
Durerile de burta constituie afectiuni des intalnite la copii, dar, cu toate acestea, parintii se ingrijoreaza, gandindu-se la diverse boli. Ce ascund durerile de burta ale copiilor?
In cele mai multe cazuri, durerile de burta ale copiilor ascund o problema digestiva pasagera sau o infectie. Exista situatii in care sunt cauzate de emotii sau de consumul unei noi mancaruri.
Problemele digestive ale copiilor
Constipatia poate constitui o sursa a durerii. Daca cel mic sufera de constipatie, este timpul sa faci unele schimbari in alimentatia copilului. Probabil ca, in ultima vreme, aceasta este bogata in proteine, in zaharuri si saraca in fibre. Ce e de facut? Asigura-te ca din alimentatia lui nu lipsesc fibrele (prezente in fructe, dar si in legume verzi) si redu consumul de alimente bogate in proteine (carne, peste, oua) si de gustari dulci (biscuiti, prajituri).
|
Organismul lui tolereaza cu dificultate un anumit aliment, de exemplu, laptele de la micul dejun? Daca ai constatat ca durerile de burta apar totdeauna dimineata, dupa micul dejun, este posibil ca laptele sa nu-i priasca celui mic. Inlocuieste-l cu un iaurt natural.
Copilul refuza sa manance. Mesele sporesc durerile de burta copiilor care se simt constransi sa manance tot din farfurie sau care nu au nici cea mai mica afinitate pentru respectivul fel de mancare. Ce poti face? Nu-l forta sa manance mai mult decat ii trebuie sau ceva ce nu-i place deloc.
Infectiile
Durerile abdominale pot constitui un simptom al unei infectii virale (gripa, angina, rinofaringita etc.). In acest caz, ganglionii abdominali sunt cei care ii provoaca disconfort copilului.
De asemenea, copilul poate suferi din cauza unei infectii intestinale cauzata de gastroenterita sau de tratamente repetate pe baza de antibiotice. In acest caz, este necesara consultatia medicala.
Parazitii
Majoritatea copiilor au, la un moment dat, paraziti. Uneori, acestia nu se manifesta, ajungand sa fie depistati in urma analizelor de specialitate. In alte cazuri, provoaca dureri abdominale. Pe baza analizelor de scaun, medicul va pune diagnosticul si va stabili tratamentul.
Cauze de ordin psihologic
Copilul arata bine si nu pare a prezenta simptome de boala sau febra. Cu toate acestea, se plange de dureri de burta. Cauzele pot fi si de ordin psihologic. Angoasa se poate traduce prin durere. Plecarea tatalui in delegatie, momentul culcarii, teama de esec la scoala, cearta cu cel mai bun prieten – toate acestea pot fi motive de stres pentru cel mic, traduce in durerea de burta. In acest caz, cea mai buna solutie este sa discuti cu copilul, sa afli ce-l nelinisteste si apoi sa vezi ce este de facut.
Articole recomandate:

Durerea de burtica este o problema frecventa pentru un bebelus. In functie de perioada de dezvoltare ...

Copiii au un sistem imunitar scazut si din aceasta cauza pot adesea sa fie sensibili la infectii si ...