
Poti sa-i oferi celui mic mediul potrivit pentru a invata tehnica mersului, dar cel mai intelept lucru este sa-l lasi sa se dezvolte in ritmul lui si sa invete incetul cu incetul, atunci cand simte el nevoia.
Sfaturi practice pentru invatarea mersului
1. Lasa-l sa se miste in voie
Micutul e fascinat sa se tarasca, sa incerce sa se catere, sa mearga de-a busilea. Toate acestea il ajuta sa invete sa se deplaseze, prevestind mersul. Lasat sa se dezvolte in ritmul lui, in momentul in care va face primul pas, va dobandi incredere in sine. Va invata sa aprecieze distantele, sa evite obstacolele, va descoperi diverse materiale (covorul, gresia, parchetul).
In plus, va descoperi cum functioneaza corpul in miscare: mersul de-a busilea este un mijloc de locomotie asimetric, care presupune alternarea membrelor. Astfel, pregateste mersul.
2. Ajuta-l, dar nu-l forta
|
Copilasul sta in picioare, sprijinit cu manutele de un obiect de mobilier, descoperind si imbunatatindu-si echilibrul. Daca intervii inainte de a se ridica de la sine (adica il asezi tu in picioare), risti sa-i intrerupi procesul de invatare si sa-l impingi la o parcurgere mai alerta a etapelor. Nu va putea sa invete prin descoperire.
Copilul care nu a fost lasat sa-si dezvolte mersul in ritmul lui isi va mentine cu greu echilibrul, va pasi cu piciorusele foarte departate, va avea stangacii si nu se va simti stapan pe miscarile lui.
Poti sa-l ajuti indirect: sa te asiguri ca mediul in care invata sa mearga nu prezinta pericole: mobila sa nu aiba colturi ascutite, sa eviti zonele cu sticla etc. Mai mult, poti pune jucariile lui preferate in diverse locuri, astfel incat cel mic sa caute sa ajunga la ele. Dar nimic mai mult.
3. Nu-l incuraja sa treaca imediat la pasul urmator
Ce poate fi mai tentant pentru un parinte care isi vede micutul stand in picioare, sprijinit de mobila, incercand sa faca primul pas decat sa mearga la el, sa-l ia de manute si sa-l indemne sa paseasca? Insa ar fi o greseala sa procedezi asa.
Daca bebelusul nu a pasit inca, este pentru ca nu se simte pregatit pentru primul pas. Nu este stapan pe echilibrul lui sau muschii lui nu sunt inca pregatiti sa-i sustina greutatea. Cel mai indicat lucru este sa-l lasi sa exerseze in continuare.
Il poti ajuta de indata ce nu se mai tine de mobila decat cu o manuta, insa mare atentie cand ii prinzi bratul. Daca i-l ridici prea brusc, bebelusul isi va pierde echilibrul.
Multi specialisti ii sfatuiesc pe parinti sa renunte la ham, pentru ca acesta nu-i ajuta pe bebelusi sa-si dezvolte un mers corect, sa-si pastreze echilibrul etc.
4. Nu te grabi sa-i cumperi incaltaminte
Cel mai bine este ca bebelusul sa invete sa umble descult. Va simti mai bine solul, va vedea cum trebuie sa paseasca pentru a nu cadea etc. Cazaturile il ajuta sa isi perfectioneze echilibrul. Incalta-l doar cand iesiti afara, iar el stie cat de cat sa mearga.
5. Diversifica-i suprafetele
Indata ce a invatat sa mearga, fa-i cunostinta cu suprafete noi. Lasa-l sa umble in nisip, pe iarba, pe saltea etc. Astfel, creierul lui va fi obligat sa-si regleze in permanenta mecanismele pentru mentinerea echilibrului.
Articole recomandate:

Copiii invata treptat sa umble, incepand cu a se tari in maini si picioare, cunoscut drept mers de- ...

Primii pasi ai bebelusului sunt mult asteptati de catre parinti. deobicei, copii incep sa mearga pan ...

Primul pas al copilului este mereu un lucru grandios pentru parinti. Sunt insa cateva etape de urmat ...