Spanacul este cunoscut a fi o super leguma ce a fost redata si in desene animate prin rolul sau magic asupra muschilor lui Popey. Astfel aceasta leguma si-a castigat un rol superior in alimentatia copiilor ce adesea refuza legumele.
Spanacul este o sursa incredibila de calciu nu doar de fier precum exista o parere preconceputa asupra proprietatilor acestuia. Insa calciul se afla intr-o cantitate mai mare, doar o cana de spanac contine circa 42mg de calciu. Este bine de stiut si ca spanacul contine de asemenea cantitati mari de vitamina A, fier si seleniu. Dar proprietatile acestuia sunt multiple fiind in plus o sursa bogata de nutrienti.
Spanacul este o sursa de oxalati si totodata o mancare bogata in nitrati astfel ca pentru bebelusii sub 8 luni spanacul trebuie consumat cu moderatie. Unul din riscurile adaugarii spanacului in alimentatia bebelusilor prea repede este intoxicare sangelui prin privarea acestuia de oxigen. Organismul bebelusului nu poate sintetiza nitratii privind astfel hemoglobina de oxigen. Riscul intoxicarii cu nitrati este mai mare la bebelusii pana la 3 luni, acesta descreste pana la 6 luni, dupa aceasta varsta nu mai reprezinta un pericol.
Ce contine spanacul?
Valori la 100 de grame spanac proaspat
Calorii (conținut energetic): 20 kcal / 100kJ
Apa: 92%
Proteine: 2,9 g
Grasimi: 0,4 g
Carbohidrati: 3,6 g
Vitamine
Vitamina A: 0,4 mg
Vitamina C: 40-150 mg
Vitamina B1 (tiamina): 0,1 mg
Vitamina B2 (riboflavina): 0,2 mg
Vitamina B5 (acid pantotenic): 0,1 mg
Vitamina B3 (niacina, vitamina PP): 0,6 mg
Vitamina E: 2,5 mg
Vitamina K: 0,4 mg
Acid folic: 0,2 mg
Minerale
Calciu: 130 mg
Fier: 3-4 mg
Seleniu: 0,97 μg
Potasiu: 0,45 mg
Magneziu: 23 mg
Fosfor: 45 mg
Sodiu: 65 mg
Cand pot introduce spanacul in alimentatia bebelusului?
Momentul cand spanacul se recomanda sa fie introdus in alimentatia bebelusului difera in functie de mediul pediatru. Unii recomanda introducerea spanacului in diversificare de la varsta de 6-7 luni, iar altii amana marja de varsta pana la 8-10 luni. Studiile de caz arata spre exemplu ca o cantitate mare de nitrati din spanac poate afecta sanatatea bebelusului.
Un alt motiv pentru care spanacul nu este recomandat ca un aliment timpuriu in schema de diversificare a bebelusului este dificultatea organismului de a absorbi calciul si fierul din spanac. Absorbtia spanacului poate fi imbunatatita prin servirea (odata cu spanacul) a unui aliment bogat in vitamina C (pastarnac sau patrunjel), dar cel mai indicat ar fi sa cautati alte surse naturale de mancare prin care bebelusul sa isi ia necesarul de vitamine si nutrienti.
Exista cateva studii mai noi care arata ca oxalatii din spanac pot inhiba chiar si absorbita calciului din lapte, daca acestea sunt servite impreuna.
!!!Cand introduceti spanacul in diversificarea alimentatiei bebelusului pentru prima data aduceti-va aminte sa respectati regula celor 4 zile si monitorizati atent semne ale unei alergii sau disconfort digestiv. Nu introduceti spanacul in alimentatia bebelusului fara sa va consulati cu medicul pediatru inainte.
Cum sa alegi spanacul pentru mancarea bebelusului?
Spanacul este una din legumele ce pot fi adesea contaminate cu pesticide. Cand alegi frunzele de spanac pentru mancarea bebelusului incearca sa mergi in piata si sa cumperi spanac proaspat. Evita frunzele de spanac din caserola, acelea care stau verzi cu saptamanile. Taie coditele tari si inlatura frunzele care sunt ofilite sau deja s-au ingalbenit.
Poti pastra spanacul la frigider in compartimentul dedicat legumelor pentru 4 zile, dar ideal ar fi sa-l gatesti atunci cand l-ai luat pentru a beneficia de toti nutrientii.
Spala spanacul bine! Cea mai buna metoda pentru a face asta este sa-l scufunzi intr-un bol cu apa si sa-l speli cu mainile, repetand procesul pana cand apa este curata.
Pentru a-i gati bebelusului spanac se recomanda varianta "pe aburi" sau fiarta, chiar si salate din frunze de spanac cu putin ulei de masline.
Retete pentru bebe cu spanac
Piuree de spanac
Ingrediente:
- orice cantitate de spanac (conform dorintelor)
Mod de preparare:
1. Spala frunzele de spanac si separa frunzele de spanac ofilite de cele proaspate.
2. Pune apa la fiert. Adauga spanacul si lasa-l doar cateva minute pana cand frunzele se inmoaie dar isi pastreza culoarea verde.
3. Scurge frunzele de apa intr-un bol curat si paseaza-le cu blenderul sau cu cutitul. Poti adauga si o picatura de suc de lamaie.
5. Se adauga apa proaspata pana cand amestecul capata consistenta dorita.
!Nu folosi apa in care a fiert spanacul la pregatirea piureului de spanac.
Sufleu de spanac pentru bebelusi (peste 12 luni)
Ingrediente:
- 450 grame de spanac
- 1/3 kg branza de vaci
- 2 oua sau 4 albusuri (daca amestecul e prea lichid)
- 1 varf de busuioc si 1 catel usturoi
Mod de preparare:
Combina toate ingredientele de mai sus si adauga compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu hartie pentru copt.
Lasa la copt pentru circa 15 minute la foc mediu, pana cand devine auriu si crocant. Fa testul cu scobitoarea ca sa fii sigura ca e gata.
Ce mai poti combina cu spanac:
- Morcovi
- Pastarnac
- Mazare
- Cartofi (albi sau dulci)
- Dovlecel
- Linte
- Pui
Articole recomandate:
Copilul tau are nevoie de intreg complexul de mineralele si vitaminele pentru a creste sanatos. Calc ...
Laptele matern si laptele formula pentru sugari contin toate substantele nutritive necesare pentru ...
Bebelusii risca sa sufere de carenta de fier in perioada urmatoare incetarii alaptarii. Alimentatia ...