No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cele mai sanatoase alimente pentru gravida poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cele mai sanatoase alimente pentru gravida

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Din alimentatia femeii insarcinate nu trebuie sa lipseasca proteinele, glucidele, fibrele si vitaminele. Care sunt cele mai sanatoase alimente de consumat in timpul sarcinii?

Alimente bogate in proteine


Proteinele ajuta la formarea tesuturilor fatului (schelet, muschi, celule) si la regenerarea tesuturilor viitoarei mamici. Necesarul de proteine este mai mare in timpul sarcinii, motiv pentru care este necesar ca gravidele sa consume alimente cat mai diverse, bogate in proteine.

Proteinele de origine animala (carne, peste, oua, lactate) sunt responsabile de 8 acizi aminati, numiti si esentiali, care nu sunt sintetizati de organism.

Proteinele de origine vegetala (cereale, fructe oleaginoase, leguminoase) te ajuta sa te mentii sanatoasa si in forma, insa nu inlocuiesc proteinele de origine animala.


Glucidele, importante in sarcina

 

alimentatia_in_sarcina

Femeia insarcinata este sfatuita sa consume zilnic alimente bogate in glucide. Glucoza, elementul de baza din glucide, reprezinta principala sursa de energie pentru fat. Adesea, glucidele simple sunt privilegiate in timpul sarcinii, ceea ce nu e tocmai indicat. Sunt de preferat glucidele complexe, pentru eliberarea treptata de energie (cereale integrale, paine, legume seci).


Lipidele


Lipidele au un rol foarte important in dezvoltarea sistemului nervos al fatului. In timpul sarcinii, se recomanda consumul de alimente cat mai diverse: unt (bogat in vitamina A), uleiuri vegetale (de masline, de floarea-soarelui, de germeni de grau) si peste gras (bogat in acizi grasi esentiali).


Alimente bogate in fibre


Fibrele incetinesc absorbtia de glucide, diminuand nivelul de colesterol din sange, avand efecte benefice si pentru tranzitul intestinal.

In timpul sarcinii, digestia este mai lenta, favorizand constipatia. Fibrele pot preveni aceasta problema. Ele sunt de doua tipuri: solubile (prezente in legume, leguminoase, fructe) si insolubile (prezente in cereale).


Vitamina D


Vitamina D actioneaza asupra metabolismului calciului, foarte important pentru sistemul osos. Astfel, rolul vitaminei D este unul fundamental: ajuta la formarea scheletului fatului si intareste sistemul osos al viitoarei mame.

Vitamina D poate fi sintetizata de organism si prin intermediul epidermei, dupa expunerea la soare.

Alimentele bogate in vitamina D sunt pestii de mare, grasi: somon, hering, sardine, pastrav.


Vitamina B9

 

alimentatia_femeii_insarcinate

Vitamina B9 sau acidul folic are un rol foarte important in dezvoltarea fatului (multiplicarea celulara, sinteza tesuturilor). Multe femei se confrunta cu carenta de acid folic in primele saptamani de sarcina, de unde si riscul crescut de nastere prematura sau incetinirea dezvoltarii fatului.

Alimentele bogate in acid folic sunt: drojdia, ficatul, germenii de grau, salata, legumele verzi cu frunze (macris, conopida, varza, broccoli), fructele cu coaja (castane, nuci, arahide, migdale), branza, ouale.

 

Fierul


Fierul este indispensabil transportului oxigenului la organe, prin intermediul sangelui. Potrivit celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, mai mult de 18% dintre femeile insarcinate prezinta carenta de fier. Alimentele bogate in fier sunt carnea de pasare, pestele, cerealele (germenii de grau, ovaz, grau integral), caisele, leguminoasele (linte, fasole).


Calciul


Calciul ajuta la intarirea sistemului osos, dar are un rol important si in ceea ce priveste contractiile musculare, coagularea sangelui sau sinteza enzimelor. Calciul este prezent in principal in produsele lactate, dar si in patrunjel sau spanac.


Magneziul


Este important pentru functiile celulelor. Magneziul poate fi gasit in alimente precum: cacao, leguminoase (linte, fasole), fructe cu coaja, cereale, paine integrala.


Apa


Apa previne infectiile urinare si constipatia, probleme des intalnite in sarcina. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de mai mult de 1,5 l de apa zilnic.





Cuvinte cheie: Alimentatia in sarcina , Acid folic , Lipsa de calciu


Articole recomandate:

Alimentatia in timpul sarcinii pentru viitoarea mamica

Alimentatia viitoarei mamici este foarte importanta, deoarece organismul acesteia foloseste resursel ...

Alimentatia si incercarea de a concepe

Un corp sanatos este fundamental pentru o sarcina. Incearca sa elimini alimentele nesanatoase si pro ...

Alimentatia in sarcina si efectele asupra copilului

O alimentatie sanatoasa a mamei este fundamentala pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului. Acest ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Havi
Havi

sana sinabi mo laserhairremovalsiouxfalls.com

2021-04-03 la 16:01

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?