Continuare pentru articolul: Elemente nutritive indispensabile vietii
Lipidele, cunoscute si sub numele de grasimi, au rol energetic si plastic. Ele se depun in interiorul celulelor sub forma unor granulatii grasoase sau sub forma de grasimi la nivelul tesuturilor. Lipidele acopera 20-30% din ratia calorica. Specialistii recomanda 1-2 g lipide/1kilocorp/zi. Ca si proteinele, lipidele sunt fie de origine animala, regasite in unt, untura, slanina, fie de origine vegetala, regasite in ulei de masline, floarea soarelui, dovleac, germeni de porumb, soia, nuca, arahide etc.
In urma experientelor de laborator, s-a constatat ca o dieta lipsita total de lipide duce la incetinirea ritmului de crestere, pana la oprirea totala a acestuia, provocand si descoamare si eczeme periculoase la nivelul pielii.
La femeile insarcinate in a doua jumatate a sarcinii, a caror activitate presupune cheltuiala mica de energie, se recomanda o ratie zilnica de 80g lipide la 2800 calorii. La cele care depun efort moderat, li se recomanda 85g lipide la 3200 calorii.
Pentru femeile care alapteaza, in functie de efort, se recomanda 85-90g lipide la 3000-3500 calorii.
Copiii intre 1 si 3 ani au nevoie de 40g lipide pe zi, cei intre 4 si 6 ani au nevoie de 50g, cei intre 7 si 9 ani de 60g, iar cei intre 10 si 12 ani de 70g/zi. Pentru raportul cu numarul de calorii, vezi Proteinele.
N.B. 1 gram de lipide este echivalentul a 9 calorii.
Alimentele si proportiile in care gasim lipidele pentru necesarul zilnic:
100g de : - lapte de vaca = 4g lipide
iaurt = 2,8g smantana = 18,5g frisca= 40g unt = 85g margarina = 83g untdelemn = 99,4g branza de vaca = 1g cascaval = 19,7g oua = 10,5g carne grasa de vita = 31g muschi de vita = 18,5g carne de porc slaba = 19g carne de porc grasa = 35g slanina afumata = 64,5g untura de porc = 100g gaina = 16,3g sardele in ulei = 23g icre = 3,8g
Foarte sarace in lipide :
100g de : - paine alba = 1,2g lipide
paine neagra = 0,9g fulgi de ovaz = 7,2g orez = 0,3g macaroane = 0,1g biscuiti = 10g ardei gras = 0,2g castraveti = 0,1g conopida = 0,2g spanac = 0,3g varza = 0,2g fasole verde = 0,2g mazare verde = 0,4g patrunjel verde = 1,6 g praz = 0,4g telina = 0,3g urzici = 0,7g cartofi = 0,1g hrean = 0,2g usturoi = 0,2g ciuperci = 0,5g ciuperci uscate = 1,7g 100g de : - caise = 1,0g lipide
castane = 5,4g curmale = 2,8g stafide = 3,3g arahide = 38,6g alune =65,3g nuci = 64,4g migdale = 21g
Glucidele sunt combinatii chimice ale unor zaharuri simple precum glucoza, fructoza si galactoza. Zaharurile au un rol foarte important in metabolism, satisfacand cerintele energetice si participand in acelasi timp la procesul de refacere si crestere al tesuturilor.
Ele ard complet in organism, eliberand toata energia chimica potentiala. Le regasim in zahar, miere, dulceturi, bomboane, paine, paste fainoase, cartofi, cereale, orez, gris, arpacas, fulgi de ovaz, fructe si legume.
Se iau in ratii care variaza intre 4 si 8g/1kg corp/zi. Glucidele trebuie sa asigure 50-68% din valoarea calorica necesara organismului; cam 300–400g pe zi la un adult, care daca depune un efort considerabil, poate ajunge si la 700g glucide pe zi. Cu cat efortul muscular este mai intens si varsta mai scazuta, cu atat sunt necesare mai multe glucide.
Lipsa glucidelor in organism produce acidoza si tulburari nervoase.
N.B. 1 gram de glucide reprezinta echivalentul a 4 calorii.
