No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Vitamine in sarcina - de la A la E poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Vitamine in sarcina - de la A la E

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Vitaminele au un rol esential in buna functionare a organismului. Mai ales in perioada de sarcina, femeile insarcinate trebuie sa consume alimente bogate in vitamine.

In perioada de sarcina tindem sa acordam mai multe importanta la ceea ce mancam. Daca ai inceput sa citesti etichetele cu valorile nutritionale probabil stii deja ca cele mai multe par de neinteles daca nu esti nutritionist.

Cele mai multe dintre noi nu stim ce rol are vitamina B sau acidul folic sau de ce sunt importante. Primul pas este sa intelegem ca suntem ceea ce mancam, cat de mult ar trebui sa mancam, de ce mancam si cum o sa ajute in dezvoltarea bebelusului.


In urmatoarele randuri vor fi expuse efectele negative ale supravitaminizarii. Trebuie sa intelegi ca supradoza este rezultatul vitaminelor consumate in exces de cele mai multe ori in mod artificial si nu a surselor naturale de vitaminizare prin alimentele consumate.


Acest lucru se intampla deoarece majoritatea mamicilor au preferat sa consume suplimente pentru a-si “ajuta” copilul si au omis sa spuna medicului despre alte vitamine sau suplimente care le iau.


Asigura-te inainte sa mergi la consulturile prenatale ca medicul tau stie exact ce vitamine, medicamente si suplimente (inclusiv cele naturiste) ar trebui sa iei , indiferent de cat de nesemnificative ti se par.


Vitamina A


Ajuta la dezvoltarea oaselor bebelusului si a dintilor acestuia, precum si a inimii, urechilor, ochilor si a sistemului imunitar (care ii opreste de a contacta o infectie).

Deficienta de vitamina A a fost asociata cu probleme de vedere, astfel tendinta de a consuma morcovi pentru a ne imbunatati vederea se datoreaza faptului ca morcovii au un continut ridicat de vitamina A.

Consumul vitaminei A te va ajuta si in refacerea organismului post partum.

Femeile gravide ar trebui sa consume cam 770 micrograme sau 2565UI pe zi (cum apare pe etichetele nutritionale de vitamina A). Acorda atentie acestor cantitati deoarece surplusul de vitamina A poate cauza toxicitatea ficatului si defecte la nastere.

Doza maxima este de 3000 micrograme (10,000 IU) pe zi. Vitamina A poate fi gasita in ficat, morcovi, cartofi dulci, spanac, conopida, oua, mango si pere.

 

135898423_kicsi

Vitamina B6


Cunoscuta drept Pyridoxina ajuta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al copilului tau. Totodata o ajuta pe mama si pe fat sa isi dezvolte hemoglobina. Destul de ciudat vitamina B6 este recunoscuta in a ajuta in greturile matinale.

Gravidele trebuie sa consume cel putin 1.9mg de vitamina B.

Vitamina B se gaseste in cereale expandate, banane, cartofi copti, pepene, mazare si piept de pui.

Vitamina B12


Vitamina B12 conlucreaza cu acidul folic care ajuta in producerea de globule rosii si ajuta sistemul nervos. Corpul are o rezerva de vitamina B12, astfel incat doar daca esti vegetarian sau suferi de anemie, probabilitatea de a avea deficienta de vitamina B12 este foarte slaba.

Gravidele ar trebui sa consume cel putin 2.6 micrograme (104 IU) de vitamina B12 pe zi, iar cele care alapteaza (112IU).

Vitamina B12 poate fi gasita in carnea rosie, peste, fructe de mare, oua si lactate. Daca esti vegetarian alimentele bogate in vitamina B 12 care le poti consuma sunt totu si laptele de soia.

Vitamina C


Ajuta corpul sa absoarba fier si sa isi construiasca sistemul inumitar la mama si la fat. De asemenea ajuta la capacitatea de refacere a tesutului.

Doza zilnica recomandata ( DZR) este pentru femeile gravide circa 80-85mg de vitamina C pe zi.

Vitamina C poate fi gasita in citrice, fructe de padure, fasole verde, capsuni, papaya, cartofi, broccoli si rosii.

Calciu


Este utilizat in construirea masei osoase a copilului si ajuta creierul si inima sa sa functioneze. Absorbtia de calciu creste in timpul sarcinii.

Femeile cu deficienta de calciu sunt susceptibile in a suferi de boli precum osteoporoza care afecteaza in mod direct oasele.

Gravidele ar trebui sa consume cel putin 1200 de mg de calciu pe zi.

Calciul poate fi gasit in lactate precum lapte, branza, iaurtul si intr-o mai mica masura in inghetata. Sucurile naturale, untul, cerealele, spanacul, broccolu, cartofii dulci, branza tofu sunt de asemenea bogate in calciu.

pregnant


Vitamina D


Ajuta la absorbtia calciului, la o structura osoasa sanatoasa pentru mama si copil.

Femeile gravide ar trebui sa consume cel putin 200IU de vitamina D pe zi, deoarece bebelusii au nevoie de mai multa vitamina D decat adultii.

Doza de vitamina D poate fi obtinuta prin alimentatie. Poate insa sa fie gasita in lapte precum si in cereale expandate, oua si peste gras (somon, somn). Vitamina D poate fi obtinuta si prin expunerea la razele solare.

Vitamina E


Ajuta corpul bebelusului sa se formeze si sa isi foloseasca muschii si celulele rosii.

Deficienta de vitamina E in timpul sarcinii a fost asociata cu pre-epilepsia (o boala ce cauzeaza presiune a vaselor de sange si retentie de fluide), totodata si greutatea scazuta a bebelusului la nastere.

Femeile gravide ar trebui sa consume minimum 20mg de vitamina E pe zi, dar nu mai mult de 540 mg

Vitamina E poate fi gasita in mod natural in uleiurile vegetale, germeni de grau, nuci, spanac si cereale expandate. Vitamina E preluata din alimente este mai buna pentru bebelusi decat cea sintetica.





Cuvinte cheie: Vitamine si minerale in sarcina , Perioada de sarcina , Vitamina A , Vitamina B6 , Vitamina B12 , Vitamina C , Lipsa de calciu , Vitamina D , Vitamina E


Articole recomandate:

Lipsa de calciu. Alimentatia in perioada de sarcina

In perioada de sarcina este important sa te alimentezi corespunzator. Calciul este un mineral esenti ...

Cresterea si descresterea poftei de mancare in timpul sarcinii

In timpul sarcinii este posibil ca apetitul tau sa creasca si sa descreasca. Vei manca prea mult sau ...

Importanta acidului folic in sarcina

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face, pentru a ajuta la prevenirea malformat ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?