No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Diversificarea alimentatiei bebelusului de la 4-6 luni poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Diversificarea alimentatiei bebelusului de la 4-6 luni

In Bebelusi , adaugat in
(5/ 5)
Printeaza Articol

Alimentatia diversificata este cea care sustine dezvoltarea echilibrata si armonioasa a bebelusului pentru ca acesta sa fie sanatos si sa creasca in inaltime si in greutate. La ce varsta incepem diversificarea si care sunt principalele elemente ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bebelusului?

Alimentatia diversificata

La ce varsta incepem diversificarea?

Dupa mai multe studii de-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia ca diversificarea alimentatiei bebelusilor se impune in jurul varstei de 4-6 luni. Dupa 4-6 luni, laptele, care a format pana acum exclusiv alimentatia bebelusului, nu mai poate acoperi total nevoile sale nutritive. Astfel ca devine obligatorie introducerea unor alimente mai consistente, care sa vina cu un plus de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale si mai multe glucide si lipide. Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), precum si multi pediatri recomanda inceperea diverificarii dupa varsta de 6 luni.

Alimentatia diversificata nu se recomanda inainte de aceasta varsta, deoarece functiile enzimatice intestinale nu sunt complet dezvoltate. Un alt motiv pentru care s-a hotarat ca aceasta perioada este cea potrivita pentru inceperea respectivului tip de alimentatie, este si cel de ordin psihoeducativ, criteriu extrem de important pentru formarea deprinderilor alimentare ale copilului. Acesta consta in capacitatea bebelusului de a accepta sau refuza produsul alimentar oferit. Evenimentul se produce odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control al miscarii gatului si de a sta in sezut sprijinit.

 

Principii ale alimentatiei diversificate de care trebuie sa tinem cont

Ce trebuie sa evitam?

Paralel cu dezvoltarea fizica si psihomotorie, cresc si nevoile de imbogatire a regimului alimentar, astfel ca se recurge la introducerea alimentelor solide. Dar intrucat diversificarea poate fi o perioada de acomodare destul de dificila, este important sa se tina seama de principiile selectivitatii si progresivitatii.

Unii copii accepta cu greu alte alimente in afara laptelui, de aceea se recomanda:

● introducerea treptata a oricarui aliment - la inceput in cantitati mici, care cresc apoi progresiv, in functie de toleranta digestiva a copilului, care trebuie urmarita cu mare atentie

● alegerea si introducerea de noi alimente se face la sugarul aflat in perfecta stare de sanatate, avand functiile digestive echilibrate

● administrarea se face numai cu lingurita - se incepe cu 5-10 g inaintea mesei obisnuite cu lapte, masa care descreste proportional pana la inlocuirea sa, pe parcursul a 6-7 zile

● nu se introduc in acelasi timp doua sau mai multe alimente noi

● daca apar tulburari digestive se revine la alimentatia de dinaintea imbolnavirii, diversificarea reluandu-se dupa insanatosire

● in cazul in care bebelusul refuza alimentul nou introdus, chiar si dupa mai multe incercari, se renunta pentru o perioada la administrarea lui, dupa care se reia in timp.

Introducerea unor alimente noi si administrarea lor cu regularitate, determina sugarul sa-si reduca progresiv nevoia de lapte matern, insa intarcarea e bine sa fie facuta cat mai aproape de varsta de un an, dar in niciun caz inainte de sase luni!

 

diversificarea alimentatiei bebelus

 

Sfat util: consulta Tabelul diversificarii alimentatiei la bebelusi pentru a vedea ce alimente si cand se recomanda a fi introduse in alimentatia copilului.

 

Principalele elemente ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diversificata a bebelusului

Inainte de introducerea alimentelor solide, alte alimente in afara laptelui, pot fi sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, portocale poate fi introdus in cantitati progresive.

Exista o anumita ordine de introducere a alimentelor solide. Se recomanda in general, sa se inceapa cu legume si fructe, fainoase, apoi sa se introduca carnea de vaca, branza, galbenusul de ou, iaurtul cu biscuiti, ficatul de pasare etc.

Legumele si fructele

Ele nu au un foarte mare aport energetic, fiind sarace in proteine, lipide si cu un continut variabil de glucide, dar sunt bogate in saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu si fier, in combinatii usor asimilabile in organism. Contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten) si asa numitele substante de les, celuloza si pectine. Continutul de celuloza poate fi iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea se dau la inceput sub forma de sucuri si pireuri foarte fine (date prin sita pentru a evita orice bucatica),  sub forma de supa falsa de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pisate.

Reluand ideea de mai sus sunt recomandate sucul de morcovi, de mere, de piersici. Dupa 6-8 luni se poate introduce si pulpa de fruct, pasata bine, fara coaja, de preferat gatite la abur inainte sau coapte (mere coapte de exemplu facute piure). Lunile la care se ofera aceste pireuri difera de la bebelus la bebelus in functie de istoricul medical al acestuia dar si de istoricul familiei in ceeea ce priveste alergiile alimentare.

Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe!

Fainoasele

Sub raportul principiilor nutritive, fainoasele reprezinta alimente calorice extrem de dezechilibrate. Ele contin proteine in proportie de 7-12%, lipide 0,5-5%, carboidrati 65-75%. Fainoasele sunt sarace in vitamine si saruri minerale.

Cel mai usor si primul folosit in alimentatie este orezul, sub forma de fiertura de boabe sau faina. Stiut fiind faptul ca orezul are ca efect constipatia, acesta se recomanda ca un bun tratament pentru diaree. Dupa 8-9 luni, se poate administra si sub forma de boabe. Pastele fainoase pot fi folosite sub forma de fidea sau taietei, din luna a opta. Nu sunt recomandate cerealele cu gluten, de aceea orezul este cea mai buna alegere. In jurul varstei de 6 luni rezerva de fier cu care s-a nascut bebelusul incepe sa se termine, asa ca cerealele din comert fortifiate cu fier pot fi o alegere potrivita. Le potri pregati cu lapte matern.

Carnea

Cele mai digestibile carnuri pentru sugar sunt vita, vitelul, pasarile (pui, gaina), pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare (care se recomanda abia dupa 7-8 luni). Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat.

Aceasta se fierbe inabusit sau in apa si se faramiteaza cu mixerul. Se poate da fie separat, fie incorporata in piureul de legume. Supa de carne degresata se poate da de la 6-8 luni (supa strecurata). Carnea este importanta in alimentatia bebelusului datorita aportului sau valoros de proteine, atat cantitativ (15-25%) cat si calitativ, de oligoelemente si de vitamine din grupul B.

Branza de vaci

Orezul pasat, cu branza de vaci, dupa varsta de 6-8 luni, poate constitui deja o masa. Dupa 10 luni, se poate servi copilului branza de vaci in cantitate de 20-25 g, amestecata cu cubulete de legume sau cu smantana si mamaliga.

Ouale

Au o importanta contributie calorica, 100 calorii/bucata si sunt foarte bogate in fier. Contin substante nutritive usor asimilabile. Se folosesc doar cele de gaina, proaspete. Incepand cu luna a sasea, se introduce progresiv in alimentatie, doar galbenusul, fiert tare, pasat in supe sau piureuri. Se porneste de la un sfert de galbenus la 8-10 luni (unii pediatri recomanda chiar dupa 1 an), ajungandu-se la 2-3 galbenusuri pe saptamana, iar dupa 10 luni chiar si la 3-4, insa niciodata nefierte ca in maioneze sau creme! La aceasta varsta, copiii suporta galbenusul mult mai usor decat albusul. La bebelusi, oul este bine sa fie incorporat in alte alimente si sa fie dat la mijlocul mesei. Dispersia galbenusului il face mai usor digerabil. Dezavantajul oualor este ca provoaca alergii, de aceea se recomanda a se testa prin introducerea in piure sau supa a 1/8 dintr-un galbenus pentru a afla toleranta.

Grasimile

Provin in primele 4-5 luni doar din lapte matern si sunt suficiente. Din totalul hranei unui bebelus, 30-40 procente inseamna grasimi. Dupa inceperea perioadei de diversificare si pana la un an, cantitatea de grasimi din portia de hrana zilnica, nu trebuie sa fie mai mare de 30 g, jumatate provenind din vegetale. Atentie, nu se prajeste nimic pentru masa bebelusului!

 

introducerea alimentelor solide

 

Sfaturi pentru o masa fara probleme

Nu fortati bebelusul sa manance si nu il amagiti prin sustragerea atentiei cu ajutorul jucariilor sau povestilor!

Incepand cu varsta de 9 luni, cavitatea bucala dobandeste functia de organ senzorial, de asemenea, de acum incepe sa fie posibila masticatia. Solicitati-l implicandu-l activ prin stimularea deprinderii autoservirii si prin exercitiul manipularii linguritei. In felul acesta, masa va deveni un moment interesant, care-l va preocupa si-i va face placere. De la 10 luni, copilul este capabil sa-si "comunice" preferintele alimentare.

 

Sfat util: descarca gratuit cartea "101 retete pentru cei mici".






Articole recomandate:

Schema de diversificare pentru bebelusi

Diversificarea este trecerea de la laptele matern la mancarea solida in alimentatia bebelusului. Sch ...

Introducerea alimentelor solide la sugari in varsta de 4-6 luni

Trecerea la hrana solida este o etapa care poate fi infricosatoare pentru multi parinti. Unul dintre ...

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Afrodita-Elena, o mamica din clubul UtileCopii, a deschis un subiect interesant. Ea intreaba cu ce ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
joseignacio
joseignacio

Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success.. https://krainarandek.pl/jak-znalezc-dziewczyne-do-seksu-czy-trojkata-21/

2021-01-25 la 10:58
idasanka
idasanka

gosh! what a great site! ive been having difficulties understanding this before.. thanks for sharing this! -lawn edge

2020-11-27 la 15:41

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?