in copaci

Nu or creste ei in pomi, dar ies din bancomate ca dintr-o cutie magica. Odata ce copilul tau a observat asta, va considera ca tot ce ai de facut atunci cand trebuie sa cumperi ceva este sa dai o fuga pana la aparatul de facut bani. Explica-i cu rabdare ca muncesti pentru un salariu fix, iar banca este doar un loc care pastreaza ceea ce ai castigat.

2. Bugetul trebuie administrat cu grija

Da-i micutului tau o suma mica de bani, pe care sa o administreze asa cum doreste. Poti sa il lasi sa isi foloseasca alocatia, specificandu-i ca nu va primi altceva in plus. Daca termina banii in 2 zile, cumparand bomboane, iar in a treia zi descopera ca si-ar fi dorit un anumit joc pe calculator...e foarte bine! Va invata ce inseamna sa planifici si care sunt consecintele atunci cand cheltuiesti in exces.

3. Cu rabdarea treci marea

Copiii trebuie dezvatati inca de mici de ideea ca poti cumpara acum si plati mai tarziu – aceasta conceptie ii va determina ca atunci cand cresc sa faca datorii pe cardul de credit. Invata-ti copilul ca rabdarea e o virtute, iar cel ce asteapta are de castigat. Cum ii poti da o lectie in acest sens? Cumpara o pizza semipreparata, care va fi gata foarte repede, dar nu va avea un gust extraordinar. A doua zi gateste-i o pizza in casa, folosind toate ingredientele care ii plac. Explica-i ca pizza facuta in casa a durat mai mult timp, dar rezultatul a fost mai bun.

4. Banii nu se cheltuie de cum ii primesti

Inainte de a merge la cumparaturi stabileste impreuna cu cel mic un buget. Noteaza ce vrei sa cumperi, la ce magazine trebuie sa mergeti si cat ar fi cazul sa dati pe fiecare produs. Arata-i pe internet magazinele cu oferte speciale, consulta brosurile publicitare ale supermarketurilor si explica-i cat ar economisi daca ar verifica inainte sa ia ceva unde este pretul mai mic.

5. E bine sa economisesti

Daca observi ca micutul tau vrea o jucarie destul de scumpa, spune-i ca singurul mijloc prin care poate avea bani sa o cumpere este sa isi puna deoparte bani. Dupa ce a strans suma necesara, mergeti impreuna la magazin si lasa-l sa achite jucaria. Va tine minte ce placut este sa ai un obiectiv si sa reusesti sa il atingi si sa fii rasplatit pentru asta.

 

copii-si-banii

 

6. Tine socoteala

Copilul trebuie sa stie pe ce i se duc banii, asa ca pune-i la dispozitie un caiet sau un fiser din calculator in care sa noteze pe ce a cheltuit fiecare banut. Organizeaza-i un dosar separat in care sa stranga chitantele.

7. Fa-ti o lista

Copilului ii este greu sa isi stabileasca prioritatile, asa ca puteti sa faceti impreuna o lista pe care sa treceti tot ce si-ar dori sa cumpere cu banii pe care ii are. Dupa ce lista este gata, roaga-l pe cel mic sa aseze obiectele sau activitatile in ordinea importantei pe care o au pentru el. Discutati fiecare alegere facuta, astfel incat sa ii fie cat mai usor.

8. Profita de economii

Explica-i copilului la ce folosesc conturile de economii si cum se inmultesc banii prin dobanda acumulata. Fa-i demonstratia cu ajutorul unui calculator, astfel incat sa vada ca de la o suma mica poti creste cu timpul valoarea banilor.

9. Putin scepticism nu strica

Nu e cazul sa ii spui celui mic ca producatorii vor sa il pacaleasca, dar il poti atentiona asupra unor trucuri destinate vanzarii. Copilul trebuie sa inteleaga ca nu e bine sa se ia intotdeauna dupa reclame sau sa cumpere tot ce vede la tv. Explica-i faptul ca nu devii mai popular doar pentru ca mananci un anumit baton de ciocolata sau porti o marca anume de pantofi.

10. Fii generos

Roaga-ti copilul sa doneze o parte din bani unei asociatii de binefacere. E bine sa inteleaga de mic faptul ca banii pot fi folositi si ca sa-i ajuti pe altii, nu doar ca sa-ti cumperi produse. Spune-i ca nu este important cat dai, pentru ca orice banut in plus conteaza.







Articole recomandate:

10 idei despre cum poti sa-i explici copilului ce sunt banii

Nu este niciodata prea devreme sa incepi sa-ti inveti copilul ce sunt banii. Copilul aflat in primi ...

Cum sa inveti copiii sa cunoasca valoarea banilor

Inca de cand sunt mici, copii pot fi invatati despre valoarea banilor. Invatandu-i ce inseamna casti ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?