
Reumatismul de sold la copii este numit stiintific sinovita acuta tranzitorie a soldului, reumatismul de sold este o reactie imflamatorie care atinge sinoviala articulatiei. El este in general benign si in majoritatea cazurilor regreseaza spontan in cateva saptamani.
El este unilateral si poate afecta fie partea stanga, fie partea dreapta.In general apare pe fondul scaderii imunitatii ca raspuns atacului unui virus si se manifesta cu predilectie la baieti cu varsta intre 3- 10 ani.
Debutul bolii reumatism de sold este intodeauna brusc: copilul care mai ieri se juca si alerga acum se plange de o durere localizata la nivelul soldului dar se intampla cateodata si la genunchi. La un examen clinic mobilitatea soldului este dureroasa. Agravata de mers sau de oboseala, aceasta durere se acompaniaza de schiopatat (schiopatand copilul usi protejeaza spontan soldul). Desi are aceste simptome, copilul nu face febra si in general starea lui este buna.
Singurul risc veritabil al acestei patologii ar fi o eroare de diagnostic cum ar fi osteohondrita primitiva a soldului care are simptome aproape similare , dar cu consecinte grave. Osteohondrita primitiva se datoreaza unei proaste vascularizari a capului femurului ce antreneaza leziuni osoase. Apare la aceleasi varste debutul maladiei si semnele clinice (dureri, schiopatatul) sunt ca la reumatismul de sold.
|
Dar consecintele sunt diferite : in lipsa unui tratament ortopedic prelungit, osteohondrita antreneaza grave sechele articulare (limitarea miscarilor).
Tratament reumatismului de sold la copii
Tratamentul reumatismului de sold la copii este simplu. El consta intr-un repaus total al articulatiei de la 48 de ore pana la o saptamana. Copilul trebuie sa stea culcat atat timp cat are dureri. Mai pot fi prescrise medicamente anti-imflamaroare nesteroidiene (adica fara cortizon) pentru a accelera vindecarea si o punga cu gheata pusa pe sold (nu direct pe piele) poate atenua imflamatia.
Daca aveti un copil hiperactiv sau mai turbulent pentru a-l obliga sa stea linistit, doctorul ii poate omobiliza piciorul pentru un interval de 2 zile: efectul antialgic este spectacular .
Daca dupa 48 de ore nu intervine nicio ameliorare si mai ales daca durerile se acompaniaza de oboseala accentuata si febra, vor trebui facute examene complementare: radiografie si analiza sangelui. Daca radiografia nu este concludenta, atunci se va face o scintigrafie .
Articol scris de Galea Octavian Silviu
Articole recomandate:

Sindactilia este cea mai comuna malformatia congenitala ce se formeaza in timpul sarcinii, in perioa ...

Cu ajutorul unor vaccinuri, copii pot fi imunizati impotriva unor boli grave, care pot fi chiar fata ...

Boala genetica a copiilor este transmisa prin ADN. Fiecare pacient se manifesta diferit, insa iata ...