No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Gastroenterita la copii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Gastroenterita la copii

In Boli si afectiuni , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Gastroenterita este o infectie a sistemului digestiv, iar majoritatea copiilor au cel putin un episod de gastroenterita in timpul copilariei.

durere stomac copii

Gastroenterita este o infectie a sistemului digestiv cauzata de unele virusuri (rotavirusuri sau adenovirusuri) sau de unele bacterii.

Infectiile bacteriene sunt mai rare deoarece sunt cauzate de consumul unor alimente contaminate. Unele bacterii care cauzeaza gastroenterita sunt salmonella, E.coli , Yersinia. Parazitii, cum ar fi Giardia, cauzeaza gastroenterita la copii care se manifesta prin diaree si dureri abdominale, fara stare de voma.

Toate aceste infectii se raspandesc prin contact direct cu persoana bolnava. Majoritatea copiilor au cel putin un episod de gastroenterita in timpul copilariei.

Simptome si semne

Simptomele includ diaree frecventa, pofta scazuta de mancare, greata, voma si crampe abdominale. Daca gastroenterita este cauzata de virusuri, copilul va avea febra, ii va curge nasul si va tusi.

Infectiile bacteriene provoaca diaree cu sange si febra mare. Alti copii au si dureri de stomac.

Complicatii

Daca simptomele gastroenteritei sunt extreme, cu voma frecventa si diaree, sau daca dureaza mai mult de cateva zile, copilul se va deshidrata. Acest lucru este specific mai ales copiilor sub 2-3 ani.

Semnele deshidratarii sunt setea, iritabilitatea, nelinistea, oboseala, membrane mucoase uscate in gura si buze uscate, piele uscata, etc.

Deshidratarea este o problema serioasa si trebuie sa contactezi medicul.

Tratamentul presupune suplimentarea lichidelor din corp, fie pe cale orala, fie intravenos. Trebuie sa contactezi medicul si daca are febra fara diaree sau daca are dureri abdominale mari.

Tratament

Cel mai important tratament pentru gastroenterita este hidratarea copilului, mai ales daca acesta vomita. Deoarece este deshidratat, va dori sa bea cat mai mult, dar trebuie sa-i oferi cantitati mici, dar frecvente.

Acesta are nevoie si de saruri, pe langa apa pe care o pierde din cauza diareei si a vomei. Este bine sa-i dai o solutie orala de rehidratare.

Bebelusului nu trebuie sa-i dai apa, nici sucuri de fructe, deoarece au continut ridicat de zahar.

Copiii alaptati trebuie sa primeasca in continuare lapte si trebuie alaptat mai des decat de obicei, dar in portii mai mici. Copiii hraniti cu formula pot sa continue alimentatia cu acest lapte.

Copiii mai mari pot sa bea lapte si apa, dar in cantitati mici administrate frecvent. Daca a retinut lichide pentru mai multe ore fara a vomita, incearca sa-i oferi cantitati mai mari de lichide si apoi alimente solide. Incearca sa-i dai mancare care se digera usor, carbohidrati complecsi, fructe, legume sau carne slaba. Majoritatea copiilor cu gastroenterita pot sa tolereze produse lactate.

Paracetamolul este folositor pentru calmarea febrei si a disconfortului in timpul bolii. Nu trebuie sa-i dai ipubrofen, deoarece poate sa cauzeze dureri abdominale.

Prevenire

Gastroenterita este dificil de evitat. Majoritatea copiilor au cel putin un astfel de episod in timpul copilariei timpurii. Este important sa-l inveti pe copil igiena creocta, spalatul pa mini inainte de mese si dupa folosirea toaletei.

Fructele trebuie spalate bine.

Nu consuma alimente care au stat mult timp in afara frigiderului, mai ales in timpul lunilor calde de vara.

Copilul nu trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala daca are diaree.

 





Cuvinte cheie: Dureri de stomac



Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?