Alimentele si proportiile in care gasim glucidele pentru necesarul zilnic:
Lapte si derivate
100g de : - lapte de vaca = 5g glucide
iaurt = 3,9 g smantana = 4,5g frisca= 3,5g branza de vaca = 4,3g cereale si derivate
100g de : - grau integral = 68,7g glucide
paine alba = 52,2g paine neagra = 49,7g paine de secara = 52,7g paste fainoase = 75,9g fulgi de ovaz = 67,5g orez = 21,3g gris = 13g macaroane = 16,9g biscuiti = 74g zarzavaturi
100g de : - ardei gras verde = 5,7g glucide
ardei gras rosu = 8,1g castraveti = 2,7g conopida = 4,9g dovlecei = 3,9g fasole verde = 7,7g fasole verde conservata = 4g fasole uscata fiarta = 17,8g rosii = 4,3g ridichi = 4,2g spanac = 3,2g varza = 5,3g varza acra = 4g varza rosie = 3,3g ceapa uscata = 10,3g ceapa verde = 3g dovleac = 8,8g mazare verde = 16,4g mazare fiarta = 18,6g mazare conservata = 10g morcovi = 9,2g patrunjel verde = 9g praz = 7,9g sfecla = 9,6g telina = 8,8g urzici = 9,1g pastarnac = 18,5g cartofi = 19,1g cartofi noi = 17,4g hrean = 21,4g usturoi = 20g ciuperci uscate = 30,8g fructe
100g de : - pepene galben = 4,8g glucide
pepene verde = 6,9g capsune = 8,1g fragi = 8,1g lamai = 8,1g mandarine = 10,9g mure = 11,9g grepfrut = 10,1g piersici = 12g portocale = 11,2g afine = 15,1g ananas = 13,3g caise = 12,9g gutui = 13,9g mere = 14,9g pere = 15,8g zmeura = 14,4g struguri = 16,7g visine = 13,3g banane = 23g cirese = 17,8g prune = 21,8g fructe uscate
100g de : - caise = 60,1g
castane = 42,1g curmale = 78,2g prune = 73,3g smochine = 74,2g stafide = 76,1g alune = 13,3g arahide = 24,4g zahar si derivate
100g de : - zahar cristalizat = 100g glucide x 4 = 400 calorii
glucoza = 100g melasa = 69,3g bomboane = 95g bomboane fondante = 90g caramele = 95g fructe zaharisite = 75g marmelada = 60g sirop de fructe = 68,9g miere = 81,2g rahat = 55g halva = 28g
In carnuri, produse din carne, oua, grasimi, glucidele sunt slab reprezentate sau inexistente
Lipidele, cunoscute si sub numele de grasimi, au rol energetic si plastic. Ele se depun in interiorul celulelor sub forma unor granulatii grasoase sau sub forma de grasimi la nivelul tesuturilor. Lipidele acopera 20-30% din ratia calorica. Specialistii recomanda 1-2 g lipide/1kilocorp/zi. Ca si proteinele, lipidele sunt fie de origine animala, regasite in unt, untura, slanina, fie de origine vegetala, regasite in ulei de masline, floarea soarelui, dovleac, germeni de porumb, soia, nuca, arahide etc.
In urma experientelor de laborator, s-a constatat ca o dieta lipsita total de lipide duce la incetinirea ritmului de crestere, pana la oprirea totala a acestuia, provocand si descoamare si eczeme periculoase la nivelul pielii.
La femeile insarcinate in a doua jumatate a sarcinii, a caror activitate presupune cheltuiala mica de energie, se recomanda o ratie zilnica de 80g lipide la 2800 calorii. La cele care depun efort moderat, li se recomanda 85g lipide la 3200 calorii.
Pentru femeile care alapteaza, in functie de efort, se recomanda 85-90g lipide la 3000-3500 calorii.
Copiii intre 1 si 3 ani au nevoie de 40g lipide pe zi, cei intre 4 si 6 ani au nevoie de 50g, cei intre 7 si 9 ani de 60g, iar cei intre 10 si 12 ani de 70g/zi. Pentru raportul cu numarul de calorii, vezi Proteinele.
N.B. 1 gram de lipide este echivalentul a 9 calorii.
