Bolile copilariei: Rubeola (pojarul german)

Rubeola este una dintre bolile contagioase facute cu precadere in copilarie si, de regula, nu prezinta complicatii. Boala este periculoasa pentru femeile insarcinate, fiind la originea malformatiilor congenitale.
Rubeola este cel mai des intalnita la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani, conferind imunitate, ceea ce inseamna ca nu este facuta si a doua oara. Daca este facuta in timpul sarcinii, riscul de infestare a fatului variaza in functie de varsta gestationala: riscul ca fatul sa sufere de malformatii este de 90% inainte de a 9-a saptamana de sarcina si de 25% daca rubeola este contractata in saptamana a 23-a.
Factori de risc
Primavara este sezonul in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de rubeola, putand fi, astfel, considerata o boala sezoniera.
Riscul de imbolnavire este mare la nou-nascutii care prezinta rubeola congenitala, boala putand aparea la chiar si la cateva luni dupa nastere.
Daca micutul tau are colegi la gradinita sau la scoala care au fost depistati cu rubeola, este foarte posibil sa faca si el, intrucat rubeola se raspandeste sub forma de epidemie.
Simptomele rubeolei
|
Perioada de incubatie (perioada dintre momentul contaminarii si aparitia primelor simptome) este de aproximativ 15 zile. Exista cazuri in care rubeola este asimptomatica (nu prezinta simptome).
Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, rubeola se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
- febra moderata (sub 38,5 grade C);
- dureri musculare si articulare;
- adenopatii cervicale (ganglioni mariti in zona gatului); - eruptie cutanata (intai apare in zona fetei si a gatului, raspandindu-se rapid pe burta, spate si membrele superioare, sub forma de pete rosii).
Evolutia bolii
Adesea, rubeola nu prezinta complicatii. Atunci cand apar, acestea pot fi:
- poliartrita – dispare fara sechele in mai putin de o luna;
- meningo-encefalita (inflamatii la nivelul meningelui si a encefalului).
Daca rubeola apare in timpul sarcinii, riscurile sunt multiple:
- avort spontan;
- nastere prematura;
- malformatii ale fatului (cataracta, malformatii auditive si cardiace, retard mintal);
- rubeola congenitala evolutiva – virusul rezista si constituie un risc sporit pentru nou-nascut, de unde si complicatii grave.
A nu se confunda cu:
|
- scarlatina (infectie bacteriana caracterizata prin angina si eruptie cutanata, boala a copilariei, dar rar intalnita in zilele noastre);
- rujeola;
- febra eruptiva de origine virala;
- alergie la unele medicamente.
Prevenire
Prevenirea rubeolei consta in vaccinare. Vaccinul impiedica contractarea virusului de catre gravida. Copiii primesc vaccinul antirubeolic odata cu cel antirujeolic si cu cel anti oreion.
Vaccinarea se face sistematic: de obicei, primul astfel de vaccin se face la 1-2 ani, dar poate fi facut si mai tarziu, daca medicul considera ca este cazul (la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 10 ani, la adolescente si la femeile care urmeaza sa fie mame, dar inainte de a ramane insarcinate).
Articole recomandate:

Rubeola este o alta boala infectioasa, specifica perioadei copilariei. Spre deosebire de celelalte ...

O boala pe care femeile insarcinate trebuie sa o evite pe timpul sarcinii este rubeola. Desi este o ...