Alimentatia copiilor – 9 reguli de care sa tii cont

Alimentatia copiilor este un subiect adesea delicat, intrucat fiecare parinte are propriile teorii. In plus, ce pare usor in teorie, este greu de pus in practica cu unii copii. Iata 9 reguli care dau de gandit in ceea ce priveste alimentatia celor mici!
1. Mesele – momente petrecute in familie
Este important sa-ti obisnuiesti copilul sa ia masa alturi de ceilalti membri ai familiei. Mancatul in fata televizorului sau in momentele de joaca nu este recomandat. Masa trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera destinsa, placuta. In mod ideal, copiii ar trebui chemati uneori in bucatarie sa vada si chiar sa contribuie la pregatirea mancarurilor/mesei. Pentru ei, va fi o activitate interesanta si se vor simti mandri ca au facut o treaba de "oameni mari".
2. Meniul – ales de parinti
Nu este o idee buna sa-l intrebi pe cel mic ce doreste sa manance. Tu esti responsabila cu stabilirea meniului, astfel incat sa te asiguri ca alimentatia copilului este echilibrata si sanatoasa. In plus, este necesara diversificarea, iar copiii au tendinta sa mentioneze doar cele cateva feluri pe placul lor.
3. Fara alimente interzise
Niciun aliment nu trebuie prezentat ca fiind raul suprem, fie ca este vorba de bomboane, cartofi prajiti, carnaciori sau sucuri. Totul este permis, intre anumite limite. Interzicandu-i celui mic consumul unui anumit aliment, nu faci decat sa-i sporesti frustrarea. In plus, toate alimentele sunt cuprinse in procesul de diversificare.
4. Produsele de fast-food – doar ocazional
Copilul nu pateste nimic daca mananca de cateva ori pe an produse fast-food. Insa este datoria parintilor sa se asigure ca acest lucru nu se intampla frecvent. In plus, dupa ce a consumat astfel de produse, este indicat sa evite consumul de carne seara, alegand, in loc, legumele, fructele si iaurturile.
5. Fara santaj si recompense de natura alimentara
Este gresit sa-i spui celui mic: "Daca nu mananci tot din farfurie, nu te uiti la desene". Copilul mananca pentru el, pentru sanatatea sa, nu pentru ca dupa mancare urmeaza sa se uite la televizor, sa mearga in parc etc. Recompensarea copilului pentru a manca anumite alimente constituie, de asemenea, o greseala. Spunand o fraza de genul "Daca mananci legumele, atunci vei manca prajitura ca desert", ii sugerezi celui mic ca legumele nu sunt la fel de bune ca prajitura.
6. "Nu-mi place asta" - nu renunta, dar nici nu-l forta
Daca ai pregatit altfel alimentele, iar copilul mofturos refuza sa manance noul fel de mancare, nu-l forta, dar nici nu abandona ideea. Data viitoare cand il servesti, roaga-l sa vina in bucatarie sa vada ce-i pregatesti si da-i, din cand in cand, sa guste.
7. Copilul mananca mult
Apetitul difera mult de la copil la copil. Unii copii, pentru a se simti satui, trebuie sa manance mai multa paine sau o portie mai mare de mancare gatita decat altii. Atentie, insa: nu consumul de dulciuri sau de sucuri este mai mare, ci alimentele fara grasimi si zahar!
8. Copilul mananca prea putin
Nu ii este nicicand foame si nu vrea decat sa rontaie cate ceva in timpul mesei, simtindu-se satul foarte repede. Monitorizeaza-i cu atentie greutatea, astfel incat sa te asiguri ca nu risca sa aiba probleme de sanatate. Ar fi indicat sa discuti acest aspect cu pediatrul sau cu un nutritionist.
9. Fii un model pentru micutul tau
Fii un exemplu pentru copilul tau: arata-i ca si tu mananci aceleasi lucruri ca el si straduieste-te sa-ti diversifici alimentatia. Este greu sa-l determini sa manance mai multe fructe, daca el nu te vede aproape deloc facand acest lucru.
Articole recomandate:

Un vechi proverb ne spune "Luati micul dejun ca un rege, pranzul ca un valet si cina ca un cersetor" ...

Pentru toti parintii, alimentatia copiilor reprezinta un subiect de incercare. Sa aflam cum putem de ...

Fiecare copil este diferit insa parintii isi fac mereu griji in privinta alimentatiei celor mici. I ...
This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion. thank you. careprost
Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success.. minty pickaxe code
Great! didnt know about this before, I had doubts but thanks for clarifying. salt lake city laser hair removal