Alimentele si proportiile in care gasim lipidele pentru necesarul zilnic:
100g de : - lapte de vaca = 4g lipide
iaurt = 2,8g smantana = 18,5g frisca= 40g unt = 85g margarina = 83g untdelemn = 99,4g branza de vaca = 1g cascaval = 19,7g oua = 10,5g carne grasa de vita = 31g muschi de vita = 18,5g carne de porc slaba = 19g carne de porc grasa = 35g slanina afumata = 64,5g untura de porc = 100g gaina = 16,3g sardele in ulei = 23g icre = 3,8g
Foarte sarace in lipide :
100g de : - paine alba = 1,2g lipide
paine neagra = 0,9g fulgi de ovaz = 7,2g orez = 0,3g macaroane = 0,1g biscuiti = 10g ardei gras = 0,2g castraveti = 0,1g conopida = 0,2g spanac = 0,3g varza = 0,2g fasole verde = 0,2g mazare verde = 0,4g patrunjel verde = 1,6 g praz = 0,4g telina = 0,3g urzici = 0,7g cartofi = 0,1g hrean = 0,2g usturoi = 0,2g ciuperci = 0,5g ciuperci uscate = 1,7g 100g de : - caise = 1,0g lipide
castane = 5,4g curmale = 2,8g stafide = 3,3g arahide = 38,6g alune =65,3g nuci = 64,4g migdale = 21g
Glucidele sunt combinatii chimice ale unor zaharuri simple precum glucoza, fructoza si galactoza. Zaharurile au un rol foarte important in metabolism, satisfacand cerintele energetice si participand in acelasi timp la procesul de refacere si crestere al tesuturilor.
Ele ard complet in organism, eliberand toata energia chimica potentiala. Le regasim in zahar, miere, dulceturi, bomboane, paine, paste fainoase, cartofi, cereale, orez, gris, arpacas, fulgi de ovaz, fructe si legume.
Se iau in ratii care variaza intre 4 si 8g/1kg corp/zi. Glucidele trebuie sa asigure 50-68% din valoarea calorica necesara organismului; cam 300–400g pe zi la un adult, care daca depune un efort considerabil, poate ajunge si la 700g glucide pe zi. Cu cat efortul muscular este mai intens si varsta mai scazuta, cu atat sunt necesare mai multe glucide.
Lipsa glucidelor in organism produce acidoza si tulburari nervoase.
N.B. 1 gram de glucide reprezinta echivalentul a 4 calorii.
Alimentele si proportiile in care gasim glucidele pentru necesarul zilnic:
Lapte si derivate
100g de : - lapte de vaca = 5g glucide
iaurt = 3,9 g smantana = 4,5g frisca= 3,5g branza de vaca = 4,3g cereale si derivate
100g de : - grau integral = 68,7g glucide
paine alba = 52,2g paine neagra = 49,7g paine de secara = 52,7g paste fainoase = 75,9g fulgi de ovaz = 67,5g orez = 21,3g gris = 13g macaroane = 16,9g biscuiti = 74g zarzavaturi
100g de : - ardei gras verde = 5,7g glucide
ardei gras rosu = 8,1g castraveti = 2,7g conopida = 4,9g dovlecei = 3,9g fasole verde = 7,7g fasole verde conservata = 4g fasole uscata fiarta = 17,8g rosii = 4,3g ridichi = 4,2g spanac = 3,2g varza = 5,3g varza acra = 4g varza rosie = 3,3g ceapa uscata = 10,3g ceapa verde = 3g dovleac = 8,8g mazare verde = 16,4g mazare fiarta = 18,6g mazare conservata = 10g morcovi = 9,2g patrunjel verde = 9g praz = 7,9g sfecla = 9,6g telina = 8,8g urzici = 9,1g pastarnac = 18,5g cartofi = 19,1g cartofi noi = 17,4g hrean = 21,4g usturoi = 20g ciuperci uscate = 30,8g fructe
100g de : - pepene galben = 4,8g glucide
pepene verde = 6,9g capsune = 8,1g fragi = 8,1g lamai = 8,1g mandarine = 10,9g mure = 11,9g grepfrut = 10,1g piersici = 12g portocale = 11,2g afine = 15,1g ananas = 13,3g caise = 12,9g gutui = 13,9g mere = 14,9g pere = 15,8g zmeura = 14,4g struguri = 16,7g visine = 13,3g banane = 23g cirese = 17,8g prune = 21,8g fructe uscate
100g de : - caise = 60,1g
castane = 42,1g curmale = 78,2g prune = 73,3g smochine = 74,2g stafide = 76,1g alune = 13,3g arahide = 24,4g zahar si derivate
100g de : - zahar cristalizat = 100g glucide x 4 = 400 calorii
glucoza = 100g melasa = 69,3g bomboane = 95g bomboane fondante = 90g caramele = 95g fructe zaharisite = 75g marmelada = 60g sirop de fructe = 68,9g miere = 81,2g rahat = 55g halva = 28g
In carnuri, produse din carne, oua, grasimi, glucidele sunt slab reprezentate sau inexistente
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro