
Fiecare mamica isi doreste un bebelus care doarme si mananca bine. Ce te faci, insa, daca al tau doarme putin si mananca pe masura? Un studiu recent a evidentiat ca micutii care nu dorm suficient sunt si greu de hranit.
Insomnia si lipsa poftei de mancare sunt probleme des intalnite la bebelusi. 10-30% dintre acestia sufera de insomnie (dificultatea de a adormi, trezire repetata, trezirea foarte devreme et.), iar 25% intampina probleme de alimentatie (refuzul unor alimente, furie in momentul in care li se da sa manance). Cu toate acestea, cele doua probleme au fost mereu analizate separat.
|
Un studiu recent a analizat cele doua aspecte luate impreuna, in vederea stabilirii legaturii dintre ele. Au fost analizati mai multi copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, care aveau probleme cu alimentatia si cu somnul. Parintii acestora au raspuns la o serie de intrebari, iar raspunsurile lor au fost comparate cu cele date de parintii ai caror copii nu aveau probleme nici cu somnul, nici cu alimentatia.
26% dintre copiii care sufera de insomnie sunt greu de hranit fata de doar 9% dintre copiii care dorm bine si au probleme alimentare.
Ce legatura este intre somn si alimentatia bebelusului?
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele doua probleme au un numitor comun: parintii, obositi dupa o noapte de nesomn, nu gasesc cea mai buna cale de interactionare cu copiii la ora mesei. Este adevarat si faptul ca bebelusii care nu au mancat suficient in timpul zilei, se trezesc noaptea si plang din cauza foamei.
Potrivit specialistilor, cauza cea mai probabila este cea comportamentala. Relatia dintre parinti si bebelusi poate influenta somnul copilasilor, faviorizand aparitia insomniei, de unde si problemele cu alimentatia.
Articole recomandate:

Somnul bebelusului il ajuta pe aceasta sa isi refaca rezervele de energie. In primele luni de viata ...

Alimentatia bebelusilor este o metoda ca cel mic sa ramana sanatos si sa se dezvolte in mod armonios ...