
Cred ca toate mamicile trec prin momente de teama, de ingrijorare dar si de mare bucurie atunci cand se intorc acasa cu bebelusul din maternitate. Nu stiu ce e mai bine pentru bebelus, le este teama sa nu faca ceva gresit, sa nu sufere ingerasul lor. In cele ce urmeaza voi scrie cateva sfaturi si situatii care cred ca ar fi bine sa fie stiute, pentru a mai elimina din temerile mamicilor in astfel de momente.
In primul rand e bine de stiut ca ingrijirea nou-nascutului la domiciliu se face diferentiat daca bebelusul este nascut la termen sau este prematur.
Este indicat ca nou-nascutul sa fie urmarit de acelasi medic (medic de familie, specialist pediatru) de la externarea din maternitate si pana la adolescenta, la care mama sa poata sa apeleze in orice moment cand considera ca au aparut unele problele legate de sanatatea copilului.
Medicul de familie va intocmi programul de urmarire al nou-nascutului si programul de vaccinari si vitaminizari.
![]() |
● Camera nou-nascutului trebuie sa aiba temperatura de 20 – 22 grade Celsius, sa fie luminoasa iar patutul sa fie asezat la distanta de sursa de caldura, ferit de curentii de aer. Umiditatea trebuie sa fie de 50% iar camera trebuie sa fie aerisita zilnic. Nou-nascutul poate fi scos afara la 2 saptamani in anotimpul calduros si la 3 saptamani in anotimpul rece. La inceput se va scoate cate 15 minute pe zi, crescand progresiv pana la 1 ora dimineata si 1 ora dupa-amiaza.
● Numai persoanele sanatoase pot vizita nou-nascutul.
● Baia nou-nascutului se face zilnic. E bine de facut seara, inainte de masa. Trebuie avut grija ca temperature camerei sa fie de 22 – 24 grade Celsius, iar temperature apei de 36 grade Celsius. In prima luna de viata durata baii nu trebuie sa depaseasca 5 minute.Pielea capusorului se spala cu apa si sapun. Daca sunt cruste seboreice se aplica un strat subtire de unguent cu acid salicylic 1%.
● In prima saptamana a bebelusului alimentat natural pot aparea scaune numeroase, lichide, verzi si acide la sfarsitul suptului si care pot produse eritem fesier. Nu trebuie sa va faceti griji daca nou-nascutul creste in greutate.
● Se recomanda ca alimentatia la san sa se faca “la cerere”, cu supturi in timpul noptii. Secretia lactata este mai intense noaptea, iar nou-nascutul langa mama va fi mai linistit si va plange mai putin. Ceaiul se va da cu lingurita.
● Scaunele nou-nascutului pot fi numeroase, sau rare (1 – 2 la 2 zile), in cantitate mica. Aceasta se poate ameliora prin modificarea alimentatiei mamei (mai multe legume si fructe). In cazul alimentatiei artificiale, constipatia poate apare frecvent. Cand nou-nascutul are 1 scaun la 2 zile, se pot folosi supozitoare cu glicerina.
● Colicile abdominale sunt frecvente in primele sapatmani de viata. Ele nu au o cauza cunoscuta si se manifesta prin agitatie intensa, mai ales in cursul noptii. Nu necesita tratament, se aplica doar comprese calde pe abdomenul copilului.
Sper ca aceste sfaturi sa mai linisteasca proaspetele mamici si sa le usureze cresterea si ingrijirea zilnica a bebelusilor lor!
Irina Timofeiov - www.bebestil.ro
Articole recomandate:

Treptate trebuie sa obisnuiesti bebelusul laptele matern, apoi cu laptele praf pana sa ajungi la man ...

Constipatia este o afectiune frecvent intalnita in randul bebelusilor, in special la copiii hraniti ...

Pentru nou nascuti somnul este fundamental. In primele saptamani si luni de viata, bebelusii dorm in ...