
Fie ca este vorba despre refluxul gastroesofagian, de o alergie, de o otita sau de alta boala specifica micutilor, varsaturile copilului trebuie semnalate medicului. Ce spun pediatrii?
Problema
Copilul vomita des si nu se poate vorbi despre varsaturile reduse cantitativ de dupa masa, ci de eliminarea a tot ceea ce a consumat la masa. Esti nelinistita. Care ar putea fi cauzele varsaturilor bebelusului?
Cauze posibile
1. Refluxul gastroesofagian
|
La unii bebelusi, valva situata intre stomac si esofag nu este intacta. Prin urmare, continutul din stomac poate urca in orice moment. In functie de tipul contractiilor de la nivelul stomacului, copilasul poate suferi de varsaturi sub forma de jeturi.
De regula, refluxul gastroesofagian se vindeca de la sine in jurul varstei de 1 an, cand sistemul digestiv ajunge la maturitate. Insa, pana atunci, problema necesita tratament din partea medicului, intrucat refluxul gastroesofagian poate duce la astm, la bronsita cronica sau la esofagita (inflamatie a esofagului).
2. Alergiile
Varsaturile frecvente pot fi consecinta unei alergii alimentare. In general, ele sunt asociate cu greutatea care stagneaza. Organismul bebelusului produce anticorpi care resping anumite substante, precum proteinele din laptele de vaca sau glutenul (grau, orz, secara, ovaz). Aceste alimente antreneaza o hiperexcitabilitate a mucoasei intestinului si a stomacului, de unde aparitia varsaturilor.
3. Infectiile
La bebelusul care nu a implinit inca un an, cele mai multe infectii pot avea ca simptome varsaturile. Dintre infectiile care apar frecvent la bebelusi amintim: gastroenterita, otita, bronsiolita, infectia urinara etc. La copiii mici, aceste boli pot duce la probleme digestive.
Daca micutul vomeaza si are febra, este necesar consultul medical.
Articole recomandate:

Bronsita acuta este o inflamatie a bronhiilor. Apare mai frecvent in sezonul rece si este, de cele m ...

Pielea bebelusului necesita un plus de atentie. Afla cum sa protejezi copilul de iritatii si alergii ...