No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Intoleranta bebelusului la gluten poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Intoleranta bebelusului la gluten

In Alimentatie , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Glutenul este un anasamblu de proteine care apare in patru tipuri de cereale: orz, secara, grau si ovaz, proteine cunoscute ca fiind responsabile pentru intoleranta la gluten. Aceasta afectiune se numeste astfel deoarece, spre deosebire de alergiile ce apar dupa masa, nu se manifesta imediat. Pentru ca intoleranta la gluten este extrem de frecventa la copilasi, ti-am pregatit cateva informatii care te vor ajuta sa faci fata acestei probleme.

De cand ai inceput sa ii adaugi fainoase in alimentatie, bebelusul tau este morocanos de fiecare data cand il pui in scaunul de masa pentru bebelusi, refuza sa manace si stomacelul lui pare umflat in fiecare zi. Te confrunti, cu siguranta, cu intoleranta bebelusului la gluten.

Simptomele intolerantei la gluten apar cu intarziere. Aceasta intoleranta se poate declansa odata cu diversificarea alimentatiei, intre 4 si 6 luni, dupa introducerea fainoaselor sau a unui aliment care contine unul dintre cele patru tipuri de cereale mai sus mentionate. Primele simptome pot aparea si dupa 6 luni de la adaugarea glutenului si, in unele cazuri, chiar cu cativa ani mai tarziu. Numita si boala celica, aceasta intoleranta are urmari asupra mucoasei intestinale care absoarbe greu substantele nutritive (proteiniele, glucidele, lipidele, mineralele, vitaminele, etc.), astfel ca este posibil ca micutul tau sa scada in greutate. Cele mai frecvente simptome ale intolerantei la gluten sunt:

● pierderea poftei de mancare

● scaderi in greutate

● stomacel balonat

● diareea

● bebelusul este deseori trist si apatic.

Trebuie sa stii ca intoleranta la gluten este o boala digestiva cu predispozitie genetica. Acest lucru inseamna ca, in cazul purtatorului genei sau genelor responsabile, se poate ca boala sa nu se manifeste decat sub influenta anumitor factori. In cazul in care apare, este posibil ca cel mic sa sufere de aceasta intoleranta pentru tot restul vietii.

 

intoleranta bebelusului la gluten
Simptomele intolerantei la gluten apar cu intarziere

 

In ceea ce priveste diagnosticarea, pediatrul iti va recomanda recoltarea unei probe de sange pentru identificarea anticorpilor, confirmata ulterior printr-o biopsie intestinala, realizata prin endoscopie. Acest test se efectueaza prin introducerea in gura a unui tub de fibra optica, metoda care desi nu este dureroasa poate provoca o senzatie dezagreabila. Din aceasta cauza, uneori medicul va apela la un sedativ usor.

In ceea ce priveste tratamentul pentru intoleranta la gluten, acesta va fi stabilit si aplicat doar in cazul in care puiul tau a fost diagnosticat de catre medic, nu si daca manifesta anumite simptome care te duc cu gandul la ea. Este important sa elimini din alimentatia bebelusului toate alimentele pe baza de gluten si sa-i oferi in schimb alimente sanatoase precum carnea usoara, pestele, legumele si fructele proaspete. Dintre cereale poti sa alegi orez, porumb, hrisca sau mei.

Nu te ingrijora daca se dovedeste ca si puiul tau are intoleranta la gluten pentru ca el nu va avea de suferit daca alimentatia lui este corecta. In comert se gasesc numeroase alimente fara gluten care ii vor permite puiului tau sa savureze si paine, paste sau prajituri.

 


Marga Rotaru





Cuvinte cheie: Intoleranta la gluten , Sanatatea copilului



btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?