Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la ingerarea anumitor alimente. Ele sunt mai frecvente la copii decat la adulti.
Alergiile alimentare produc mai mult decat reactiile alergice.
Ele pot da informatii gresite si idei preconcepute care te-ar putea descuraja sa cauti ajutor pentru copilul tau sau te poate determina sa dai vina pe alergiile alimentare ori de cate ori copilul are vreo suferinta. Iata cateva dintre cele mai comune mituri legate de alergiile alimentare:
Daca ceva nu ii cade bine copilului tau, nu inseamna in mod neaparat ca el este alergic la acel aliment.
Alergia la mancare este o reactie foarte specifica care implica sistemul imunitar al organismului si este foarte important sa putem face diferenta intre o alergie alimentara si un alt gen de sensibilitate la un anumit aliment. In timp ce alergiile alimentare sunt rare, sensibilitatile alimentare sunt mult mai frecvente.
Un bun exemplu de intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza se poate manifesta prin faptul ca micutul tau are o senzatie de balonare sau de flatulenta dupa ce a consumat lapte sau produse lactate, in timp ce o alergie la ea sa-i puna in pericol chiar viata.
Realitatea: Pentru sistemul imunitar al copilului alergic, chiar si o bucatica extrem de mica din alimentul care ii creaza probleme poate declansa un atac in toata regula.
Unii copii care au alergii severe pot avea chiar propria viata in pericol. De exemplu, un copil care este alergic la alune poate avea o reactie severa chiar si in situatia in care spatula cu care ii servesti o prajitura fara alune a fost folosita inainte pentru a servi o prajitura cu alune.
Unii parinti chiar cred ca o cantitate foarte mica din alimentele alergene ale copilului ar putea chiar sa il ajute sa-si depaseasca aceasta problema.
Cu toate ca unele metode de tratament al alergiilor presupun expunerea sistemului imunitar la o cantitate crescatoare de aliment alergen, procedeu care desensibilizeaza sistemul imunitar, sa incerci sa faci acest lucru pe cont propriu, fara a avea asistenta de specialitate, este foarte periculos.
Realitatea: Pe masura ce un copil creste, se poate sa ajunga sa tolereze unele dintre alimentele la care inainte avea reactii alergice. Acest lucru se poate intampla in cazul alergiilor la lapte, oua si faina, situatie in care simptomele dispar pe masura ce copilul inainteaza in varsta.
Totusi, nu este limpede in toate cazurile daca disparitia simptomelor indica si disparitia alergiei sau daca micutul nu a fost alergic chiar de la inceput. Pe de alta parte, foarte rar copiii depasesc alergiile la alunele de pamant, alunele de copac, peste si scoici.
Realitatea: Cand stai de vorba cu cei din jur, poti crede ca fiecare are alergii alimentare. Dar, in realitate, cele mai conservatoare statistici arata ca un procent extrem de mic, aproape 2% din populatie este alergica la alimente.
Copiii sunt mai susceptibili decat adultii la alergiile alimentare, pana la 5% dintre ei au anumite tipuri de alergii. Totusi, alergiile produse de alergeni comuni precum ouale si laptele dispar pe la varsta de cinci ani pentru copii.
Opt dintre cele mai cunoscute alimente alergene sunt: alunele de pamant, alunele de copac, produsele lactate, soia, faina, ouale, laptele si crustaceele. Si, se pare ca incidenta alimentelor alergene este in crestere.
Citeste in continuare: Cele mai comune idei preconcepute despre alimentatie
Ele pot da informatii gresite si idei preconcepute care te-ar putea descuraja sa cauti ajutor pentru copilul tau sau te poate determina sa dai vina pe alergiile alimentare ori de cate ori copilul are vreo suferinta. Iata cateva dintre cele mai comune mituri legate de alergiile alimentare:
Mit: Orice reactie negativa la un aliment este alergie alimentara.
Daca ceva nu ii cade bine copilului tau, nu inseamna in mod neaparat ca el este alergic la acel aliment.
Alergia la mancare este o reactie foarte specifica care implica sistemul imunitar al organismului si este foarte important sa putem face diferenta intre o alergie alimentara si un alt gen de sensibilitate la un anumit aliment. In timp ce alergiile alimentare sunt rare, sensibilitatile alimentare sunt mult mai frecvente.
Un bun exemplu de intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza. Intoleranta la lactoza se poate manifesta prin faptul ca micutul tau are o senzatie de balonare sau de flatulenta dupa ce a consumat lapte sau produse lactate, in timp ce o alergie la ea sa-i puna in pericol chiar viata.
Mit: O bucatica mica nu poate face rau.
Realitatea: Pentru sistemul imunitar al copilului alergic, chiar si o bucatica extrem de mica din alimentul care ii creaza probleme poate declansa un atac in toata regula.
Unii copii care au alergii severe pot avea chiar propria viata in pericol. De exemplu, un copil care este alergic la alune poate avea o reactie severa chiar si in situatia in care spatula cu care ii servesti o prajitura fara alune a fost folosita inainte pentru a servi o prajitura cu alune.
Unii parinti chiar cred ca o cantitate foarte mica din alimentele alergene ale copilului ar putea chiar sa il ajute sa-si depaseasca aceasta problema.
Cu toate ca unele metode de tratament al alergiilor presupun expunerea sistemului imunitar la o cantitate crescatoare de aliment alergen, procedeu care desensibilizeaza sistemul imunitar, sa incerci sa faci acest lucru pe cont propriu, fara a avea asistenta de specialitate, este foarte periculos.
Mit: Alergiile alimentare ale copiilor dispar atunci cand ei cresc
Realitatea: Pe masura ce un copil creste, se poate sa ajunga sa tolereze unele dintre alimentele la care inainte avea reactii alergice. Acest lucru se poate intampla in cazul alergiilor la lapte, oua si faina, situatie in care simptomele dispar pe masura ce copilul inainteaza in varsta.
Totusi, nu este limpede in toate cazurile daca disparitia simptomelor indica si disparitia alergiei sau daca micutul nu a fost alergic chiar de la inceput. Pe de alta parte, foarte rar copiii depasesc alergiile la alunele de pamant, alunele de copac, peste si scoici.
Mit: Multi oameni au alergii alimentare
Realitatea: Cand stai de vorba cu cei din jur, poti crede ca fiecare are alergii alimentare. Dar, in realitate, cele mai conservatoare statistici arata ca un procent extrem de mic, aproape 2% din populatie este alergica la alimente.
Copiii sunt mai susceptibili decat adultii la alergiile alimentare, pana la 5% dintre ei au anumite tipuri de alergii. Totusi, alergiile produse de alergeni comuni precum ouale si laptele dispar pe la varsta de cinci ani pentru copii.
Opt dintre cele mai cunoscute alimente alergene sunt: alunele de pamant, alunele de copac, produsele lactate, soia, faina, ouale, laptele si crustaceele. Si, se pare ca incidenta alimentelor alergene este in crestere.
Citeste in continuare: Cele mai comune idei preconcepute despre alimentatie
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro