Alaptarea este metoda de nutritiei a bebelusulilor in primii ani de viata. Iata ce rol are laptele matern in dezvoltarea copiilor.
Parintii moderni doresc sa faca orice pot pentru a-si ajuta copiii sa se dezvolte din punct de vedere al inteligentei.
Niciodata pana acum nu s-au vandut atat de multe carti sau produse care sa promita ca ajuta parintii sa le stimuleze creierul celor mici, dandu-le o inteligenta sclipitoare.
Recent insa, mai multe studii au iesit la iveala, scotand in evidenta beneficiile alaptarii pentru dezvoltarea inteligentei si a creierului copilului.
Totul se reduce la cateva aspecte importante, unele fiind masurabile si tangibile, in vreme ce altele nu.
Importanta grasimilor si a altor elemente nutritive
Laptele matern contine amestecul perfect de aminoacizi si alte substante hranitoare de care creierul copilului care nevoie pentru a se dezvolta. Aceste ingrediente ii furnizeaza baza perfecta pentru componentele vitale ale inteligentei.
Spre exemplu, taurina este un aminoacid care se gaseste in concentratie mare in laptele matern. Insa este inexistent in laptele de vaca, avand un rol esential in dezvoltarea tesutului creierului.
Organismul copilului nu este capabil sa produca singur aceasta substanta, astfel ca singura sursa este hrana pe care o consuma.
Alte ingrediente importante din laptele mamei sunt grasimile, care se gasesc in cantitati importante, cele mai bune exemple in acest sens constituindu-le DHA.
Acestea sunt vitale in structura creierului, iar studiile efectuate au aratat ca in cazul copiilor alaptati la san, acestia prezinta o concentratie mai mare de grasimi in creier si sange decat cei hraniti cu lapte praf.
Este adevarat ca unii producatori de lapte artificial adauga taurina si DHA in formula folosita, insa acestea nu sunt identice cu cele din laptele matern.
In plus, tot in urma unui studiu, a reiesit ca intre substantele continute de laptele mamei exista anumite interactiuni care nu pot avea loc sau nu pot fi copiate in mod artificial.
Un alt ingredient gasit din abundenta in lapte este colesterolul, util in construirea tesutului din sistemul nervos si creier. Copiii au nevoie de el in primii doi ani.
Ca o coincidenta, exista dovezi care arata ca exista o legatura intre colesterolul din laptele matern si capacitatea corpului de a il suporta la maturitate.
Studiile comparative facute intre bebelusi de diferite varste, aflati in diferite stadii de dezvoltare care au fost alaptati si cei care au primit lapte praf a scos mereu in evidenta ca cei care s-au hranit cu lapte matern au rezultate mai bune la testele de inteligenta.
In unele cazuri, diferentele s-au vazut timp de multi ani. Demn de mentionat este ca cercetatorii au observat ca statutul social al parintilor nu influenteaza cu nimic inteligenta copilului.
De fapt, interesant este ca un asemenea studiu a scos la iveala ca inclusiv copiii nascuti prematur si sunt alaptati au un coeficient de inteligenta semnificativ mai ridicat decat cei hraniti cu lapte praf. Iar cand au fost hraniti atat cu lapte matern cat si cu lapte praf, rezultatele lor au fost direct proportionale cu procentajul de lapte matern administrat.
Niciodata pana acum nu s-au vandut atat de multe carti sau produse care sa promita ca ajuta parintii sa le stimuleze creierul celor mici, dandu-le o inteligenta sclipitoare.
.jpg)
Care este insa legatura dintre alaptare si inteligenta copiilor?
Totul se reduce la cateva aspecte importante, unele fiind masurabile si tangibile, in vreme ce altele nu.
Importanta grasimilor si a altor elemente nutritive
Laptele matern contine amestecul perfect de aminoacizi si alte substante hranitoare de care creierul copilului care nevoie pentru a se dezvolta. Aceste ingrediente ii furnizeaza baza perfecta pentru componentele vitale ale inteligentei.
Spre exemplu, taurina este un aminoacid care se gaseste in concentratie mare in laptele matern. Insa este inexistent in laptele de vaca, avand un rol esential in dezvoltarea tesutului creierului.
Organismul copilului nu este capabil sa produca singur aceasta substanta, astfel ca singura sursa este hrana pe care o consuma.
Alte ingrediente importante din laptele mamei sunt grasimile, care se gasesc in cantitati importante, cele mai bune exemple in acest sens constituindu-le DHA.
Acestea sunt vitale in structura creierului, iar studiile efectuate au aratat ca in cazul copiilor alaptati la san, acestia prezinta o concentratie mai mare de grasimi in creier si sange decat cei hraniti cu lapte praf.
Este adevarat ca unii producatori de lapte artificial adauga taurina si DHA in formula folosita, insa acestea nu sunt identice cu cele din laptele matern.
In plus, tot in urma unui studiu, a reiesit ca intre substantele continute de laptele mamei exista anumite interactiuni care nu pot avea loc sau nu pot fi copiate in mod artificial.
Un alt ingredient gasit din abundenta in lapte este colesterolul, util in construirea tesutului din sistemul nervos si creier. Copiii au nevoie de el in primii doi ani.
Ca o coincidenta, exista dovezi care arata ca exista o legatura intre colesterolul din laptele matern si capacitatea corpului de a il suporta la maturitate.
Studiile comparative facute intre bebelusi de diferite varste, aflati in diferite stadii de dezvoltare care au fost alaptati si cei care au primit lapte praf a scos mereu in evidenta ca cei care s-au hranit cu lapte matern au rezultate mai bune la testele de inteligenta.
In unele cazuri, diferentele s-au vazut timp de multi ani. Demn de mentionat este ca cercetatorii au observat ca statutul social al parintilor nu influenteaza cu nimic inteligenta copilului.
De fapt, interesant este ca un asemenea studiu a scos la iveala ca inclusiv copiii nascuti prematur si sunt alaptati au un coeficient de inteligenta semnificativ mai ridicat decat cei hraniti cu lapte praf. Iar cand au fost hraniti atat cu lapte matern cat si cu lapte praf, rezultatele lor au fost direct proportionale cu procentajul de lapte matern administrat.
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro