No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Alimentatia in sarcina: a manca sau a nu manca poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Alimentatia in sarcina: a manca sau a nu manca

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

O alimentatie corecta in timpul sarcinii va fi benefica pentru sanatatea copilului, dar si a viitoarei mame. Daca sunteti deja intr-o stare buna de sanatate si aveti o dieta echilibrata nu va fi nevoie sa faceti prea multe schimbari in dieta in timpul sarcinii.

Daca sunteti deja intr-o stare buna de sanatate si aveti o dieta echilibrata nu va fi nevoie sa faceti prea multe schimbari in dieta in timpul sarcinii.

 

Ai nevoie sa mananci pentru doi?

 

Primul lucru de mentionat este ca supraalimentatia in speranta ca copilul va absorbi calorii in plus nu este necesara. In timpul sarcinii, corpul unei femei absoarbe cantitati mai mari de elemente nutritive din alimentele consumate decat de obicei, asa ca faptul ca trebuie sa mananci de doua ori mai mult este un mit. Majoritatea femeilor au nevoie doar de mai multa energie in ultimele trei luni de sarcina. Acest lucru se ridica la aproximativ 200 de calorii in plus pe zi - cat doua-trei felii de paine.

In general, aceleasi reguli se aplica la o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii, ca in orice alt moment. Majoritatea femeilor pot satisface atat nevoile lor si cele ale copilului lor, in crestere, prin consumul de mese regulate, echilibrate in functie de proportiile de mai jos.

- Hidrocarbonatii, cum ar fi painea integrala, cereale pentru micul dejun, paste, orez si cartofi, ar trebui sa constituie cea mai mare parte a meselor.

- Consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.

- Produse lactate si peste sau alternative (de exemplu: oua, fasole, mazare, nuci si linte). Consuma doua pana la trei portii pe zi, din ambele grupuri de produse alimentare, alegand versiunile cu un continut mai mic de grasime (de exemplu, pui fara piele, branza de vaci), ori de cate ori este posibil.

- Consumul doar in cantitati mici a alimentelor grase sau dulci, inclusiv chipsuri, unt sau margarina, bauturi acidulate, biscuiti si prajituri.

 

dieta

 

Ce nevoi nutritionale are o femeie insarcinata?

 

1) Calciul ajuta la dezvoltarea in mod corespunzator a oaselor copilului si a dintilor, si protejeaza mama. Ai nevoie de cel putin 700-800mg pe zi - acest lucru poate fi obtinut dintr-un un pahar mare de lapte degresat, o portie de iaurt cu fructe si o bucata de branza Cheddar de dimensiunile unei cutii de chibrituri. Exista si surse non-lactate, incluzand; lapte de soia fortificat, tofu, smochine uscate, portocale, fasole, spanac, paine, conserve de peste, seminte de susan si paine alba.

2) Vitamina D ajuta la absorbtia de calciu suplimentar. Necesarul zilnic pentru sarcina poate fi gasit intr-o portie de somon din conserva. Pestele gras este, de departe, cea mai bogata sursa, dar ouale, untul si branza pot suplini cantitati mai mici.

3) Fierul este vital pentru aprovizionarea sangelui copilului. Cele mai bune surse sunt carnea rosie, legumele verzi, fructele uscate, sardinele si cerealele fortificate la micul dejun. Vitamina C imbunatateste absorbtia de fier de la surse de non-carne, dar cafeina si taninurile, compusii galbui ai plantelor, gasiti in ceai si in cafea, inhiba absorbtia. Deci, beti suc de portocale la mese.

4) Acidul folic este o vitamina B care ajuta la reducerea riscului de a avea un copil cu spina bifida. Ia un supliment de acid folic 400mcg, pana la sfarsitul saptamanii 12 de sarcina. Mananca o multime de alimente bogate in acid folic, cum ar fi cereale fortificate pentru micul dejun si paine, broccoli si legume cu frunze verzi, leguminoase si portocale.

5) Acizii grasi polinesaturati cu lant lung de omega-3 sunt importanti in asigurarea dezvoltarii optime a creierului copilului nenascut. Cea mai buna sursa este pestele gras, cum ar fi somon, macrou, hering, sardine. Incearcati sa mancati doua portii pe saptamana sau sa luati un supliment de omega-3 pentru femeile gravide. Femeile vegetariene pot consuma seminte de in sau ulei de in, ca o alternativa.

gravida bolnava

 

 

Ce se intampla daca te simti rau?

