No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Reflexele bebelusului dupa nastere poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Reflexele bebelusului dupa nastere

In Bebelusi , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Reflexele bebelusului dupa nastere sunt cele care ii determina starea de sanatate si modul in care nou nascutul raspunde la miscare, sunete si imagini. Aceste reflexe tranzitorii nu se intalnesc decat la o varsta specifica, lipsa aparitiei acestor reflexe la nou nascut determina o stare patologica.

Reflexele primare sau tranzitorii la bebe

Un nou nascut are mai multe reflexe primare sau asa numite reflexe instinctuale ce determina ca bebe sa raspunda la stimuli precum lumina, zgomot, atingere.

Este bine de stiut insa ca aceste reflexe sunt tranzitorii, pe masura ce bebe creste acestea disparand.

Aceste reflexe dau mai multe informatii despre sistemul nervos al bebelusului si dezvoltarea acestuia. Un raspuns slab la aceste test avand drept cauza nasterea prematura sau traumatica.

Pentru a se testa auzului medicii se folosesc de reflexul auditiv, format din reflexul de clipire si reflexul de orientare.

 

urche

 

Reflexul de clipire

Reflexul de clipire apare in momentul in care copilul aude un zgomot, pe and reflexul de orientare denota intoarcerea capului in directia zgomotului.

In absenta acestor 2 reflexe bebelusul are putea fi diagnosticat cu suspiciunea de surditate

Reflexe optice

Reflexele optice se realizeaza prin asa numit reflexul tonic a lui Peiper. O lumina puternica provoaca bebelusului instinctul de a-si arunca capul inapoi sau arcuirea corpului.

 

Reflexele motorii la bebelusi

Pentru a testa mobilitatea si musculatura bebelusului acesta poate fi supus unei serii de teste simple pentru a determina prezenta anumitor reflexe.

Reflexul de pasire

Reflexul de pasire la bebelusi nu poate fi comparat cu mersul, chiar si bebelusii prematuri de 32-34 de saptamani declansand un asemenea gest reflex.

mana

Reflexul de apucare

Denumit si gasp reflex, reflexul de apucare denota mobilitatea articulatiilor. Aceasta consta in inchiderea brusca a pumnului peste un obiect asezat in palma bebelusului. Incercarea de a lua acel obiect intareste forta cu care e tinut in pumn.

Reflexul acesta nu dispare intocmai ci se transforma, incepand cu varsta de 3 luni de zile reflexul de apucare devine reflexul de apucare fortata.

In lipsa acestui reflex la nastere indica o leziune nervoasa periferica. Persistenta reflexului de apucare este totodata un semnalment al paraliziei infantile.

Reflexul inotului

Bebelusii au inca din viata intrauterina reflexul de a inota si chiar pot sa o faca! Acesta este pastrat si in primele saptamani, chiar luni de la nastere declansandu-se atunci cand bebelusul este scufundat in apa. Desigur testarea acestui reflex poate avea loc doar sub supravegherea unui specialist.

 

Reflexul de suctie la bebelusi

Reflexul de suctie poate fi testat prin apropierea unui obiect moale de obrazul bebelusului. Bebe va reactiona in acest caz prin deschiderea gurii si intoarcerea barbiei spre acel stimul.

In prima luna de viata raspunsul constant printr-o intoarcerea repetata a capului spre stimul cu oscilatii laterale ce se finalizeaza prin atingerea cu buzele a acelui stimul.

Dupa o luna insa capul bebelusul se va intoarce dintr-o singura miscare spre sursa de stimulare.

Lipsa acestui reflex denota suferinta cerebrala, iar persistenta peste 1 an indica disfunctie corticala.

 

 

supt

 

 

Reflexul de deglutie

Reflexul de deglutie urmeaza refluxului de suctie la bebe. Prin supt se produce saliva ceea ce declanseaza reflexul de deglutie (de inghitire).

 

Reflexul Moro

Reflexul Moro la bebelusi se declanseaza in urma unei miscari rapide sau a unui zgomot brusc din exterior.

Drept reactie bebelusul va extinde bratele si degetele facand o miscare precum o imbratisare, urmata adesea de un tipat ascutit.

Lipsa acestui reflex denota o suferinta cerebrala, posibil datorata traumatismul obstetrical.

In cazul in care in momentul in care se produce acest reflex reactia este asimentrica poate fi vorba de o fractura de clavicula, humerus. Daca aceasta asimetrie persista si dupa varsta de 5 ani poate fi vorba de o intarziere a dezvoltarii sistemului nervos.

Nu uita ca fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau, insa acest lucru nu denota in niciun caz ca anumite reflexe se pot forma in momente diferite la bebelusi. Precum testele pentru a verificare reflexele de mai sus nu necesita aparatura medicala poti sa vezi reactia bebelusului tau in cadrul familial.


Articole recomandate:

Momente in dezvoltarea copilului: Apucarea

Observa cum isi dezvolta copilul abilitatea de a apuca obiectele. Invatand cum sa tina obiectele in ...

Reflexele nou-nascutului

Ca nou-nascut si proaspat bebelus, majoritatea reactiilor fizice si de dezvoltare vor fi determinate ...

Reflexele bebelusului

In primele luni de viata, bebelusul are reflexe innascute cum ar fi plansul, suptul. Pe masura ce cr ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
idasanka
idasanka

thanks for sharing this! now i know why lina stays this way.. -houston christian counseling

2020-11-27 la 16:52

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?