
Cartoful – prin continutul bogat in vitamine, minerale, amidon si fibre benefice digestiei, se afla printre primele legume introduse in alimentatia sugarului. Poate fi introdus in dieta bebelusilor incepand de la varsta de 6 luni.
Substantele cele mai valoroase se afla imediat sub coaja, de aceea decojirea se va face in strat cat mai subtire. Fierberea cartofilor decojiti duce la pierderea mai mare a nutrientilor, decat prepararea in coaja sau la aburi.
Cine s-ar fi gandit, ca aceasta leguma poate fi si o buna sursa de vitamina C? Cantitatea de vitamina C insa prezinta un nivel descrescator incepand din momentul recoltarii cartofului, pe perioada depozitarii si pana a fi prelucrat.
Valoarea Nutritionala (100 gr cartofi)
VITAMINE:
Vitamina C - 15-30 mg
Vitamina B6 - 42 mg
Vitamina B1 - 70 mg
Vitamina B2 - 40 mg
Acid folic - 5,6 µg
MINERALE:
Calciu - 10 mg
Potasiu - 300 mg
Fier - 0,6 g
Magneziu - 28 mg
Zinc - 0,28 mg
Fibre - 3-5 g
In cartof se mai gasesc si carotenoizi, flavonoizi cu important efect antioxidant.
![]() |
Cand se pot introduce in alimentatia copiilor?
Cartofii pot fi introdusi in alimentatia bebelusului incepand cu 6 luni. Datorita continutului bogat in nutrienti dar si gustului placut, ei vor fi acceptati fara probleme de micuti. Introducerea se va face treptat, pe parcursul a doua saptamani.
Pentru a beneficia la maximum de substantele nutritive din cartofi, acestia nu trebuie consumati prajiti in ulei, ci mai degraba copti, fierti sau preparati la abur.
Este foarte important de stiut cum se depoziteaza cartofii: intr-un loc ferit de lumina, umiditate si frig.
Cartofii necopti, verzi, vechi sau incoltiti pot contine o substanta toxica, anume solanina.
Articole recomandate:

Mazarea este o leguma foarte bogata in proteine. Asociata cu alte legume cum ar fi cartoful si spana ...

Datorita gustului foarte dulce, piureurile preparate cu cartofii dulci sunt preferate de copii. ...

Datorita gustului foarte dulce, piureurile, supele preparate din cartofii dulci sunt preferatele cop ...