No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Alegeri in alimentatia bebelusului poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Alegeri in alimentatia bebelusului

In Alimentatie , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Alimentati copilului este cea care ii asigura nutrientii necesari dezvoltarii sale. Iata cum sa faci alegerile alimentare pentru o dieta sanatoasa a bebelusului:

Cele mai cunoscute retete pentru hranirea bebelusului sunt laptele de vaca sau cel de soia. Laptele de soia expune bebelusul anumitor pericole. Exista unele indoieli in legatura cu mineralele din laptele de soia si cel de vaca.

Pentru a avea un copil sanatos cel mai indicat este laptele de vaca. Laptele de soia este indicat doar in cazul in care nou nascutul nu tolereaza lactoza.

Un specialist considera ca laptele de soia nu este indicat copiilor care au alergie la lapte. Daca mai exista vreo persoana in familie care este alergica la laptele de soia s-ar putea ca si copilul sa fie. In locul acestui tip de lapte, specialistul recomanda laptele de vaca datorita anumitor proteine.

Laptele poate fi gasit si sub forma solida, adica praf. Alegerea in ceea ce priveste laptele apartine parintilor, in functie de posibilitati.

Laptele trebuie preparat corespunzator si pastrat in frigider. Nu trebuie consumat in niciun caz dupa termenul de expirare. Daca laptele nu e preparat corespunzator, bebelusul va avea probleme digestive, iar daca e preparat prea "slab", copilul nu se va dezvolta corespunzator.

In functie de preferintele copilului, laptele poate fi servit atat cald cat si rece.

Biberoanele cu lapte nu trebuie incalzite in cuptorul cu microunde. Mama trebuie sa testeze laptele inainte de a hrani copilul deoarece acesta se poate arde din cauza temperaturii ridicate.

Cea mai buna metoda de a incalzi laptele este sa pui sticluta intr-un vas cu apa, iar acesta sa fie asezat pe calorifer sau alta sursa de caldura. Ai putea de asemenea sa torni apa fierbinte peste sticluta, dar aceasta metoda dureaza mai mult timp.

Vitamine - Da sau Nu?


Nu sunt necesare vitaminele sau mineralele in timp ce mama alapteaza.

Multi medici recomanda suplimentele alimentare in special daca alaptezi.
Evident, inca exista dezbateri asupra acestui subiect.

Dezbaterile asupra suplimentelor alimentare se invart in jurul urmatoarelor:

Fier - Doza de fier din laptele matern este foarte mica (0.3 miligrame/litru), bebelusii asimileaza cam jumatate. Retetele bogate in fier contin 10-12 mg/litru, iar bebelusii asimileaza doar 4%, adica 0.4-0.5mg/litru. In orice caz aceste doze sunt adecvate pentru un copil de 4-6 luni.

In trecut existau indoieli in legatura cu retetele bogate in fier deoarece se considera ca provoaca probleme gastro-intestinale cum ar fi colici, constipatie, diaree sau voma, dar in ultimii 10 ani s-a descoperit ca fierul nu are nici o legatura cu aceste probleme. Retetele bogate in fier sunt indicate in alimentatia sugarului.

Vitamina D - insuficienta acestei vitamine poate provoca rahitism, o boala care se manifesta prin probleme ale oaselor. Desi doza de vitamina D din laptele matern este mica, atata timp cat este alaptat de catre mama este ferit de rahitism. Acest fapt se datoreaza asimilarii rapide a bebelusilor.

Lumina soarelui este importanta pentru formarea vitaminei D, dar probabil ca sunt de ajuns si cateva minute pe zi. Nu este necesara o expunere totala, ci doar o expunere a fetei si mainilor.

Fluorura - Nimeni nu stie daca este indicat sa ii dai bebelusului acest supliment in primele 6 luni pentru ca acesta sa aiba mai putine carii. Specialistii sustin ca nu este obligatoriu acest supliment. Este in regula daca exista o concentratie de 0.3 parti dintr-un milion de fluorura.

Hrana solida

Poate fi introdusa cand copilul are intre 4 si 6 luni. Exact cand depinde de anumiti factori.

Unul dintre factori este atunci cand dispare reflexul numit extrudare. Inainte ca acest reflex sa dispara, hrana solida presupune o lingura pe care micutul o tine in gura pana cand continutul este gata.

De asemenea, bebelusii, trebuie sa stea in fund si sa miste capul. Faptul ca ei isi intorc capul inseamna ca nu mai sunt infometati.

De obicei prima hrana solida potrivita este un singur fel de cereale (bogate in fier). Incepand cu cereale este mai usor sa observi daca bebelusul are cumva vreo alergie.

Singura problema cu alimentatia solida prea timpurie este ca aceasta s-ar putea sa inlocuiasca laptele matern. Nici un fel de hrana solida nu inlocuieste laptele matern.

Hranirea in totalitate cu lapte matern ajuta la sanatatea copilului si poate ajuta la economisirea timpului parintilor ocupati.

Bauturile din soia nu au toate vitaminele necesare


In anul 1990 un copil in varsta de 5 luni a fost dus la spital deoarece avea probleme cu inima, probele cu rahitismul, probleme vasculare si posibile probleme neurologice.

Conform celor spuse de spital fetita a fost hranita doar cu o bautura de soia de cand avea 3 zile. Aceasta bautura este vanduta in magazinele de mancare sanatoasa.

Bautura din soia este numita adesea si lapte de soia, dar nu trebuie confundata cu retetele de soia. Totusi acestei bauturi ii lipsesc nutrienti necesari in dezvoltarea copilului. Ii lipseste calciul, niacina si vitaminele D, E si C.

Etichetele de pe laptele de soia nu sugereaza faptul ca sunt potrivite pentru bebelusi. Se pare ca parintii bebelusilor nu au fost informati in legatura cu acest aliment. Acum este obligatoriu ca pe eticheta sa fie scris faptul ca nu trebuie hraniti bebelusii cu acest aliment.

Un similar incident a mai avut loc atunci cand un cuplu a observat ca fiica lor in varsta de 2 ani nu mai lua in greutate.

De atunci parintii sunt avertizati in legatura cu bauturile de soia. Aceasta problema a fost luata foarte in serios.

Au fost obligate toate firmele producatoare de bauturi de soia sa adauge un avertisment in legatura cu acest aspect pe eticheta.                        




Cuvinte cheie: Alimentatia bebelusului , Dezvoltarea copilului , Lapte matern , Alaptarea bebelusului



Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?