
Diversificarea alimentatiei la bebelusi incepe cu legumele. Cand poate consuma bebelusul legume? Care sunt cele mai bune legume pentru micutul tau si in ce cantitate?
Fructele si legumele din alimentatia bebelusului ii asigura acestuia necesarul de vitamina C, E, provitamina A si betacaroten. Este indicat sa incepi diversificarea cu legumele si sa astepti cel putin doua saptamani pana ii dai micutului si fructe. Daca procedezi invers, risti ca bebelusul sa prefere fructele, pentru ca sunt dulci, si sa respinga legumele.
Diversificarea incepe cu legume
De obicei, legumele sunt introduse in alimentatia bebelusului dupa ce implineste 6 luni, cu toate ca tendinta este de a amana diversificarea, in vederea prevenirii alergiilor alimentare. Pediatrul este cel care te va sfatui cum este cel mai bine sa procedezi.
Diversificarea la bebelusii de 6-7 luni
Cel mai bine este sa-i dai copilului legume la pranz, acestea constituind unul dintre cele doua feluri principale. La inceput, bebelusului i se vor da legume trecute prin blender, alaturi de biberon, urmand ca, treptat, sa cresti cantitatea la 130 g.
Este indicat sa introduci legumele pe rand, pentru a vedea cum le tolereaza bebelusul, ajutandu-l sa-si formeze gustul. Limiteaza-te la legumele usor de digerat: morcovi (nu prea multi daca micutul este constipat), fasole verde, spanac (nu prea mult, mai ales daca bebelusul are diaree), dovlecel curatat si fara seminte si cartofi.
![]() |
Alimentatia bebelusului de 7-8 luni
La aceasta varsta, bebelusul poate consuma legume la fiecare masa principala: intre 130 si 150 g, date prin blender si introduse in biberonul cu lapte. Evita legumele cu gust puternic, iritante (bogate in fibre) sau susceptibile de a provoca alergie.
Diversificarea alimentatiei la bebelusii de 9 luni – un an
Cantitatea legumelor de la o masa creste pana la 200 g. Treptat, poti introduce in alimentatia celui mic legume noi, dar fie date prin blender, fie tocate marunt: rosii, vinete, mazare, conopida, broccoli. Pentru a avea un gust mai bun, poti adauga putin patrunjel, arpagic sau marar.
Legume pentru copilul de 1-3 ani
La aceasta varsta, copilasii pot consuma legume crude: rosii, castraveti, salata verde, morcov razuit. Dupa implinirea varstei de 2 ani, este posibil ca micutul sa refuze sa manance anumite legume, aceasta etapa alimentara fiind una normala. Nu il forta sa manance ce nu-i place, dar ai grija sa compensezi cu alte legume si fructe, care-i sunt pe plac.
Articole recomandate:

Un nou studiu al nutritionistilor a demonstrat ca exista cateva metode prin care il poti face pe mic ...

Hranirea bebelusului in primul an de viata este o aventura interesanta pentru parinti si copii. Totu ...

Afrodita-Elena, o mamica din clubul UtileCopii, a deschis un subiect interesant. Ea intreaba cu ce ...