
Dupa nasterea bebelusului este intr-un proces continuu de crestere si invatare. Desi nevoile lor se restrang la a dormi, a manca si a bea inteligenta lor se formeaza pe masura ce acestia cresc.
In primele momente de dupa nastere bebelusul este capabil sa recunoasca chipul mamei, iar dupa cateva saptamani acesta chiar poate imita expresiile faciale ale acesteia.
Imintatia aceasta pe langa faptul ca e foarte dragalasa exprima faptul ca bebe invata sa descifreze emotiile si sa si le insuseasca.
Dezvoltarea bebelusului: 0 - 6 luni
In incercarea sa de a cuceri lumea bebe incepe sa gangureasca de la circa 3 luni in incercarea de a fi auzit. Daca gangureste bebe crede ca cineva ii va raspunde, astfel capacitatea sa sociala este in formare.
Ca sa il ajuti sa isi dezvolte abilitatile de comunicare vorbeste-i si mai ales raspunde-i. Aceasta metoda de a-l invata sa comunice ii va oferi o lectie importanta: oferi un zambet - primesti un zambet.
![]() |
Dezvoltarea bebelusului: 6-12 luni
Bebe invata multe lucruri de-alungul dezvoltarii sale. In prima etapa a vietii acesta acumuleaza multe informatii, iar pe masura ce se apropie de varsta de 1 an aceasta perioada este dedicata studierii rutinei
Bebelusul va fi in stare sa anticipeze un raspuns si va putea sa construiasca scenarii precum daca el va zambi, va zambi si mami. Acesta este o etapa importanta deoarece este o trecere de la imitare la repetitie.
Bebelusul tau poate acum sa recunoasca intonatia: cand "nu" inseamna "nu e voie" si muzica si ritmul. O melodie trista va fi inteleasa in mod diferit de bebe fata de melodie vesela.
In aceasta etapa cel mic va intelege de asemenea tiparul sau de activitati: somn, mancare, joaca.
Functiile motorii ale bebelusului dezvoltate il vor face sa mearga de-a busilea si chiar sa stea in picioare. Bebe se va stradui sa comunice trecand de la gandurit la a rosti cateva silabe simple si chiar cuvinte.
Bine de stiut: A raspunde copilului tau atunci cand gangureste sau incearca sa rosteasca anumite cuvinte il ajuti si il motivezi sa repede anumite sunete ce se vor transforma pe urma in cuvinte. De exemplu daca vrea mingea, da-i mingea spunand " Uite mingea, e rotunde si vine la bebe"
![]() |
Dezvoltarea bebelusului: 12-18 luni
Bebe invata sa comunice pe masura ce creste, cunostintele acumulate de la nastere fiind piatra de temelie pentru abilitate copilului de a se exprima pe viitor. Daca in primul an de viata bebe asculta ceea ce spuneau ceilalti, la 18 luni majoritatea bebelusilor pot vorbi spunand 2-3 cuvinte sintetizate in mici enunturi.
![]() |
Copiii chiar pot forma un dialog raspunzand intrebarilor si chiar intreband la randul lor, clasicul "de ce?" fiind intrebarea ce atesta curiozitatea celor mici pentru mediu.
In jurul varstei de 1 an jumatate bebelusii se transforma in mici vorbareti. Pe langa abilitatea de vorbire copiii incep sa inteleaga si dinamica umana. Cei mici se redescopera pe sine si se pot recunoaste in oglinda.
De asemenea acestia pot interpreta expresiile faciale, astfel incat daca ii spui celui mic "nu" cu zambetul pe buze acesta va stii ca nu esti serioasa sau ferma in decizia ta.
Articole recomandate:

Reflexele bebelusului dupa nastere sunt cele care ii determina starea de sanatate si modul in care n ...

In zilele noastre se vorbeste mult despre atasamentul parintesc si desi multora le este familiar ac ...

Toti parintii isi doresc sa aiba copii frumosi si inteligenti. Iti prezentam cateva sfaturi care te ...