 

Mancati mese mici regulate, mai degraba decat doua sau trei mai grele. Alegeti alimente bogate in carbohidrati, care stimuleaza usor zaharul din sange, cum ar fi terci, fructe, paine de secara sau integrala, floricele de porumb si paste. Pentru raul de dimineata ciuguliti un biscuite si o bautura calda inainte de a va ridica din pat.

Gingerul (fie ghimbir cristalizat sau radacina proaspata) si menta (ceai) ajuta la calmarea stomacului. Alimentele condimentate, grase sau acide pot provoca mai multa greata.

Bebelusii care nu sunt nascuti prematur pot de asemena dezvolta probleme respiratorii, cum ar fi infectii pulmonare (pneumonie), in cazul in care au inhalat meconiu (substanta verde din partea de jos a copilului, care este uneori prezenta la nastere).

 

Cum faci fata poftelor sarcinii?

 

Aproximativ 40 la suta din poftele gravidelor se refera cel mai frecvent la fructe, sucuri de fructe, ciocolata si produse lactate. Pofte nu trec si supra consumul temporar al unui anumit tip de alimente este putin probabil sa faca rau.

Unele femei gravide au pofte mai bizare, de non-food, ceea ce le face sa manance substante cum ar fi sapun, murdarie, var sau carbune. Daca aveti de-a face cu aceasta experienta, discutati cu medicul. Unele dintre aceste pofte nu pot face niciun rau, dar altele ar putea provoca intoxicatii cu plumb sau cu alte toxine de mediu.

 

Ce pericolele ar trebui evitate in timpul sarcinii?

 

1) Renuntati la fumat pentru a asigura sanatatea copilului. Fumatul in timpul sarcinii duce la o greutate mica la nastere si, eventual, la mai multe complicatii post-nastere. Exista, de asemenea, o posibila legatura cu cancerul la copii, probleme pulmonare, si defecte genetice.

2) Evitati ouale crude sau prea putin gatite, pentru ca rezistenta la Salmonella poate fi mai mica, mai ales in primul trimestru. Consumati numai oua fierte tari sau feluri de mancare din oua care au fost fierte sau gatite cu oua pasteurizate.

3) Nu mancati pateu, lapte nepasteurizat, cu mucegai albastru sau branzeturi moi nepasteurizate, cum ar fi albastru danez, branza de capra sau maturata cu mucegai, deoarece acestea contin ocazional Listeria. Infectia cu Listeria este rara. Simptomele includ semne ale gripei, cum ar fi temperatura mare si junghiuri generale si dureri si ar putea provoca un avort spontan sau boli severe nou-nascutului.

4) Evitati carnea cruda sau insuficient preparata, cum ar fi sunca de Parma sau friptura in sange, precum si legumele sau salatele nespalate, care poarta un risc mai mare de toxoplasmoza - o boala parazitara care nu prezinta de multe ori niciun simptom, dar poate provoca, uneori, defecte la nastere.

5) Este bine, de asemenea, sa se evite ficatul in timpul sarcinii. Desi e o sursa foarte bogata de vitamine din complexul B si fier, ficatul poate contine niveluri excesiv de ridicate de vitamina A, care este potential daunatoare pentru copil.

6) Nu consumati alcool in timpul primelor trei luni de sarcina sau limitati-va la una sau doua unitati pe saptamana. In al doilea si al treilea trimestru puteti bea pana in jurul valorii de patru unitati pe saptamana, dar niciodata mai mult de doua unitati de la un moment dat. O unitate inseamna 50 ml de bauturi spirtoase sau o jumatate de halba de bere.

7) Multe medicamente nu sunt potrivite in timpul sarcinii - intrebati farmacistul inainte de a lua orice medicament, in afara de paracetamol pentru dureri de cap. Chiar si medicamentele pe baza de reteta trebuie verificate intai cu medicul.





Cuvinte cheie: Alimentatia in sarcina , Acid folic , Vitamina D , Lipsa de calciu , Lipsa de fier


Articole recomandate:

Alimentatia in sarcina

Alimentatia corecta este esentiala in sarcina, deoarece influenteaza cresterea si dezvoltarea norm ...

Apetitul unei femei gravide

In timpul celor trei trimestre ale sarcinii apetitul unei femei gravide fluctueaza. Afla mai multe d ...

Cele mai comune idei preconcepute despre alimentatie

De-a lungul timpului, s-au vehiculat diverse ipoteze despre alergiile alimentare. Descopera care mit ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Havi
Havi

Click here bestmoldremovalseattle.com

2021-04-03 la 16:05

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?